🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кино: "Топ гън: Маверик" с Том Круз

Зрелищно възраждане на оригинала с актьорите в реален полет

Оценка: 3½ от 5

Още от същото: "Офицер и джентълмен"

Top Gun: Maverick е спектакъл за сетивата, увличащ и разтоварващ. Първият истински "летен" филм след две години пандемична пауза (с толкова бе забавена и премиерата му). Филмът надгражда оригинала от 1986 г. с повече драма в личните отношения, въздушни каскади в "аналогов" режим и актьорски лица с ефекта от реалните натоварвания в пилотските кабини. Органична (Дженифър Конъли), а не прикачена (Кели Макгилис тогава) любовна тръпка на Маверик (Том Круз в старата форма, роден за ролята).

Героичното позиране от първия филм (посвещение на режисьора му Тони Скот в надписите) и моментите като от рекламен клип за записване в армията са обрани. Носталгията по 80-те е оставена, с хитове от MTV времената (Боуи, T. Rex, The Who) и кадри в стила на тогавашните музикални видеа (примерно полуголи пилоти гонят топка в плажния залез). Днешният ритъм е от Ханс Цимер и песни на Лейди Гага.

Печатът на залез тегне и над Маверик, уменията му са анахронични в новото време, в което дронове заменят пилотите. Той е единак без семейство, от хангар в пустинята изпитва нов самолет, живее със спомените от старите снимки. На една от тях е приятелят му Гус, загинал в ръцете му. Последна смъртоносна мисия със стари самолети връща Маверик в играта. Поверена му е от някогашния конкурент във въздуха Айсмен, сега адмирал (Вал Килмър, с белезите от болестта в образа). Маверик обучава млади асове (с жена в групата и расово разнообразие) в своя "метод". Има нещо, което само той, индивидуалистът срещу правилата, може да свърши, а смъртта не е вариант", защото синът (Майлс Телър) на Гус е в групата.

Филмът е в сигурните режисьорски ръце на Джозеф Косински ("Забвение", новият Tron), доставящ съспенс от първо лице във въздуха и драматизъм с мъжки хумор в диалозите на земята. Дженифър Конъли внася паузи на нежност като съдържателка на бар и самотна майка с характер.

Все още няма коментари
Нов коментар