Киноревю | "Аватар: Природата на водата" на Джеймс Камерън

Новаторски спектакъл за очите с вторична драма и познато послание

Оценка: 3 от 5

Режисьор: Джеймс Камерън

Времетраене: 3 ч. и 12 минути

Още от същото: "Бездната"

Потъването в Avatar: The Way of Water е за три часа и четвърт и с ефект на медитация и откъсване от реалността. Триумф на класическото ходене на кино в салон като колективен сън. Шапки долу пред визионера Камерън, разширяващ техническите граници на медиума с всеки свой филм. Тук до честота 48 кадъра в секунда в подводните сцени и кристална 3D яснота на природния рай на Пандора, където е изцяло действието в "Аватар 2.0". Надграждането е в посока жизнеподобие на дигиталния свят.

Сюжетът е вторична грижа, опростен до уестърн на отмъщението в ключа на "Танцуващия с вълци" и военен екшън с базисен диалог. Но не заради диалога сме се събрали, а заради феерията за сетивата.

Минали са години от събитията в първия филм. Джейк (Сам Уортингтън) и Найтири (Зоуи Салдана) спасяват на'ви семейството си от ново земно нашествие, целящо девствените ресурси на Пандора. Децата им са с важна роля - двама пораснали синове в съперничество, дъщеричка, приютено момиче (Сигорни Уивър) в тайнствена връзка с богинята - майка на планетата. Петото момче не е на'ви, а малък русоляв Тарзан. Намират убежище при племето на морските хора. Но аватарът на злия полковник (Стивън Ланг), убит в първия филм от Найтири, ги открива и там. Малкият Тарзан е негов син, което усложнява нещата.

Следва приказка за ценността на семейството и сливането с природата. Гонитба под и над вода като нищо, което сте гледали досега. Редуват се отвличане, изнудване, освобождаване, после ново отвличане и т.н. Явяват се невъобразими създания, включително свръхинтелигентни бронирани китове. Нещо в мозъка им е целта на нашествениците - амитра (безсмъртие на санскритски). Припомняме си, че "аватар" беше боговъплъщение на санскритски. Като забавляващ се бог действа Камерън в света на Пандора. Ключовата дума в естетиката му е "грандиозност". На голямата картина и във всеки пиксел. В боксофиса също.

Все още няма коментари
Нов коментар