Кино | "Книга за възрастни: Глава втора" с Джейн Фонда и Даян Кийтън

Сантиментална комедия за приятелството и любовта без възраст

Book Club: The Next Chapter

Режисьор: Бил Холдерман

С: Джейн Фонда, Мери Стийнбърджън, Даян Кийтън, Кандис Бъргън, Анди Гарсия, Дон Джонсън, Джанкарло Джанини

Времетраене: 105 мин.

Оценка: 3 от 5

Още от същото: "Сексът и градът 2"

Този път не са Робърт де Ниро с Морган Фриймън по хавайски ризи в пенсионерско приключение за последно. Комедийният поджанр за по-улегнала публика получи дамско разклонение с "Книга за възрастни" (2018). Сега "четем" втората му глава (Book Club: The Next Chapter) сред несравнимите пейзажи на Италия. В музикалния съпровод на "Воларе", "Феличита", "Мамбо италиано" и много просеко.

В оригинала книгата за "обсъждане" бе "50 нюанса сиво" и произтичащата от нея "искра". Сега настолното четиво на четирите успели и без материални грижи приятелки е "Алхимикът" на Паулу Коелю. В частта как "сами управляваме съдбата, следвайки зова на сърцето". Вслушвайки се в знаците - поличби, които животът ни дава.

Актрисите са същите, слезли за кратко от вечните си витрини. Джейн Фонда е Вивиан, самата виталност без възраст, неуправляема и свободен дух. И точно тя е пред първия брак в живота си, с пресен годежен пръстен. Избраникът, сияйно запазен и с опрощаваща усмивка (Дон Джонсън), е чакал момента 50 години. В моминското парти сред галериите, градините и софрите на Италия са приятелките й Даян, Карол и Шарън.

Съответно Даян Кийтън, все същата невротична и съмняваща се интелектуалка от "Ани Хол", тръгнала на забава с урната, в която е предишният съпруг. Комедийната ветеранка Мери Стийнбърджън (и тя с опит при Уди Алън), ресторантьорка със затворен от пандемията ресторант, бдяща над съпруг със скорошен инфаркт. Кандис Бъргън (която българският зрител от предвидео годините помни още от "Синият войник", 1969), пенсиониран федерален съдия и цинична мъжеядка.

Сюжетът е предсказуем и в захарно-розовия спектър. Шегите и умерено рискованите приключения са в услуга на силните комедийни страни на всяка от актрисите. Мъжете наоколо са само усмихнат и поддържащ миманс, пример e пенсионираният пилот на Анди Гарсия до Даян. Конфликтите (Джанкарло Джанини като местен полицейски шеф) изтляват бързо с пяната на виното. Разнежени в усмивка научаваме как "когато си с приятели на маса, не остаряваш", щом (по Коелю) цениш мига.

Все още няма коментари
Нов коментар