Кино: "На плажа Чезъл"

Невинността е грях в елегантната адаптация на Иън Макюън

+ + + + от 5

Още от същото: "Бруклин"

"Синелибри" припомнят хитовете от предишните си издания в лятното пространство на "Кинодвор G8" всяка вечер до 24 август. В програмата е и On Chesil Beach (на 10 август), който запомнихме с гостуването писателя Иън Макюън в зала 1 на НДК през 2018 г. Първият сценарий на Макюън по негов текст, продукция на ВВС с висок вкус и с точните актьори. Елегия за любовта във време на сексуално лицемерие и неосвободеност.

Историята е на Флорънс (Сърша Ронан) и Едуард (Били Хауел, "Дюнкерк"), млади, умни, образовани ("Оксфорд") и в първата си брачна нощ - все още девствени. И като житейски опит, и като опит на телата. Тя - талантлив музикант със струнен квартет, само в него се чувства сигурна и уверена. Той - отличник по история, винаги подръка с малка книга и молив за подчертаване. Срещат се случайно, влюбват се от пръв поглед. Всичко е гладко и с красиви планове за бъдещето, как той ще работи във фабриката на баща й, как ще се казват децата им. До първата им нощ сами, в сватбения апартамент на старомодния хотел в Дорсет, на плажа с облите камъчета Чезъл.

В хладното лято на 1962 г., във времето преди "Бийтълс". Шест часа на физическо фиаско преобръщат живота им завинаги. От взаимната неопитност в нещата, "за които не се говори", неговата превъзбуда, нейният страх.

Макюън е добавил различен от романа финал, по филмово сантиментален. Останала е безпощадната дисекция на интимността, скована от патриархалност и социални условности. Преди две години Макюън каза, че романът му е предупреждение към какво се връща Англия след Брекзит. В трактовката на Доминик Кук, реализиран театрален режисьор с първи опит в киното, интимността е невъзможна без искреност - и лична, и на обществото. Грехът на двамата млади е, че влизат във връзката с "багажа" на семействата си, и двете с рани в миналото. Те са припомнени в емоционални ретроспекции, насичащи фаталните шест часа.

Все още няма коментари
Нов коментар