Кино: "Без звуци в живота" (The Sound of Metal)

Трогваща драма за музикант, който губи слуха си

Оценка: 5 от 5

Още от същото: "Рей"

Sound of Metal не е клиничен филм (по Amazon Prime), въпреки че се занимава с глухотата. Едно от важните заглавия на сезона (оскари за звук и монтаж), което не трябва да бъде пропускано заради отварянето на кината, засега с предимно вторични екшъни. Тук клишета няма. Зрителят е хванат за гърлото и потопен в случващото се със сетивата си.

Точно едно от сетивата предава Рубен, татуиран наркозависим, "чист" от четири години, барабанист в пънк-рок група от двама. В ролята британският актьор с пакистански корени и действащ рапър Риз Ахмед, със собствените си татуировки и поглед, който не се забравя. Обикаля Америка на концертен тур със старомоден кемпер и приятелката си (Оливия Кук). Заедно са избягали от иглата, на концертите той осигурява децибелите, от нея са психеделичният вокал с китара.

На поредния саундчек Рубен започва да чува бълбукащи звуци, после и те заглъхват. Дали автоимунно, или от досегашния му барабанен живот, слухът му си отива с часове. Да, има скъпи импланти, но за тях трябва да продаде дома, тоест кемпера си. Препоръката на лекарите е тишина и никакво излагане на силни звуци. Но точно тези звуци държат Рубен жив и свързан с човека, когото обича. Дилемата е екзистенциална, въпросът е какво правиш, когато изчезне онова, заради което живееш. Приемаш ли съдбата, или тръгваш на бунт.

Рубен опитва рехабилитация и живот в комуна с лидер духовен гуру (Пол Райси), за когото глухотата е стъпка към вътрешен мир. Учи азбуката на жестовете с истински глухи деца и тяхната учителка (глухата актриса Лорън Ридлоф, звезда от Бродуей в "Деца, забравени от бога"). Опитът е пречистващ, но въпросите остават. Рубен тръгва на крайния жест, имплантите. Звукът става субективен, чуваме това, което той чува. Камбаните бият със стържещ метален звук, приятелката му пее нежен френски шансон, но на пианото баща й сякаш реже с флекс. Накрая Рубен е сам на пейката в Париж, между "шума" на света и вътрешния покой. С него избираме и ние.

Все още няма коментари
Нов коментар