🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кино: "Едно последно парти"

Антиромантична комедия за щастливото време в Ню Йорк

Оценка: 3 от 5

Още от същото: "Тежка нощ"

Someone Great е от силните премиери на Netflix за 2019 г., в първата десетка (8) на препоръчваните от в. "Ню Йорк таймс" заглавия там. Лек, витален, с мигове на фриволност, но и с трогващи паузи, с актуални клубни и електронни парчета, чиито текст и време на появяване са важни за сюжета. Като в Almost Famous, според авторката Дженифър Робинсън (32), дебютираща в киното след успешните серии Sweet/Vicious по MTV. Духът на цинична откровеност е като в разюзданите приятелски комедии на Джъд Апатоу, но от женска гледна точка. Класическият романтичен модел е обърнат - фокусът е раздялата, не щастливото влюбване.

Три приятелки, от три раси (за разлика от "Сексът и градът"), с греховни спомени от колежа, си казват всичко. С успешни кариери, с тревожността на прага на 30-те. Джени (Джина Родригес) е получила мечтаната работа като музикален журналист в сп. Rolling Stone, но във филиала им в Сан Франциско летаргичният й приятел отказва дистанционна връзка и я напуска болезнено. Блеър (Британи Сноу) има агенция за маркетинг по Instagram и уморено съжителство с безхарактерен мъж. Тъмнокожата Ерин (Деуанда Уайз) е още с колежанския си пиърсинг и уплашена от сериозната си връзка с Леа, шефка на моден бутик. Трите правят от последния ден на Джени в Ню Йорк парти без задръжки. Градът, красив и спокоен, с неоновия си нощен ритъм, е четвъртият "приятел" в групата.

Филмът е автобиографичен за талантливата Робинсън, самата тя е писала за музикални сайтове. Показателен е за мисленето и дилемите пред децата на милениума. Те още имат любимите си Хари Потър общества ("Рейвънклоу", не "Грифиндор"), но времето изтича (с хубава вътрешна шега, че движението Time's Up е закъсняло), трябва да се вземат решения за живота. Тук те са изненадващо трезви, в посока независимост. Слънчевата Джени трябва да избира между романтиката или себе си като кариера и развитие.

Все още няма коментари
Нов коментар