🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кино: "Денят на флага"

Драма на излъганите чувства от Шон Пен

Оценка: 3½ от 5

Още от същото: "Аз съм Сам"

Flag Day е шестият режисьорски филм на Шон Пен и най-личният. Първият, в който пред камерата е самият той. С дъщеря си Дилън Пен в ролята на разказвач и сина си Хопър Джак Пен като неин брат. Заглавието е в програмата на тазгодишния "Синелибри", едно от двете с прожекция в Зала 1 на НДК (на 21.10., вечерта на награждаването).

Пен влезе в режисирането с високата топка "Индиански бегач" (1991), със собствен сценарий по песен на Брус Спрингстийн и Виго Мортенсен като брата престъпник на шерифа. После засне Джак Никълсън като полицай пред пенсия в "Обещанието" (по пиесата на Дюренмат), стигна до наградата на режисьорската гилдия с "В дивата природа" (2007). "Денят на флага" е развълнувано пътуване в интимното, в ключа на големите авторски филми от 70-те ("Хартиена луна" на Питър Богданович).

Заснет е на 16 мм лента, поетично и фрагментарно, с ефект на избеляла семейна снимка. По документалната автобиография на Дженифър Вогел "Истинската история за фалшивия живот на баща ми" (2004). Разрезът е на отношенията баща (Шон) - дъщеря (Дилън). Бащата е фантазьор, за него измисленото е реално. Лъже както диша, но го прави красиво. Слуша класическа музика (Шопен), за да имат децата му "класа". Дължи пари на всички, но за дъщеря си е "предприемач", сбъдващ всеки ден "американската мечта", защото рожденият му ден съвпада с Деня на флага през юни.

Отрезвяването идва с порастването, бащата се оказва крадец, фалшификатор и подпалвач, професионален измамник, който лъже първо себе си. Но това е единственият баща, който Дженифър има. Актьорски Дилън и Шон са на трагедийната висота на ролите си. Филмът докосва универсални струни. В подкрепа на Пен с малки роли се "подписват" Реджина Кинг, Джош Бролин, Боно. Саундтракът е адекватен на високите чувства, кулминация е кавърът Drive (на R.E.M.), възкресен от Еди Ведър от "Пърл Джем".

Все още няма коментари
Нов коментар