🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кино: "Другата страна на чудесата" (Come Away)

Алиса и Питър Пан в семейство с проблеми

+ + + от 5

Още от същото: "Пътят към Невърленд"

Come Away (премиера по HBO) препрочита старите приказки от днешна перспектива. Представя си Алиса и Питър Пан като брат и сестра от расово смесен брак (Анджелина Джоли и Дейвид Ойелоуо) и съответно с цвят на кожата, който не е съвсем бял. Добавя техен брат за пример, готов за скъп колеж. Разполага ги в идилична къща до гора и река, в една Англия по "Дейвид Копърфийлд" с ясни класови граници. В последното лято, преди да се случат чудесата на Луис Карол и Дж. М. Бари.

Продуцентката Джоли и режисьорката Бренда Чапман ("Храбро сърце" на Pixar) организират филма около смисъла, заложен в поемата на Йейтс "Откраднатото дете". Тя се чете зад кадър в началото и края от вече възрастната Алиса (Гугу Мбата-роу), нейният рефренен стих (Come away, O human child) е станал заглавие.

Децата са заети с щастливи игри на индианци, отвличания и пирати. Алиса тайно иска да порасне, Питър се заклева да не позволи да го превърнат във възрастен. Внезапна загуба покосява семейството и преобръща живота му. "Защото в света има повече плач, отколкото детето може да разбере" (по Йейтс). Но децата тук тръгват да разбират този "плач", въоръжени с куража и въображението от бъдещите си вечни книги.

Концепцията е смела, смесването на въображаемо и реално понякога е в рамките на единствен кадър, в повечето случаи това работи. С големите актьори от втория план - Майкъл Кейн, Дерек Джейкъби, с изразителните очи на децата. Те тръгват да оправят изплувалите възрастни тайни в семейството - майката пие тайно, бащата е с дългове от хазарт. Появява се Червената кралица в образа на строга леля, луд шапкар ги чака в подземията на Лондон, отмъстителен морски капитан скоро ще остане с една ръка. Следва заешка дупка, фея камбанка и банда изгубени момчета, обещали си никога да не порастват. Е, няма Чеширски котарак и съответно много усмивки. Това е само един вариант на приказката. Важното е златните книги да се четат и игрите на въображението да не спират. Което хич не е лесно при толкова екрани около децата днес.

Все още няма коментари
Нов коментар