Кино: "Половината от всичко"

История за порастването с литературен багаж

+ + + + от 5

Още от същото: The Edge of Seventeen (2016)

Журито на нюйоркския фестивал "Трайбека" реши да раздаде наградите си въпреки физическото отлагане на събитието в средата на март. Главният приз на основателите Джейн Розентал и Робърт де Ниро (The Founders Award for Best Narrative Feature) взе комедийната драма The Half of It. Особен любовен триъгълник в последния клас на гимназията в тихо градче в американския Северозапад, с интелигентност и витална ирония, без подценяване на младите герои в духовен план. От май е в Netflix.

Втори филм за режисьорката с тайвански корени Алис Ву, с кариера на компютърен инженер в "Майкрософт". Започва с цитат от Платон ("Любовта е другото име на стремежа към цялостност"), следващите глави са маркирани с думи на Сартър, Камю, Оскар Уайлд. Литературният уклон е заради заниманията на централната героиня Ели Чу (Леа Луис), гласът й ни води зад кадър. Различна и аутсайдер, не толкова защото е китайка и харесва момичета, а защото е недостижимо най-умната в класа. Срещу $10-20 пише есетата на съучениците си по споменатите автори, с тях плаща сметките вкъщи. Там китайският й баща, тъжен вдовец, учи английски от класически филми ("Казабланка", "Филаделфийска история").

Поредната й поръчка е за любовно писмо. Молбата е от Пол (Даниъл Диймър), нечленоразделният атлет на класа. Обектът е тайният копнеж и на двамата, красавицата на гимназията Астер (Алексис Лемайр). И Ели Чу влиза в ролята на Сирано от 2020 г., епистоларните перипетии са през есемеси.

"Половината от всичко" е свежа струя в отъпкания жанр на тийн романсите. Пример как платоничните отношения могат да са по-интересни от физически реализираните. Как трайното приятелство може да тежи повече дори от първата любов. Можеш да научиш всичко за потиснатите желания от "Остатъкът на деня" на Ишигуро, но е безценно да ги изпиташ сам. Ели Чу разбира, че над всичко любовта е усилие и смелост. Тя е не само във възвишените думи, но и в правото да опитваш и да грешиш.

Все още няма коментари
Нов коментар