🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

20 въпроса: Здрава Каменова

Всички сме едно, казва актрисата с гласа на Барт Симпсън

Здрава Каменова, актриса
Здрава Каменова, актриса
Здрава Каменова, актриса    ©  Цветелина Белутова
Здрава Каменова, актриса    ©  Цветелина Белутова

Трудно е да се опише накратко разностранния талант на актрисата и драматург Здрава Каменова. Тя е двигател в подготовката на много забавни спектакли в афиша на "Сити марк център" и не само, а гласът камбанка е познат от анимационните филми "Смърфовете" и "Семейство Симпсън", както и от озвучаването на герои от комедията "Сам вкъщи" и анимацията "Междузвездни войни - войната на клонингите".

През 2004 г. получава награда "Икар" за ролята си в спектакъла "Карлос и дребосъчето", а осем години по-късно същата статуетка, но за драматургия (заедно с Гергана Димитрова) за представлението "Праехидно".

По време на пандемията Здрава и съпругът й Светослав Томов разработват идея за постановка, която описва всички абсурдни ситуации по време на изолация. Така се ражда спектакълът "Извънредно положение", в който й партнират актрисите Стефания Колева и Богдана Трифонова.

Те пленяват публиката и продължават сценичния си поход с новата комедия "Извънредно неудобно", която ще се играе до края на септември в различни градове в страната.

Здрава и Светослав са автори и на новаторската постановка "Вкусът на живота" - в главната роля е Наталия Цекова, която представя себе си като първата ромка, завършила НАТФИЗ, която не крие произхода си - следващото представление е на 28 септември в Нов театър НДК.

Познатата ни вече авторска двойка ще представи на 6 октомври премиерата на "Затегнете коланите" със Стефания Колева в "Theatro отсам канала".

Като какъв човек се определяте?

Единственото определение, към което се стремя, е ДОБЪР човек.

Нещото, в което вярвате абсолютно?

В онова изначално добро, което осмисля това да ни има тук. Вярвам, че всяко наше действие и дума се отразяват на другите. Вярвам в крехкостта на света и в силата на човеците да го опазят.

Любимият ви момент от деня?

Събота сутрин с децата и животните у дома, иначе секундата преди излизането на сцената.

Най-голямото предизвикателство във вашата работа?

Да не изгубиш нишката, която те държи във вярната за теб посока. Да намериш точните хора, с които да работиш.

Кое е най-голямото ви постижение?

Упоритостта ми.

Как си почивате?

Най-сложният въпрос. Май нямам отговор.

Какво ви зарежда?

Да видя в порастващите ми деца нещо, което ме изненадва приятно и е нещо, което аз не съм успяла да постигна, а те вече го могат, правят, искат. Реакциите на публиката са много голяма и зареждаща стихия, както и най-неочакваните срещи с хора, разказани истории, видян репортаж по телевизията, нещо, което отключва следващия текст за сцена.

Какво ви разсмива?

О, трудно се разсмивам, но напоследък ме разсмиват Impractical Jokers.

Какво ви натъжава?

Дете, което родителите му не забелязват. Лицемерието на порасналите.

Какво ви вбесява?

Глупавите и агресивни хора.

Личност, на която се възхищавате?

Ани Ленъкс, Галин Попов от организация за изкуство ТАМ и моят приятел Ники Корчев от Търново, който постоянно се ангажира с каузи, хора, кучета, олицетворение на добротворците. Моят любим, Светльо, който е най-добрият и търпелив човек в общуването си с деца, не само своите. "Майко мила" и техните инициативи в помощ на жените, бежанците. И Гергана Димитрова от "36 маймуни" ме възхищава с ината да прави своето високо изкуство. И Наталия Цекова с отстояването на произхода си. И още много хора ме възхищават и са почти безизвестни, което ме възхищава още повече.

Кое свое качество харесвате най-много?

Упоритостта.

А кое никак не харесвате и бихте искали да промените?

Бързо се затварям за хората, когато не харесам и едно малко нещо у тях. Опитвам да съм по-прощаваща и устойчива.

Каква суперсила бихте искали да притежавате?

С един жест да мога да накарам простака да се осъзнае. Щрак и да спре да притиска шофьорите по пътя, щрак и той дава път. Щрак и спира да крещи срещу "чуждите", щото всички сме си наши.

Последният подарък, който направихте/получихте?

Обикновено ми подаряват обеци, защото съм страстен колекционер, а иначе аз обичам да подарявам преживявания и смешни подаръци.

Израз или дума, която употребявате прекомерно?

Смисъл и смешно.

Къде бихте искали да живеете?

Тук основно, прескачайки до някое малко, мокро, мъгливо английско градче с малко хора и тесни улици или италианско селце с още по-малко хора със скали и море.

Коя е последната книга, която прочетохте?

"Писма на Омар до бъдещата му съпруга" от Рене Карабаш.

Най-интересното място, на което сте били?

Япония, Занзибар и автомагистрала "Хемус".

Мото или цитат, близък до философията ви за живота?

Всички сме едно.

Все още няма коментари
Нов коментар