Кино: "Тенет"

Спектакъл и за ума от Кристофър Нолън

+ + + + от 5

Още от същото: "Генезис"

След пет месеца пред малките екрани това е зрелището, което трябва да ни върне в тъмната зала. Засега през седалка от съседа. Грандиозен екшън, заснет върху широкоформатна лента от оператора на "Дюнкерк" Хойте нан Хойтема, без дигитални дорисовки и компютърно генерирани персонажи. Без да е разклонение на комикс или продължение на поредица. По оригинална идея на Нолън, преплитаща филмовото и физическото време като в "Мементо" и "Генезис". С външно действие из жанровата територия на Бонд и "Мисията невъзможна", само за по-лесна ориентация на зрителя. За да бъде освободен умът му за подмолния интелектуален пласт на Tenet.

Ребусът е с потенциал да породи собствена митология и философия, подобно на "Матрицата". Ключ е латинският палиндром sator arepo tenet opera rotas. Квадрат, еднакъв при право и обратно четене, с приблизителен превод "Сеячът, който движи мирозданието". Tenet е "кръстовата" дума в центъра, маркирала домовете на ранните християни. Във филма е тайна организация с безименен представител Протагониста (Джон Дейвид Уошингтън от "Черния клансмен" на Спайк Лий), супершпионин по Бонд, но без ритуалите с мартинитата, стрелящите писалки и момичетата. Той трябва да спре план за анихилация на цивилизацията, идващ от бъдещето, движен от руски милиардер, оръжейния търговец Сатор (Кенет Брана). До него е тайнствен приятел (Робърт Патинсън), гид при "обръщанията" на времето.

Парадоксът е по Т. С. Елиът ("Моят край е моето начало"), нещата се решават повече гръмовно, отколкото с хленч. От операта в Киев, превзета от терористи, през бънджи скокове от небостъргач в Бомбай и яхти в залива на Неапол, до секретен руски град в Сибир и хладните брегове на Норвегия. Времето тече линейно и "обърнато", понякога в рамките на един кадър, каскада или ръкопашна схватка. За да може накрая една майка (Елизабет Дебицки) да се събере с малкия си син. А Нолън да сглоби поредния зрелищен пъзел, хладен в изчисленото си съвършенство.

Все още няма коментари
Нов коментар