Книга: "Поезия срещу войната"

101 автори от България, Украйна и други страни са обединени в издание с благотворителна цел

"колко е страшна / скръбта в повтарящата се история / а в сърцето е тихо / като в бомбоубежище", пише Теодора Тотева в излязлото по-рано през юни издание "Поезия срещу войната", обединена позиция на 101 автори към войната на Русия в Украйна.

Антологията събира няколко поколения автори: от Цочо Бояджиев и Борис Христов през Георги Господинов, Марин Бодаков, Силвия Чолева, Иван Христов и Петър Чухов, работещите между литературата и сценичните изкуства Стефан Иванов, поетите и преводачи Иван Димитров и ЯRсен Василев, поетите и преводачи Димитър Кенаров, Надежда Радулова и роденият в Палестина Хайри Хамдан, до по-нови имена като Ева Гочева, Преслава Виденова и Наталия Иванова.

Изданието включва също така босненския поет Йосип Ости, както и разножанрова селекция от украинска литература - тук са Тарас Шевченко, едно от основните имена в украинския канон, както и съвременни автори като Гаска Шиян, Юрий Андрухович, Юрий Виничук, Сергий Жадан, който живее в Харков и впечатли с изключително интензивната си доброволческа дейност от началото на кризата, Любов Якимчук, дуото и автори на детската книга "Войната, която промени Рондо" Андрий Лесив и Романа Романишин.

Корицата е направена от режисьора с изявени граждански позиции Теодор Ушев, който също така подготви визиите на първите протести в подкрепа на Украйна в България.

Един от хората, отговорни за бързата организация около събирането на авторите, е поетът, съосновател на литературното пространство "Хралупата" и редактор на издателство Scribens Георги Гаврилов. Той разказва, че подтикът е дошъл от организирано от Стефан Иванов четене по случай деня на поезията (21 март), в което, без да има координация, голяма част от участвалите са прочели текстове, свързани с войната, тогава на по-малко от месец. "Това ми даде основание да смятам, че литературното ни общество изобщо не е безразлично, не е разединено, не е на лагери и може би има смисъл да бъде обединено и физически в онова, което след това получи и името си - "Поезия срещу войната".

Книгата може да се намери в "Български книжици" и да се поръча онлайн от popup.bg. Всички приходи отиват за фондация "Юкрейн съпорт енд реноватион", която събира средства за възстановяването на болница, в която да се настаняват болни или ранени бежанци от Украйна.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар