Книга: "Правек и другите времена" на Олга Токарчук

Издаденият през 1996 г. роман е сред по-малко познатите на Нобеловата лауреатка за литература през 2018 г., но всъщност първият, с който писателката става по-широко превеждана по света

"Правек е място в центъра на Вселената" - това е първото изречение на Олга Токарчук в романа "Правек и другите времена" и в следващите 300 страници тя напълно ни потапя в микрокосмоса на измисленото от нея село в Централна Полша.

В романа писателката, удостоена с Нобелова награда за литература през 2018 г., изгражда един свят, който в едни моменти е болезнено реалистичен, в други - идиличен и приказен. Личните драми, ексцентричните герои, опитите за живот според католическия морал и провалите в процеса - всичко, което се случва на малкото общество в селото, е наблюдавано от четирима архангели. Те са като наблюдатели, които са лишени от крайни емоции, но притежават неизчерпаемо съчувствие. "Ангелът не трябва да черпи нищо отвън, той опознава себе си чрез самия себе си, в себе си съдържа цялото знание за света - такъв го е създал Бог. Ангелът няма разум като човешкия, не си прави изводи, не разсъждава. Не мисли логично. На някои хора ангелът би се сторил глупав", пише Токарчук.

Историческият период не е директно посочен, а самото име подсказва безвремие, точка от неуточнено минало (пра-век). И все пак Токарчук ни дава някои препратки към Първата световна война - мъжете са на фронта и нямаше кой да коси нивите, нямаше нищо за ядене, описва как през пролетта на седемнайсета година воденицата спря. Нямаше какво да се мели - хората бяха изяли всичките запаси от зърно, а през осемнайста година имаше много за вършене, а нищо не лекува тъгата така, както работата.

Разделителят в българското издание е карта на селото и местностите около него, което помага на голямата цел на историята, която писателката ни разказва - да представи малък свят, в който се отразяват големи събития, а всеки живот има е необикновен посвоему.

Издаден през 1996 г., романът е към днешен момент сред по-малко познатите на Токарчук, но всъщност първият, с който тя става по-широко превеждана по света.

"Правек и другите времена"

Автор: Олга Токарчук

Превод: Георги Кръстев

Издателство: ICU

Цена: 16.90 лв.
Все още няма коментари
Нов коментар