Кино: "Мулан"

Красива източна приказка за цялото семейство

Оценка: 3½ от 5

Още от същото: "Красавицата и Звяра"

"Дисни" продължават с игралните версии на успешните си пълнометражни анимации. Последно гледахме "Цар Лъв" с "истински" животни, преди това режисьори като Кенет Брана ("Пепеляшка") и Тим Бъртън ("Дъмбо") разказаха с актьори старите приказки. Mulan е най-свободната адаптация досега. От анимационния оригинал (1998) е останала сюжетната рамка с момичето, което отива на война, преоблечено като мъж, и става герой.

Отпаднали са песните, говорещите животни и много от геговия хумор. Романтичната линия е приглушена за сметка на военно-героичната, баталните сцени и грандиозният декор са осигурени от $200-милионeн бюджет. В духа на сегашното време акцентът е във вътрешното пътуване на Мулан (кунгфу звездата Лю Ифей) до женската й същност и сила.

В главните творчески позиции са жени - новозеландската режисьорка Ники Каро, трима от четиримата сценаристи, операторката Манди Уокър. В най-богатата роля е звездата от много сериозни китайски филми Гонг Ли, властна магьосница, продала силата си от самота и неразбиране. В централната сцена, включваща стотици конници, снежна лавина и огнено оръдие, тя предупреждава Мулан, че дегизирана е обречена. Че може да спечели битката само като себе си, с развети коси и освободен талант на воин и жена. Не само в боя, но и в живота.

В семейството й повтарят "знай си мястото", което в патриархалните традиции означава жених през сватовница, за да не опозориш рода. Има горд, но грохнал баща (Ци Ма), призован на война да пази императора (Джет Ли) от хуните, нахлули от север. Мулан открадва семейния меч, прибира косите си и отива на негово място - за да спаси живота му и докаже себе си. Дотогава е крила своята Чи (нещо като Силата от "Междузвездни войни"), сега я впряга в личната си и патриотична кауза. Спектакълът е поглъщащ и за всички възрасти. Ценностите по "Дисни", увенчани с "обичай семейството си", са спуснати малко директно, но красотата на гледките и размахът на битките компенсират дидактиката.

Все още няма коментари
Нов коментар