Кино: "Американска туршия"

Абсурдна комедия за човешките устои

Оценка: 3½ от 5

Още от същото: "Поспаланко"

Нещо различно и наистина смешно. Добър избор за тревожни времена. An American Pickle (по HBO GO от 23 август) е комедия без скрупули и задръжки, с парадоксална среща във времето и "двоен" Сет Роугън. Стилизацията e като в приказка. Сценарият е на хумориста от сп. "Ню Йоркър" Саймън Рич, работил за Pixar ("Отвътре навън") и скеч шоуто Saturday Night Live. Схемата е като в "Поспаланко" (Sleeper) на Уди Алън, където смешният персонаж беше замразен и събуден след двеста години в една Америка на Големия брат.

Нещата тук стават със стогодишен престой в саламура от кисели краставички. През 1919 г. Сет Роугън е беден и трудолюбив източноевропейски мужик с каскет, вълнен пуловер и буйна брада. Прогонен от нашественици, пиещи водка, заедно с любимата си бременна жена поема подир американската си мечта. Която е в това да опита газирана вода и да има приживе достоен надгробен камък. Скоро е общ работник в консервна фабрика в Бруклин. Става инцидент, пада в саламурата, събужда се непокътнат през 2019 г. Предаден е на грижите на правнука си (отново Сет Роугън).

Следва опознаване на "прекрасния нов свят", нашия свят. Първо със смешки и недоразумения в стил "Дънди Крокодила", после с повече сатира и докосване на болни теми. Ролята на медиите в създаването на кумири еднодневки и тяхното бързо разрушаване. Управляването на Америка през "Туитър". Настъпващата "култура на забраняването", с бързите заблуди и лесните анатеми. Хуморът е в контраста и свеждането до абсурд, Роугън е добър в двойната "ария" на стария и новия Грийнбаум. Единият помни корените и традициите си, има ясна цел и воля за стигането й. Другият е забравил кой е, отдалечил се е от вярата си, съвременните предразсъдъци и страхове са го пленили. Взаимното намиране на двамата добавя сантимент към смеха. Първичните чувства и базисните междучовешки връзки могат да са лек срещу лудостта на света.

Все още няма коментари
Нов коментар