🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кино: "Домът на Гучи"

Суетата изяжда любовта в хладна драма по истински случай

Оценка: 3½ от 5

Още от същото: "Всичките пари на света"

Ридли Скот купува правата на едноименната документална книга на Сара Фордън (на български от изд. "Сиела") скоро след излизането й през 2001 г. Намирането на Лейди Гага за централната роля и опитът от сходната криминална сага за Джон Пол Гети ("Всичките пари на света") възражда проекта, движен успоредно с другия му нов филм - "Последният дуел". Тук също имаме история за чест, притежание, егоизъм и ревност. Скот сменя средновековната бруталност с корпоративна, сега с повече хладно отстранение.

Лейди Гага е идеална в кожата на Лейди Гучи, вестникарското прозвище на кълбото тъмнокоса амбиция Патриция Реджани. От края на 70-те до средата на 90-те тя качва шеметната стълба от секретарка в малката фирма за камиони на баща си до съпруга на основния наследник на модната империя Маурицио (Адам Драйвър). Става двигател на семейния бизнес с всички съпътстващи морални (и не само) жертви. "Аз бях повече Гучи от всички тях!" е паметната й реплика.

Среща Маурицио, дългокос и отнесен студент по право на дискотечно парти. Заради изрядния му костюм го взема за барман. Любовта им е вихрена и по италиански гореща. Но ходовете на Патриция са изчислени. Използва бременността си да разтопи сърцето на бащата Родолфо (Джеръми Айрънс), равен на 50% от заветните акции. Другите 50% са в скараните чичо Алдо (Ал Пачино) и идиотски братовчед Паоло (Джаред Лето) от филиала на Gucci в Ню Йорк. С чар, пробивност и няколко смели лъжи консолидира семейните авоари. Маурицио поема марката, става нейно лице и прочута корица на Vogue.

Чувствата обаче са по човешки нетрайни, суета и алчност сменят любовта, залезът е неизбежен. Брандът изяжда семейството. Патриция губи Gucci, а това е целият й живот. Следва убийството, поръчано през личната врачка (Салма Хайек). Закономерно фарсът става трагедия. Която, парадоксално, дава нов ореол на марката. След филма продажбите на чантите Gucci се качват с 257%.

Все още няма коментари
Нов коментар