Страх и гняв в "земята на свободните"

Какво предстои след отмяната на ключовото съдебно решение, регулиращо правото на аборт в САЩ

Темата накратко
  • Америка не е "Сексът и градът".
  • Ограничаването на достъпа до аборт ще изостри неравенството в здравеопазването.
  • Опасенията са за дистопичен сценарий, при който абортът ще е само първото от дълга поредица права, които ще бъдат отнети.

Когато бях на 18 и за първи път във връзка, презервативът на приятеля ми се скъса и аз забременях. За мен изборът беше ясен - животът ми като възрастен едва беше започнал и в този момент раждането на дете беше просто немислимо. За разлика от мнозина в САЩ днес, аз успях да вляза без пречки в чист, добре осветен кабинет за планирана процедура, извършена от медицински специалист. Изборът беше мой, първо, защото бях привилегирована и можех да платя таксата и, второ, поради прецедента, създаден с "Роу срещу Уейд" през 1973 г.

Това важно решение постановява, че Конституцията на Съединените щати като цяло защитава свободата на бременната жена да избере да направи аборт. На 24 юни 2022 г., произнасяйки се по делото "Добс срещу Женската здравна организация "Джаксън", Върховният съд на САЩ отмени "Роу" - ход, който вече има сеизмични последици върху американското законодателство и общество.

Въпреки че сериали като "Сексът и градът" подхранват попкултурната представа за богато, разкрепостено и космополитно място, където всичко е позволено, важно е да помните, че огромна част от американското население живее в провинциалните райони, на километри от най-близкия град, да не говорим за достъп до медицински специалисти.

Църковните събирания са гръбнакът на социалния живот в много такива общности, а религията осигурява не само духовни напътствия, но и социално сближаване. Това е особено вярно в южните райони на страната, известни като Библейския пояс (Bible Belt) - регион, състоящ се от приблизително десет американски щата, населени с благочестиви религиозни американци.

В момент на нарастваща секуларизация в световен мащаб голям процент от населението на САЩ остават евангелски християни за постоянно учудване на моите европейски приятели.

Според проучване, цитирано в статията на Алекс Морис в Rolling Stone относно плана на християнската десница да превърне Америка в теокрация, 25% от американците смятат, че федералното правителство трябва да обяви САЩ за християнска нация.

Когато растях, прояви на насилие и бомбени атентати от християнски фундаменталисти се организираха редовно, за да попречат на лекарите да извършват, а на жените да правят аборти - през 1984 г. например имаше цели три бомбени атентата навръх Коледа. Един от най-печално известните "домашни" терористи, Ерик Рудолф, в продължение на години залагаше бомби в различни клиники в южните щати.

Заловен през 2003 г., той се призна за виновен по многобройни щатски и федерални обвинения в убийство, като през цялото време се идентифицираше като християнин, поддържайки тезата, че е "водил праведна битка и е запазил вярата си".

Въпреки че убийството в името на религията не е нещо непознато, то със сигурност изглежда несъвместимо с философията на правото на живот.

Но нека превъртим събитията напред до 2022 г., към наскоро назначената от Тръмп като съдия във Върховния съд Ейми Кони Барет, която идва от Луизиана, където баща й е действащ църковен настоятел. Самата тя е посещавала изцяло девическа римокатолическа гимназия, след това е учила и преподавала в "Нотр Дам", католическа институция.

Тя е майка на седем деца, изключително активна е в своята църковна общност и според профила в New Yorker е по-дълбоко свързана с консервативното християнско правосъдно движение от всеки съдия, когото някога сме имали.

Брет Кавано, друг наскоро назначен от Тръмп върховен съдия, се радва на йезуитско образование (всъщност съдия Горсуч, друго назначение на Тръмп, е завършил същото елитно училище два випуска след него) и е редовен лектор в църквата.

От 9 съдии във Върховния съд на САЩ, назначени в момента пожизнено, Тръмп номинира трима, чиито консервативни идеали и правораздавателна философия ще продължат да оформят живота в САЩ без значение кой е президент или коя партия контролира Конгреса.

И тримата избраници на Тръмп бяха - разбира се - главен инструмент в отхвърлянето на "Роу".

"Роу срещу Уейд" винаги е бил спорен. Става дума за съдебния процес от 1969 г., до който се стига, след като Джейн Роу (псевдоним на Норма Маккорви), тогава 21-годишна, неомъжена, безработна и бременна за трети път, не успява да направи законен аборт в Тексас, тъй като животът й не е в опасност. Тя не може да си позволи да пътува до щат с друга юрисдикция. И тогава с помощта на две адвокатки завежда иск, в който се твърди, че законът на Тексас нарушава конституционно гарантираното ѝ право на личен живот.

Хенри Уейд е окръжен прокурор на окръг Далас, Тексас. Неговата работа е да прилага щатския закон, който забранява абортите освен в случаите, когато животът на жената е застрашен, така че той е човекът, срещу когото Маккорви (Роу) завежда своя иск.

Изложени са редица сложни правни аргументи, но основното е позоваването на правото на неприкосновеност на личния живот, произтичащо от Четиринадесетата поправка на Конституцията на САЩ. Въпросът пред Върховния съд на САЩ е признава ли конституцията правото на една жена да прекъсне бременността си чрез аборт.

Решението на Върховния съд от 1973 г. по "Роу срещу Уейд" става историческо, защото с него се установява конституционното право на аборт в САЩ.

"Роу" повдига щекотливи въпроси, като например кога започва животът и какъв е интересът на държавата да защити този живот.

През 1973 г. съдиите се съгласяват, че докато жените имат право да избират дали да раждат или не, в даден момент законните интереси на щата да защити плода може да надделеят.

Ето защо те разделят бременността на три триместъра. Изборът за прекратяване на бременност през първия триместър зависи от жената. През втория триместър щатът може да ограничи абортите (но не и да ги забрани), за да защити здравето на майката. През третото тримесечие щатът може да забрани аборта, за да защити жизнеспособен плод, освен ако здравето на майката е в опасност.

Въпреки че върховните съдии изковават възхитително работещ компромис, по онова време критиците твърдят, че съдът е превишил правомощията си, като активно е създал нов закон, вместо просто да тълкува съществуващите.

В казус от 1992 г., озаглавен "Планирано родителство срещу Кейси", съдиите отменят рамката за тримесечието, но като цяло подкрепят "Роу", като се позовават на принципа на starе decisis, или придържане към прецедент. Не успяват да постигнат мнозинство и няколко съдии открито изразяват убеждението си, че "Роу" е бил решен неправилно.

Като се има предвид този фон, преобръщането на "Роу" става по-малко изненадващо. Казано по-просто, в "Роу" съдът е постановил, че правото на една жена на аборт е имплицитно в правото на личен живот, защитено от 14-ата поправка на конституцията.

В "Добс срещу Женската здравна организация "Джаксън" мнозинството отмени този раздел, обявявайки, че "Роу" е "шокиращо сбъркан", че конституцията не дава право на аборт и че властта за регулиране на абортите трябва да бъде върната на хората и техните избрани представители.

Ако решението на "Добс" сигнализира за нещо, отбеляза един специалист по конституционно право, то е, че нашите права никога не трябва да се приемат за даденост.

Много групи в САЩ сега се чувстват разтревожени и несигурни, тъй като съдия Томас изрично отбеляза, че всички други случаи, включващи неизброени права, произтичащи от клаузата за надлежен процес на 14-ата поправка - включително историческото решение относно гей браковете "Обергефел срещу Ходжис" - трябва да се преразгледат. Това отваря вратата към дистопичен сценарий, при който абортът ще бъде първият от дълга поредица права, които ще бъдат отменени от най-висшия съд в страната - една наистина смразяваща мисъл.

Чуха се множество идеи, предлагащи начини, по които могат да бъдат направени структурни реформи във Върховния съд на САЩ. Например задължителна възраст за пенсиониране или въвеждане на ограничение от 18 години мандат за съдиите. Друго предложение, обикновено наричано court packing (буквално "събиране на съда" - бел. прев.), е да се увеличи броят на съдиите в състава на Върховния съд. Това обаче лесно може да има обратен ефект, тъй като републиканците вероятно няма да се поколебаят да отмъстят, използвайки същата стратегия в бъдеще за постигане на собствените си политически цели.

Вследствие на решението на "Добс", което твърди, че всеки щат трябва да има свободата да решава, няма действия, които президентът Байдън може да предприеме, за да възстанови националното "право" на аборт. Той обаче подписа изпълнителна заповед, описана от CNN като опит "да се защити достъпът до медикаментозен аборт и спешна контрацепция, да се защити неприкосновеността на личния живот на пациентите, да се предприемат усилия за обществено образование и да се засилят сигурността и правните възможности, налични за тези, които търсят и предоставят аборт".

В момента абортите са (или скоро ще бъдат) незаконни в 16 американски щата, а институтът "Гутмахер" - организация за репродуктивно здраве и политика, прогнозира, че 26 щата вероятно ще забранят процедурата в много близко бъдеще, може би дори в случаи на изнасилване или кръвосмешение. Дни след решението медиите в САЩ вече съобщават за огромен скок в броя на записаните часове за вазектомия и връзване на маточните тръби, което се случва на фона на куп ограничения върху продажбата на спешна контрацепция.

В статията The Future of Abortion in a Post-Roe America, публикувана в The Atlantic, авторът отбелязва, че близо 90% от американските окръзи нямат клиника, предлагаща аборти, и това въпреки статистиката, че около 18% от бременностите в тази страна завършват с аборт и че около една четвърт от американските жени ще направят аборт преди 45-годишна възраст.

Сега, след като "Роу срещу Уейд" беше отменен, истории като моята вече няма да бъдат опция за хиляди млади жени. Повече от половината американски жени в детеродна възраст може да се окажат живеещи в щат, където абортът е забранен или процедурата е строго ограничена.

Към момента на писане на тази статия цената на аборта варира от 500 до 1000 долара, като някои американски щати изискват първо консултация с психолог, последвана от задължителен период на изчакване до три дни.

За съжаление забраните няма да намалят броя на абортите, а вместо това ще доведат до нарастване на броя на жените, търсещи аборти в онези щати, където те са разрешени - например Илинойс, който скоро ще бъде пренаселен с пациентки от Средния Запад и Юга. Повишеното търсене на определени места със сигурност ще окаже влияние върху качеството на предоставяните грижи, да не говорим за създаването на дълги списъци с чакащи.

Тексас е един от най-опасните щати в Америка за раждане на бебе както по отношение на майчината смъртност, така и на детската смъртност (повече от 5 смъртни случая на 1000 раждания през 2020 г.). В допълнение, повече от една четвърт от жените в детеродна възраст в Тексас не са осигурени, твърди New York Times, като отбелязва още, че в южния край на Тексас една жена ще трябва да пътува до клиника на повече от 1000 км разстояние в Ню Мексико, за да направи аборт - 12 часа път с кола по второстепенни пътища.

Това е една от причините, поради които компании като JP Morgan Chase, Patagonia, Amazon, Bumble и Tesla обявиха, че ще плащат пътните разноски на онези служители, които искат аборт.

Щатите може да се хвърлят с много страст в защитата на правата на неродените, но мисли ли някой, след като едно бебе се появи на бял свят, каква конкретна подкрепа е налична за осигуряването на храна, жилище, образование или грижа за психичното здраве през цялото му детство?

Само през юни 2021 г., 15 641 бездомни деца са нощували в общинската система за приюти в Ню Йорк и почти всяко четвърто дете там изпитва несигурност по отношение на изхранването си.

Твърдението, че се цени правото на живот, докато се разхлабват ограниченията за носене на оръжие, също е противоречиво. Бившият прессекретар на Тръмп Сара Хъкаби Сандърс стана за смях, когато похвали отменянето на "Роу", благодарна, че "децата" в утробата вече ще бъдат "в безопасност както в класната стая".

Но решението на "Добс" не е за смях: то не само преобърна наопаки живота, какъвто го познават американските жени, но и последиците от него са мрачни и трудни за предвиждане.

Трудно е да се наложат забрани за аборти при каквито и да било обстоятелства, но американските щати (за пореден път) са разделени по партийна линия. По-либералните (сини) щати нямат голям интерес от криминализиране на процедурата, докато повечето републикански, или червени, щати биха искали тя да бъде забранена или премахната изцяло. Най-екстремният вариант, поддържан от ултраконсерваторите - "премахване на абортите", би криминализирал аборта като убийство, излагайки жените в някои щати на риск от смъртно наказание.

Съществуването на щати с напълно различни и конкурентни закони за това кога една жена може да направи аборт само ще създаде объркване за всички заинтересовани.

Пощата обикновено се счита за нещо лично, но ако абортът бъде забранен, изпращането на специфични лекарства до съответните щати може да се счита за федерално престъпление. Освен това властите в най-рестриктивните щати потенциално биха могли да използват приложения за проследяване на месечния цикъл и друга здравна информация, GPS данни, хронология на търсенията в интернет и прочее при разследването и съдебното преследване на случаи на аборт.

Google обяви, че вече "автоматично ще изчиства информация за потребители, които посещават клиники за аборти или други места, които могат да предизвикат правни проблеми".

Пациентите по принцип също имат право на поверителност. Но ако абортът бъде криминализиран, законите за задължително "докладване" няма да закъснеят.

Какво ще кажете за т.нар. отговорност на съучастниците - могат ли фармацевтите, доставящи лекарства, или шофьорите, осигуряващи транспорт, да носят наказателна отговорност? До каква степен медицинските лица може да се колебаят да пристъпят към необходимите процедури поради страх от съдебно преследване?

Current Affairs описва с тревожни подробности как лекарите вече наблюдават пасивно случаите на извънматочна бременност, докато жизнените показатели на пациентките не станат нестабилни.

По този начин Американската медицинска асоциация (АМА) отговори на "Добс" с енергично изявление, определящо решението като "директна атака срещу практиката на медицината и връзката пациент - лекар и нагло нарушаване на правата на пациентите на базирани на доказателства услуги за репродуктивно здраве". AMA също отбеляза, че ограничаването на достъпа до тези услуги би изострило неравенството в здравеопазването, като постави най-голямата тежест върху чернокожите пациентки, тези с южноамерикански или коренен произход, с ниски доходи, от извънградски и други традиционно необлагодетелствани общности, които вече са изправени пред множество структурни и системни пречки за достъп до здравни грижи.

В също толкова предизвикателно съвместно изявление добросъвестни окръжни прокурори и главни прокурори както в червените, така и в сините щати твърдят, че забраните на абортите не слагат край на абортите, а само на безопасните аборти, и следователно обещаха да няма преследване. Това би противоречало на поетото от тях задължение да защитават безопасността на своите общности, само ще изцеди ресурси от борбата срещу тежката престъпност и ще доведе до повторно травмиране и криминализиране на жертвите на сексуално насилие наред с други последствия, подчертаха те, заявявайки: "Нашите законодателни органи може да решат да криминализират решенията за лична здравна грижа, но ние оставаме длъжни да преследваме само онези случаи, които служат на интересите на правосъдието и на хората."

Отмяната на "Роу" нанася сериозен удар върху трудно извоюваните права на жените и тяхната телесна автономия. Освен всичко друго това води до по-нататъшна поляризация и отчаяние в страна, която се тресе от идеологически битки за законите за оръжията, полицейската бруталност, климатичните промени и погазването на демократичните принципи като мирното предаване на властта.

Честно казано, тридесет години след като влязох в онази клиника, треперя.

Все още няма коментари
Нов коментар