🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кино: "Не поглеждайте нагоре"

Човекът и светът днес в бравурна сатира

Оценка: 4½ от 5

Още от същото: "Меланхолия" и "Да разлаем кучетата"

Don't Look Up стана третият най-гледан продукт в историята на Netflix с повече от 150 милиона зрителски часа по света. Лансиран за празниците, филмът на Адам Маккей е обратното на празничен. Събуждащ шамар за обитателя на изнемогващата климатично, пандемично или от политическо късогледство планета Земя. Фарс, преливащ в трагедия, за удобно заровените глави в пясъка и слепотата към очевидното. Забавен до сълзи, интелектуално разтърсващ, докосващ съкровени струни на човешкото.

Идеята на Маккей (Big Short, Vice) и Дейвид Сирота (колумнист на The Guardian, автор на мотивационни бестселъри) е отпреди пандемията. Тревожен професор астроном (Ди Каприо) и студентката му пънк бунтарка (Дженифър Лорънс) откриват комета с размера на Еверест, която лети неминуемо към Земята. Ударът е изчислен с точност до час, секунда и мястото му в океана.

Да вдигнат очи (пряко и преносно) към истината не са готови нито самовлюбените политици (Мерил Стрийп в Белия дом с алюзия за Тръмп), медии (Кейт Бланшет от жизнерадостно тв шоу), мислещите са за полубогове магнати (Марк Райлънс в кръстоска между Зукърбърг и Мъск). Нито редовната маса невярващи от глупост или нихилизъм, заети със собствените си суети и ползи. Разбирай отричащите климатичните промени, актуалните антиваксъри и пр.

Гняв и искреност пронизват филма. Мишените на Маккей са много, някои просто маркирани. Те са сведени до Америка като манталитетни примери и проблематика, но стоят общовалидно. Всички сме в кюпа, кой от пасивност, кой от окопаване в личното. Съставът е звезден и на нивото на задачата, макар самата идея за "звездност" да е подиграна във филма. Ариана Гранде е вътре с красива песен, без вина за това, че новината за радялата й с поредния диджей е в емисиите преди тази за неизбежния край на света. Финалът е докосващо човешки (Тимоти Шаламе като романтичен скейтър), за простите реални неща, които ни събират, и върнатото доверие в ближния по съдба.

Все още няма коментари
Нов коментар