🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кино: "Уроци по немски"

Честно за човека в капана на прехода от Павел Г. Веснаков

Оценка: 5 от 5

Още от същото: "Източни пиеси"

Мъж и куче в кола из нощна София. Започват да лаят - първо кучето, после мъжът. Вярваме и на двамата. Гневът е искрен, срещу съдбата. Сцената е от първия пълнометражен филм на Павел Г. Веснаков, взел Специалната награда и тази на ФИПРЕССИ на "София филм фест".

"Уроци по немски" е пример за концентрация на талант, използван без компромиси. Веснаков е написал сценария, консултиран от триото Маркова, Иванов, Кертова ("Денят на бащата"). Камерата на Орлин Руевски редува портрети от светлина и сянка. Юлиан Вергов (с награда от Кайро) е с величава роля като Никола, мъжът от колата.

Мъж, направен от агресия и любов. На кръстопът, в бунт срещу себе си. Нищо в живота си не е свършвал докрай, а е на 50. Отчужден от баща си, мъчително пътува към него. Васил Банов прави голямата стоическа роля на своето поколение. Никола е пребил новия мъж до жена си (Стефка Янорова), осъден е за това. Без право да вижда порасналите си дъщеря и син, липсват му болезнено. Ден след края на присъдата е решил да започне начисто в Германия, "защото там хората си помагат", с момичето с характер до себе си (Елена Телбис). В този ден на прошка с важните хора в живота му се случва филмът.

Той стои до "Безбог" и "Каръци" в улавянето на мизерията и смачкването на надеждата в нещото, наречено "преход". По честност и вътрешна болка - до "Източни пиеси". Веснаков внася и лична морална нишка. Никола се спасява нощем в томче стихове от дядото на режисьора (сливенския поет Павел Веснаков, 1934 - 2013). Заглавието "Като Сизиф" пасва точно. "В праха на самотата" търкаля живота си и героят, бори се с корените си. Нито да ги прережеш, нито да ги надраснеш - в това е драмата му. Въртят се дните на български и немски от касетофончето в колата. Отвън е ръждата на прехода, тя бавно става и вътрешна. Нарочна грозота във филма няма. Няма и музика освен едно безпощадно парче на Огнян Павлов - Fyre върху финалните надписи. Fyre е синът на Никола във филма. Надежда за изход или поредният тур на Сизиф?

Достъпен на онлайн платформата на фестивала до 11 април.

Все още няма коментари
Нов коментар