Кино: "В капана на времето" (Old)

Плажна хорър мистерия от Найт Шаямалан

+ + + от 5

Още от същото: "Шесто чувство"

Невинни житейски изрази като "докато се обърнеш, и децата са пораснали" се случват наяве в Old. Времето е главният злодей в новия филм на Манож Нелияту Шаямалан. Роден в Индия и живеещ от шестгодишен в Америка, добавил Night в името си заради жанровете, които го вълнуват. Две десетилетия след пробива с "Шесто чувство" филмите му са донесли сумарно над $3 милиарда. Без да са безспорни, винаги оригинални. След касови провали е започвал от нулата, през 2015 г. залага дома си, за да направи "Посещението" (The Visit).

Сега ползва базисната случка от френски комиксов роман (Sandcastle), развива я с визия и гледни точки по границата с експеримента, в нарицателния си стил на фатализъм, пропит с черен хумор. С обрат, който накрая "издърпва" филма изпод краката на зрителя и преосмисля случилото се.

Декорът е ваканционен, като от рекламна брошура, точно за сезона. Пресмятащ всичко застрахователен агент (Гаел Гарсия Бернал) и съпругата му музеен куратор (Вики Крийпс от "Невидимата нишка") пристигат в екзотичен курорт (снимано е в Доминикана) с двете си малки деца, от които имат тайни.

Заедно с още летуващи са поканени на таен райски плаж като бонус към прекарването. Той е ограден от скали, които не ги пускат да се върнат обратно (като в "Ангелът унищожител"). Времето, този невидим убиец, тече ускорено на плажа, за половин час минава една житейска година. Малките порастват и започват да се влюбват, старите се научават да ценят мига. Обитателите започват да изчезват един по един като в роман на Агата Кристи. Мистериозен наблюдател следи всичко от отсрещните скали.

Шаямалан експлоатира универсалния страх от неизбежното с ироничните методи на старомодния аналогов хорър. Редува високи моменти с такива по границата на кича. Не е за всеки вкус, но е красиво за гледане, макар с ледени тръпки по гърба.

Все още няма коментари
Нов коментар