Кино | "Мафия мама" с Моника Белучи и Тони Колет

Свежа гангстерска пародия в женски род

Mafia Mamma

Режисьор: Катрин Хардуик

С: Тони Колет, Моника Белучи, Франческо Мастрояни, Джулио Корсо, София Номвете

Времетраене: 101 мин.

+ + + от 5

Още от същото: "Честта на фамилията Прици"

Mafia Mamma започва по Тарантино, с тържествена музика от уестърнов финал, поле след битката с разстреляни отблизо мъже и елегантни женски токчета, прескачащи локвите кръв. След "Ловци на духове" в женски състав и "Бандитките на Оушън" със самата Кейт Бланшет вътре сега хуморът е в посока "Кръстникът" и неговите вариации. Има търкалящи се портокали, аналогии със сприхавостта на Сони и миротворчеството на Майкъл Корлеоне. Позицията на женската гледна точка е през интелигентна автоирония и подхранва със ситуации фарсовия сюжет.

Тони Колет е забравилата себе си американска домакиня Кристин, с използващ я егоистичен и неверен съпруг и син, бързащ към колежанската свобода. Телефонно обаждане от Италия я вади от сивотата. Починал е дядо й, дон на мафиотски клан, а за пред хората - винопроизводител. Вече в Италия Кристин наследява престъпната империя, без преди това да е убивала и муха. Единственото й рамо е вярната "консилиери" на фамилията (Моника Белучи).

Колет е и съпродуцентка, на режисьорския стол е опитната Катрин Хардуик. Започнала като художник, печелила "Сънданс" със собственоръчно финансирания "Тринадесет" (2003), подписала оригиналния "Здрач" (2008) от вампирско - любовната сага. Тук е съчетала "сериозната" нишка на откриващата себе си и женския си потенциал Кристин, с нелепия хумор на ситуациите и италианските стереотипи до един, с врязаните в тях шокови моменти на сюрреалистично насилие. Хардуик иронизира клишетата, възползвайки се от тях.

Заиграването с жанра не издържа по-високи сравнения (например с "Анализирай това"). Целта тук е до физическия гег, а не ровенето в характерите и хумора през тях. Персонажът на Моника Белучи е оставен само на присъствието на актрисата, което само донякъде е достатъчно. Не е разработен моментът, когато от силата на новата си позиция Кристин започва да прави добрини. Но що се отнася до чистия смях, "Мафия мама" е предложение, на което трудно ще се отказва в летния афиш.

Все още няма коментари
Нов коментар