Поетичният свят на Марин Бодаков

Антологията "Галерията на сърцето" обединява стихосбирките на Бодаков и припомня особената чувствителност на поезията му

Марин Бодаков - "Галерията на сърцето. Събрани стихотворения"

Издателство за поезия ДА и издателство "Точица"

Цена: 35 лв.

"Всяка загуба ни изправя пред тревожното, макар и илюзорно усещане, че внезапно сме били лишени от възможността да опознаем някого до степента, до която бихме искали", пише преводачката от английски и поетеса Надежда Радулова в послеслова на антологията "Галерията на сърцето", най-пълното представяне на поезията на автора, журналист, критик, редактор и преподавател Марин Бодаков (1971 - 2021).

Изданието се появява година след смъртта му, оставила културната общественост с усещането за непреодолима загуба в момент, в който компетентните и критични гласове са малко. Антологията също така ни дава възможността да усетим пълноценно развитието на Бодаков като силно чувствителен поет. А може би и да го опознаем по-добре като човек.

"Галерията на сърцето" обединява между твърди корици всички стихосбирки на Марин Бодаков - "Девство" (1994), "Бисквити" (1998), "Обявяване на провала" (2002), "Ангел в зоопарка" (2008), "Наивно изкуство" (2011), "Северна тетрадка" (2013), "Битката за теб" (2016), "Мечка страх" (2018).

Зад идеята са съпругата на Бодаков - Зорница Христова (издателство "Точица"), Силвия Чолева и Иглика Василева от издателството за поезия ДА, както и художникът Кирил Златков, автор и на корицата на "Галерията на сърцето".

Изданието включва някои от най-ранните публикувани стихотворения на Марин Бодаков, писани между 1988 и 1989 г., както и финалните, по които е работил, между 2019 - 2021 г. За всички, привързани към текстовете и личността на Бодаков, те ще донесат особени чувства и асоциации: близки приятели и членове на семейството му присъстват с имена в текстовете, меланхоличният вътрешен свят на поета се превръща в сюжет сам по себе си, а стихотворенията "Угасва" и "Нищо за деклариране" завършват този сегмент от книгата.

"Не сме имали колебания по отношение на последните стихотворения - познавам отблизо процеса на писане и знам, че редакциите бяха редки и минимални, предимно в посока леко уточняване на нещо по-мъгляво. Там, където съществуваха две версии, включихме и двете", казва Зорница Христова и описва последните му стихотворения като почти готова книга. "Нямахме право обаче да я издадем отделно, защото не е редно нито да слагаме заглавие, нито изобщо да вземаме това решение вместо Марин. Но писаното през последните две години е безкомпромисно."

За по-голямата част от читателите книгата събира текстове, с които те вече имат емоционална връзка, но със сигурност скоро тя ще попадне и в ръцете на хора, които за първи път ще прочетат стиховете на Марин Бодаков.

Поетът, драматург и близък приятел Стефан Иванов казва, че книгата може да се чете отзад напред именно заради силата на тези финални стихове: "Те са ярък, личен и безпощаден израз на тревожния и болезнен дух на времето от днес и от последните години. Могат да предоставят утеха, разбиране и усещане, че не си сам в главозамайващата криза."

Според Зорница Христова втората му книга с поезия "Бисквити" може да бъде отправна точка. "Макар че по литературни четения Марин обичайно избираше стихотворения от "Обявяване на провала" нататък. И разбирам защо, книгите от там нататък са с една поетика, един и същ мощен поетичен език. Но в "Бисквити" има изключително красиви стихотворения, които аз безкрайно обичам."

"Галерията на сърцето" ще бъде представена на 24 септември от 19 ч. в театрална работилница "Сфумато".

До 20 октомври може да се посети изложба в галерия "Прегърни ме", вдъхновена от поезията на Марин Бодаков и с участието на Кирил Златков, Капка Кънева, Станислав Памукчиев, Недко Солаков, Милко Божков, Ясен Григоров, Люба Халева, Миглена Папазова и Любомир Младенов.

Все още няма коментари
Нов коментар