🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кино: "Смъртта може да почака"

Старият Бонд си отива заедно с Даниъл Крейг

Оценка: 3½ от 5

Още от същото: "Казино Роял"

No Time to Die припомня ефикасно и разточително (в цели 163 минути) съставките на мита, за да ги взриви накрая. Роден на хартия от Ян Флеминг през 1953 г., с първи филм от 1962 г., "007, специалният агент на Нейно величество с лиценз да убива" отдавна бе анахронизъм във времето. С навиците си, отношението към жените, безразборното насилие и черно-бялата си идеология, в която премахването на един свръхзлодей оправяше света. Бонд 25 слага край на тази ера, отваря хоризонт за преизмисляне на героя.

Преминаването на проекта от ръцете на артиста Сам Мендес ("Скайфол", "Спектър") в тези на добрия занаятчия Кари Фукунага ("Истински детектив") е динамизирало гонитбите и стрелбите, но е отнело от драмата в интимните моменти. Тежестта там е останала на (до един) добрите актьори. Визията е пулсираща (операторът на La La Land Линус Сандгрен), общите планове са платна, които се запечатват.

Традициите падат една по една. Отварящият кадър със силуета на Бонд през дулото на пистолета вече не е обагрен с разливаща се кръв. Равностойни на Бонд като бойни умения и "затапващи" реплики са всички жени около него. Психиатърката Маделин Суон (Леа Сейду) от "Спектър" е с право на важен изстрел, драма в детството, движеща сюжета и финалните думи на филма. Тъмнокожата Номи (Лашана Линч) е новият агент с лиценз "007", рамо до рамо са във финалната мисия. Начеващата агентка Палома (Ана де Армас) вкарва повече хумор в боя от самия Бонд.

Крейг е повече Джеймс, отколкото 007 - нараняван, страдащ, чувствителен, в схватка със съвестта си и моменти на разнежване. Прави палачинки за момиченце с неговите сини очи, в разгара на финалното сражение на колана му виси нейното плюшено зайче. Циникът на Флеминг се оказва един скрит романтик, с жест на саможертва като в стар съветски филм. Финален надпис James Bond Will Return (който с филмотечните си навици дочаках) обещава завръщане, но то явно ще е с патоса на новото време.

Все още няма коментари
Нов коментар