🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Календар: "Хиляда и една нощ" в операта, Пролетен панаир на книгата, концерт на Imany

По-интересните събития през уикенда и седмицата

27, 29, 31.05 и 1.06

Хиляда и една нощ. С първата си балетна премиера за този сезон Софийската опера отбелязва 100-годишнината от рождението на азербайджанския композитор Фикрет Амиров. Приказната история за Шехерезада, която с мъдростта и красотата си успява да стопли леденото сърце на суровия султан Шахриар, оживява на сцената. Приказка в приказката, разказана по един вълнуващ и красив начин с хореографията на големия балетмайстор Елдар Алиев, под диригентството на Ейюб Кулиев и Борис Спасов. Софийска опера и балет, 15:00 - 18:00 ч. Билети от касата на Операта и в мрежата на EpayGO и Eventim.

27, 28 и 29.05

Инсталация на Забравата. Интерактивно пътешествие ни провокира да изследваме отражението на образите в своето съзнание и спомени. Авторите на инсталацията - Инна Павлова, Иво Недялков, Искра Йорданова, Мира Владимирова/Йондър, ни превеждат през уютната и магична атмосфера на пет свързани помежду си помещения, във всяко от които е възможно да открием следа, оставена от избледнял спомен, и да получим отговор на отдавна забравен въпрос. Bobbina Cultural Space, (ул. Триадица 5А), вход свободен, 18:00 - 21:00 ч.

27.05, 19 и 28.06

Дебело прасе. Премиерна постановка по текст на Нийл Лабют, разказващ историята на Том - млад професионалист от големия град, който губи интерес към красивите и сексапилни жени, с които излиза. След случайна среща в ресторант той се захласва по самоуверена библиотекарка с наднормено тегло, но скоро е поставен пред изпитание - дали да се откаже от любовта под ударите на общественото мнение, или да застане срещу всички, оставайки с новата си приятелка, която колегите му наричат "дебело прасе". Режисьор е Стайко Мурджев, с участието на Александър Хаджиангелов, Анастасия Ингилизова, Койна Русева, Георги Гоцин. Младежки театър "Николай Бинев", Камерна сцена, 19:00 ч.

27.05

Обиколка "По Карловска в Пловдив". Събитието, организирано от фондация "Български архитектурен модернизъм", кани на обиколка на "Другият бряг" - Кършияк в Пловдив, пазещ своите архитектурни ценности от междувоенния период. Развитието на града в северна посока в първата половина на XX век е запазено в материалните културни ценности около основната пътна артерия - улица "Карловска". Обект на тематичната обиколка ще станат красивите жилищни сгради, предимно с търговски площи, няколко обществени постройки, както и елементи от пътната инфраструктура, запазени от междувоенния период. Пловдив, сборен пункт на ул. "Карловска" и булевард "Марица" - в парковото пространство до реката, 18:30 ч.

27 - 29.05

Реките на града: Русе. Второто издание на фестивала преминава на открито на брега на Дунава с концерт на "Керана и Космонавтите", So 90s парти с DJ Groovy George, танци с Линди хоп Русе. Ще има спортни предизвикателства с "Арената - предел на възможностите", работилница за развитие на творческия сектор в Русе с Бюро Творческа Европа - България и много изненади. Кея под Вития мост, вход свободен, пълната програма е на FB страницата на събитието

---- 27.05

Ross'N Lorina. Точно една година след смъртта й почитаме актрисата Лорина Камбурова с концерт и премиера на албум. Той съдържа неиздавани песни на дуото Ross'N Lorina, чиито студийни варианти не са били довършвани и песните не са били качвани в музикалните платформи. Участие ще вземат музиканти, свирили в записите или включвали се в концертите на Росен и Лорина през годините, а специалният гост Камелия Тодорова ще изпълни на живо новата версия на "Летя сама". Sofia Live Clib, 21:00 ч., билети от мрежата на Eventim и на място в деня на концерта.

---- 28.05

Откриване на розобера в Средногорието. Започва най-ароматният и красив сезон в Средногорието. Може да станете част от официалното му откриване в най-западната част на българската розова долина с ритуален розобер и с автентичния звук на мандолината с оркестър на НЧ "Хр. Ботев", с. Мирково. Село Буново, 10:00 - 14:00 ч.

28.05

Empyreal Lights and Firewoks. Мащабен светлинен спектакъл, комбиниращ специални Close Proximity професионални фойерверки и над 35 хиляди ефекта, светлинна сценография на 130 м с 23 LED екрани, изпълнения с дронове и преди всичко - филмова музика с емблематични заглавия. Събитието е вдъхновено от 90-годишнинатa на Джон Уилямс - американски композитор и диригент, автор на музиката към знакови за цели поколения филми като "Междузвездни войни", "Хари Потър", "Индиана Джоунс" и "Джурасик парк". Гребна база, Пловдив, 20:30 ч., билети: 35 лв. от мрежата на Eventim, вход за всички деца до 14 години - безплатен.

29.05

Свързани. На този ден България отбелязва Международния ден на хората, диагностицирани с множествена склероза. По този повод фондация "МС - Мога Сам" организира специално еднодневно събитие с разнообразна програма - изложба с творбите на съвременни български артисти, вдъхновени от символа на жерава, гост-лектори, които ще споделят как да подобрим качеството си на живот, прожекция на филма The Living Proof, среща-беседа с Биляна Савова за пътя на осъзнаването, ателие за калиграфия, за Кири-е (японското изкуство да се изрязва хартия) и за юмейхо. За децата ще има кът за сгъване на жерави, а в късния следобед ще се съберем около музикална сцена на открито с музиката на Елена Сиракова, Прея, Свилен Ноев, Момчил Косев, Калин Велчев и др. "Топлоцентрала", 11:00 - 21:00 ч.

29.05 и 2.06

Място, наречено Другаде. Премиера на най-новия текст на драматуржката Яна Борисова, под режисурата на Димитър Коцев - Шошо. Действието му ни отвежда в сградата, където живее Денис - бивш известен телевизионен водещ с бляскаво минало и тъжно настояще. След драматична раздяла с жената, която той нарича "любовта на живота ми", той се оттегля от телевизията и светлините на прожекторите и се отдава на пиене и самосъжаление. По стечение на обстоятелствата в апартамента до него се нанася младата актриса Мия, нахълтва в живота на Денис и всичко се променя и за двамата. В ролите са актьорите Боряна Братоева и Петър Антонов. 29 май, Младежки театър " Николай Бинев", 19.00 ч., 2 юни, Парк-театър "Борисова градина", 20.00 ч.

30.05

Под игото - 1894-та. Авторката Гергана Змийчарова и режисьорът Петринел Гочев поставят нова българска пиеса за трудностите и перипетиите около амбициозното първо българско издание на романа "Под игото" от младия издател Тодор Чипев в бедна и объркана, тъмна и кална, едва прохождаща следосвобожденска България. Събитията много напомнят на днешните - метежи по улиците, стачки, интриги и ламтежи за власт, на фона на които един писател, един издател, един фотограф и група литератори, актьори и художници се опитват да издадат книга във вид и със съдържание на световно ниво. В спектакъла участват 26 професионални актьори и участници от театрална школа "Котешката къща" - Габрово. Пловдив, Дом на културата "Борис Христов", 19:00 ч.

30.05 - 5.06

Пролетен панаир на книгата. В петнайсето издание на събитието участие ще вземат рекорден брой издатели от цялата страна. Това са повече от 130 издателства, разположени в над 60 шатри и 1500 кв.м изложбена площ, които ще представят най-новите си книги от всички жанрове. Очаквайте и богата съпътстваща програма с над 80 събития - премиери, срещи с автори, преводачи и издатели, дискусии, презентации, състезания по грамотност, литературни четения и др., включително на 1 юни - Денят на детето, с игри за малките. Паркът пред НДК, 10:00 до 20:00 ч.

----- До 31.05

Maimunarnika Beer Fest. Специална селекция от крафт бири от Пивоварна Kazan Artizan, Cohones Brewery, Dogma Bulgaria, Pelta Brewing, Frik&S, Биндинг България, Диво пиво, Britos, Svijany, Dorst, както и богат избор от качествен импорт - немски, чешки, испански. Клуб "Маймунарника", вход свободен

1.06

Нощта на звездите. За втора поредна година Енчо Керязов събира в Пловдив едни от най-добрите изпълнители от цирковото и вариететно изкуство, обединени от каузата да подкрепят талантливите деца на България. В шоуто, режисирано от Веселка Кунчева, ще видим клоуна Хуш Ма-Хуш, завършил Киевската академия за цирково изкуство, носителя на 22 световни рекорда на "Гинес" - Фреди Нок, който ще демонстрира ходенето си по въже на 30 метра височина, братята Седеньос - четвърто поколение циркови акробати с тяхното синхрон изпълнение на икарийски танци. Музикални изпълнения от Милица Гладнишка, "Керана и космонавтите" и П.И.Ф. Античен театър, Пловдив, 20:30 ч. Билети за спектакъла могат да се намерят: 60 - 120 лв. от мрежата на Eventim и Grabo, вход свободен за деца до 6 години.

---- 1.06

Sofia Guitar Festival представя Александър Миско. Един от най успешните млади инструменталисти открива програмата на Sofia Guitar Festival. Той е само на 24, но You Tube каналът му има над 200 милиона гледания и вече спечели световното внимание със своята оригиналност, характерен стил и виртуозност. Sofia Live Club, билети: 40 лв., 20:00 ч.

2.06

Imany. Харизматичната певица идва в България със спектакъла си Voodoo Cello, обединяващ осем виолончела и един глас. За него певицата сама преаранжира емблематични хитове на Bob Marley, Cat Stevens, Donna Summer, t.A.Т.u., Radiohead и др., представяйки ги по изцяло нов начин. На сцената тя прави символичното си вуду заклинание на жрица, която трябва да се пребори със собствените си демони, и създава свои танци и ритуали, чрез които постига вътрешен мир. НДК, зала 1, 19:00 ч., билети: 66 до 140 лв. от www.ticketstation.bg

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар