Кино: "Борсови играчи" с Алек Алексиев и Мариан Вълев

Опит за драма на израстване и падение в света на парите

Кадър от филма "Борсови играчи"
Оценка: 2½ от 5

Още от същото: "Останалото е пепел".

Встрани от трилъра със смененото преди премиерата заглавие и съдещите се за авторски права съсценаристи (Кузман Илиев и Илиян Скарлатов, и двамата финансови анализатори), филмът е любопитен с осветяването на нова за българското кино тематична ниша - борсовото задкулисие. Познавателен плюс за обикновения зрител е автентичността на средата, снимано е в реални трейдърски офиси в България.

Проектът е с частично държавно финансиране на среднобюджетна сесия (до 600 000 лв.), очевидно допълнено от мощни частни фирми от сферите на хазарта, търговията с лекарства и недвижимите имоти, чиито лога сравнително дискретно са позиционирани като фон на действието. Привлечен е професионален сценарист (Александър Чобанов, "Дяволското гърло", "Отдел Издирване"), ангажирани са добри актьори. Визията е ефектна (режисьор Георги Костов, оператор Мартин Димитров), с динамика на монтажа (филмът пример е "Уолстрийт" на Оливър Стоун), кадрите от дрон не са пестени.

Зрителят е потопен в света на "дилинга", вижда как се правят големи пари от залог върху движението на швейцарския франк спрямо еврото. Алек Алексиев е университетски преподавател и отличник от "Харвард", учи студентите как "умно смляната информация се превръща в сделка". Но сам е идеалист, стои над "мръсната" практика, някога баща му се е самоубил след фалит. Не може да заведе претенциозната си приятелка (Боряна Братоева) в Бали и тя го сменя с безскрупулен играч (Дарин Ангелов), който може. Той обаче е син на "кръстника" в сянка (Димитър Баненкин) сред борсовите трейдъри.

Следва "фаустовска" сделка, идеалистът получава света, но губи себе си. Явяват се Мариан Вълев (солиден и извън амплоато) като стар приятел на баща му и Радина Кърджилова (балансирана) като агент от ДАНС и възможна нова любов, за да го върнат в правия път. Но тази трансформация остава незащитена като психология и мотиви, губи се в общата "красивост" на жанровата имитация.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    peter_griffin avatar :-|
    Peter_Griffin

    Колко плащат за гледане?

    Нередност?
Нов коментар