🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кино: "Нека говорят"

Медитация върху живота от Стивън Содърбърг

+ + + + от 5

Още от същото: "Адаптация"

Let Them All Talk (премиера по HBO) е за сюжетите на живота и чудото на тяхното преплитане. Най-емоционално топлият филм на експериментатора Содърбърг, самият той е зад камерата и монтажа. Случва се през есента на 2019 г., преди заразата. Мерил Стрийп в близък план обещава, че ще бъдат търсени "думите, които пренасят на място отвъд думите".

Стрийп е прочут автор на екзистенциални романи, един от които е станал на легендарен филм и после сериал. Издателството й зависи от успеха на следващия й ръкопис, много се надява той да е продължение на популярния роман. Затова е изпратило напориста агентка (Джема Чан) на разузнаване и убеждаване. То трябва да се случи по време на пътуване през Атлантика с кораба "Куин Мери 2", на който агентката е инкогнито.

Писателката е поканила на кораба две стари приятелки от колежа (Даян Уист и Кендис Берген), на една от които е "откраднала" живота за най-известната си книга. Целта е прошка и помирение. Взела е и младия си племенник (Лукас Хеджис), романтик и начеващ писател. Нему всички поставят малки шпионски задачи, най-вече агентката, в която младежът полека се влюбва. Всеки е със своите мотиви, ситуацията по Агата Кристи оформя прочут автор на криминални романи, който също е на борда.

Сценарият на американската майсторка на късия разказ Дебора Айзенбърг (с шест награди "О'Хенри") е бил само детайлен синопсис, по който трите големи актриси са импровизирали диалога. Музиката е игрив джаз, такъв е и подходът на Содърбърг. Финалът е изненадващ и антихоливудски. Филмът е за поривите и разминаванията, които съставляват живота. За това, че обикновено предаваме тези, които ни обичат, защото очакваме да ни простят по-лесно. Посветен е в директна реплика на зрителите, "които застиват и слушат" историите, от които всички сме направени.

Все още няма коментари
Нов коментар