🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кино: "Кръвта на пеликана"

Психодрама за майчината любов

Оценка: 3½ от 5

Още от същото: "Да поговорим за Кевин"

Онлайн премиерата на германско-българската продукция (Pelikanblut) изпреварва масовия ѝ показ в киносалоните. Само временно неудобство или предзнаменование какво ни чака през 2021 г. The Omen се казваше осемдесетарският хорър с Дявола в малко дете, някога хит във видеотеките. Германската авторка Катрин Гебе (сценарист и режисьор) е в неговите жанрови коловози, с придържане към човешката драма, не сензационните ефекти. Българското продуцентско участие ("Мирамар" и Мила Войникова) е в прекрасно намерените деца, локациите и актьорите от втория план (Димитър Баненкин). Платформата Neterra TV+ е мястото на премиерата, "билетът" е 12 лв.

Нина Хос, една от водещите немски актриси в момента, изнася филма. Постоянно лице на социалните мелодрами ("Барбара", "Феникс") на Кристиан Петцолд, със "Сребърна мечка" от Берлинале за изпълнението в "Йела". Последната ѝ главна роля е в швейцарското предложение за идващите оскари "Малката сестра" (Schwesterlein). Във филма тя е самотна работеща майка (на каквито в Германия не разрешават да осиновяват деца), тренира полицейски коне в отдалечена планинска база (използвана е реална база до Вакарел). Вече има една дъщеря от България (Аделия Оклепо), взема пробно и 5-годишната Рая (Катерина Липовска).

Рая отключва странна агресия, неспособна е на емпатия, за нея думата "мама" е като "стол" и "лампа". Докторите говорят за емоционално "изстиване" след шок на пренебрегване в ранна възраст, пращат детето отново в дом. А кой ще я обича там, пита майката. Местната шаманка Танка търси дух за изгонване, в добавка Рая рисува с въглен космати таласъми по стените. Гордата и силна в опитомяването на конете жена е пред избор, а Рая е по-сложен случай. На изпитание е майчиният инстинкт, нужна е саможертва. Влиза в сила метафората от заглавието, с легендата за майката пеликан, съживила малките си със собствената си кръв. Филмът е с някои обстоятелствени дължини (общо 127 мин.), но емоционалната му сила е несъмнена.

Все още няма коментари
Нов коментар