🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кино | "Джон Уик 4" с Киану Рийвс

Пик за поредицата с повече ноар и уестърн митология

+ + + и ½ от 5

Режисьор: Чад Стахелски

С участието на: Киану Рийвс, Лорънс Фишбърн, Иън Макшейн, Бил Скарсгард, Рина Саваяма

Времетраене: 2 ч. 29 мин.

Още от същото: "Смъртта може да почака"

Уик и мрачният му свят на автоматизирани убийци под висша воля е оригинална концепция на сценариста на първия филм Дерек Колстад, не стъпва върху комикси или други предварителни източници. И с това спечели. В началото (2014) Киану Рийвс беше уморен от занаята професионалист по убиване и класически самотник, когото разсърдиха, лишавайки го от любимото куче и колата му.

Последваха две продължения, в които залозите на отмъщението, както и бройката на елиминираните противници растяха едновременно с приходите. Беше отвоюване на собствена милионна ниша, настоящата "четвърта глава" (John Wick: Chapter 4) е по най-добрите очаквания на верните фенове.

Колстад не е сред сценаристите, но сюжетът е в отработения му коловоз. Джон Уик като Киану Рийвс е в продължаваща война с тайната империя от наемни убийци High Table ("Високата маса" по-скоро в смисъла на "Високата порта"). Воюва за свободата си, т.е. да бъде "отчислен" от световния орден на смъртта и оставен на скръбта по починалата си съпруга. На негова страна са "кралят клошар" като Лорънс Фишбърн и верният приятел Уинстън (Иън Макшейн). Срещу му са талазите механични и анонимни убийци на "Масата", които Уик опатква от Осака и Ню Йорк до Берлин и Париж.

Злодеят е садистичен маркиз (Бил Скарсгард), има също сляп самурай (майсторът Дони Йен) в положението на приятел/враг, както и престъпен клан с име "Руска рома". Диалогът е уестърново лаконичен, сянката на Серджо Леоне е в композицията на дуелите. Нищо в драматургията не е по-важно от каскадите, изпълнени с физически реализъм и до пълно задъхване на Рийвс. Командва ги постоянният режисьор Чад Стахелски, бивш каскадьор и дубльор на Киану.

Ако сме окей с бруталната естетизация на насилието, четвъртият филм е перфектен за себе си. И с неочакван край.

Все още няма коментари
Нов коментар