🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Защо не можем да откъснем очи от Succession

Сериалът "Наследници" на HBO придоби култов статут с абсурдистката си ирония към богатите и влиятелните

В средата на 70-те си години Брайън Кокс направи може би най-голямата си роля - магнатът Лоуган Рой
В средата на 70-те си години Брайън Кокс направи може би най-голямата си роля - магнатът Лоуган Рой
В средата на 70-те си години Брайън Кокс направи може би най-голямата си роля - магнатът Лоуган Рой    ©  HBO
В средата на 70-те си години Брайън Кокс направи може би най-голямата си роля - магнатът Лоуган Рой    ©  HBO
Темата накратко
  • На 29 май излиза финалният епизод на един от най-коментираните сериали през последните години.
  • "Наследници" (Succession) разпали дискусии около паралелите с реални събития и личности от медийния, корпоративен и политически свят.
  • Сериалът стана причина и за по-голямо внимание към актьори като Брайън Кокс, Джеръми Стронг, Сара Снук и Кийрън Кълкин (брат на Макколи Кълкин), преди това често в сянка.

На 29 май ще излезе последният епизод от четвъртия сезон на Succession, който започна през 2018 г. и постепенно изгради вярна, а впоследствие и широка аудитория. "Succession не е лесен сериал. Отнема от два до пет епизода в първия сезон, за да се загледаш с внимание. И въпреки това до края не си съвсем сигурен какво се случва", казва оперната певица Мила Михова, предан фен на продукцията, чието име на български има леко сапунен привкус - "Наследници". Тя следи всичко около сериала - мотиви, техники, истории зад кулисите, споделени в социалните мрежи от екипа и филмови критици.

Историята е добре позната за феновете на заплитащата се трагикомедия: богатото и влиятелно американско семейство Рой притежава публичната корпорация Waystar Roycо, чийто най-прочут и противоречив бизнес актив е дясната телeвизия ATN (болезнено напомняща реалната Fox News). С над 50 награди дотук, рейтинг 8.8 от 10 в IMDB и 95% одобрение в Rotten Tomatoes продукцията на HBO определено се превърна във феномен на съвременната телевизия с милиони зрители и то по няколко причини.

Сюжетът се основава на реални събития и хора, а когато не се, болезнено напомня на действителността. Героите са богати и влиятелни, но въпреки това са болезнено травмирани. Сериозните и тежки теми са поднесени с черен хумор, диалозите протичат интелигентно и стакато. На фона на сделките за милиарди хората могат да преживеят и по-стандартни човешки драми - като нарцистичния родител или предателството на близък. Като се добави забележителната музика на Николас Брител и талантливата игра с костюмите, резултатът е милиони последователи и богат интерес и в социалните мрежи.

* Текстът съдържа детайли от сюжета.

Реалността остава по-странна от измислицата

Главните герои в сериала са семейство Рой: бащата Лоуган и неговите трима сина и една дъщеря, както и странични персонажи като зет му Том Уамсганс и племенникът Грег. В центъра е измислена версия на Fox News, което поражда асоциации с медийната империя на Рупърт Мърдок, a и с друг прочут медиен клан - Редстоун.

Създателите на Succession всъщност отслабват абсурда на прототипите, за да ги направят по-достоверни за зрителите, защото истинските хора са по-скандални от измислените. Един пример е личният живот на патриарсите във фамилиите. Лоуган Рой в Succession има три брака, един от които за студена британка, последният за рационална ливанка на средна възраст, намеква се за афера с младата му асистентка. Междувременно Рупърт Мърдок е далеч по-еклектичен. През 2023 г., на 92-годишна възраст, той обяви предстоящия си пети брак, който отмени две седмици след това. Скандалите с хакването и подслушването на телефони от страна на таблоидите на Мърдок, както и безбройните обвинения в сексуален тормоз в компаниите и на двамата реални милиардери са в доста по-сериозен мащаб от скандалите в "Наследници".

В сериала все пак се пренасят и буквално случили се ситуации. В началото на сезон 4 Лоуган застава в средата на нюзрума на ATN, стъпва върху кутия с копирна хартия и изнася реч пред журналистите, в която казва, че не би му пукало за статистиките, "стига да убиваме опозицията". "Нашите врагове трябва да проверяват задните седалки на шофираните им коли, защото не могат да повярват какво сме направили", казва той. През 2007 г. Мърдок застава пред служителите на Wall Street Journal, стъпил на същите кашони.

Децата също следват някои действителни образи. Пред GQ Брайън Кокс разказва как съвсем случайно съпругът на една от дъщерите на Мърдок, Елизабет, се приближава до него и му казва, че би било добре историята да се отнася по-добре към героинята Шивон - Елизабет се разстройвала, когато гледала някои сцени.

Актьорите - повече от игра

Сериалът определено успя да направи от маргинални киноактьори истински звезди.

Към 2011 г. Джеръми Стронг, който е в ролята на Кендъл, играе в малки пиеси на сцена, която по неговите спомени винаги била задушена от миризмата на фалафели от съседните ресторанти. Succession обаче го изстрелва на почти 40-годишна възраст към световна слава.

Образът на актьора е противоречив в публичното пространство, като за това допринася обширен разговор в New Yorker от края на 2021 г., в който философските му размисли за актьорската игра, срещнаха чести подигравателни коментари, че се взима твърде насериозно. Стронг е сред актьорите, които практикуват т.нар. method acting, в който дори извън снимки той не излиза извън роля.

"За мен залогът е на живот и смърт. Приемам го също толкова сериозно, колкото и собствения си живот", казва той, с което напомня именно на героя си Кендъл по свръхамбиция и вманиачаване.

Стилистите на сериала споделят, че Стронг избира целия гардероб на персонажа си с тях и не сваля дрехите от гърба си през цялото време. Актьорът не вижда хумора в сериала и дори споделил пред колегата си Кийрън Кълкин, че се притеснява, че хората ще приемат "Наследници" за комедия.

Самият Кълкин определено е едно от попаденията в състава. Малкият брат на звездата от "Сам вкъщи" е доскоро непознат за широката публика, но добива репутация на сериозен талант именно с продукцията на HBO.

На над 70-годишна възраст и след дълга кариера в киното, шотландецът Брайън Кокс направи може би най-запомнящата се си роля с образа на Лоугън Рой, след като в последните години получава предимно второстепенни (например в "Троя"). Пред Vanity Fair той казва, че с ролята е дошла и особена жертва: в толкова късен етап от кариерата си едва сега той наистина е загубил анонимността си.

Кривото огледало на наследниците

Както приляга на сатиричния жанр на сериала, героите са деформирани заради обстоятелствата, в които виреят, и почти всички имат поне няколко капки нарцисизъм в поведението си. Типично в стила на корпоративните среди и политическите боричкания, предателството е стандартен подход. Разликата е, че тук то пробива и най-интимните връзки в семейството.

Патриархът Лоуган Рой е груб, жесток и суров с децата си - дори ги нарича "идиотските хлапета" (idiot kids) в един момент. "Двамата сина са двете страни на един и същи много комплексен проблем - да живееш под смазващата тежест на свръх реализиран родител. Кендал е мрачен, сложен и едновременно с това жалък в опитите си да бъде готин. Роман е плакатен образ на сексуалната фрустрация и не се опитва да бъде нищо повече от това", казва Мила Михова.

Заради начина, по който са израснали, героите често нямат реална преценка за себе си и живеят с илюзията, че всичко им се полага даром. Безумието, че най-големият син от семейство Рой, привидно невинният Конър, се кандидатира за президент, е едновременно смешно и трагично.

Освен разглезени, героите често са чисто и просто идиоти. Братовчедът Грег, който в началото изглежда скромен и най-близък до нормалността, се поддава на алчността, докато междувременно изглежда абсолютно нелепо. Дори и уж геният, шведският технологичен бизнесмен (в ролята суровият Александър Скарсгаард) демонстрира неадекватност и подлага на риск бизнеса си.

Навсякъде в сюжета проличава потиснатата и дълбоката тъга на мъжете в това шоу. Междувременно, женските персонажи сякаш доминират на интелектуално ниво, макар и това да не значи, че задължително побеждават.

Шивон е най-малко невротична от всички деца на Рой и е далеч по-рационална от синовете. Другият балансьор е Джери, зрялата и разумна главна юридическа съветничка на корпорацията.

Актьорската игра, ярките герои, силният сценарий превръщат "Наследници" в съвременен феномен, който описва настоящето, но и черпи от "Крал Лир" на Шекспир, древногръцките трагедии и Макиавели.

Все още няма коментари
Нов коментар