🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кино | "Хипнотик" на Робърт Родригес с Бен Афлек

Стегнат трилър за силата на съзнанието

Hypnotic

Режисьор и сценарист: Робърт Родригес

С: Бен Афлек, Алис Брага, Уилям Фихтнър, Джак Ърл Хейли, Хейла Фини

Времетраене: 93 мин.

Още от същото: "Мементо" на Кристофър Нолан

+ + + от 5

Идеята за Hypnotic хрумнала на Родригес преди двайсетина години след прожекция на реставрирана версия на "Шемет" на Хичкок. Заглавието от една дума и загадката, заровена в съзнанието на централния разследващ, са почит към майстора. За оформянето на сценария е привлечен Макс Боренстийн, развил телевизионните серии по Minority Report на Филип К. Дик. Чиито сънувани светове по ръба на реалността са второто голямо влияние в "Хипнотик".

Резултатът е здрав жанров къс без специални арт претенции (с изключение на един момент на отстранение, за който ще стане дума). В главата на обръгнал полицейски детектив (Бен Афлек) с мъка в миналото сме. Отвлечена е 7-годишната му дъщеря, пред очите му, на детската площадка. Минали са години. При странен банков обир, участниците в който като марионетки следват чужда воля, му е подхвърлена полароидна снимка на детето с надпис - следа. По нея детективът подрежда пъзела на живота си дотук.

Нищо не е каквото изглежда. Минават епизоди с гонитби и стрелби, с доказаната динамика на Родригес (сам той е зад камерата), които после се оказват "хипнотичен конструкт". Каквото в крайна сметка не е ли и самото кино, намига режисьорът, вдигайки в кулминационния момент камерата над собствената си снимачна площадка, в личното си Troublemaker Studios в Остин, Тексас.

Родригес е силен в моментите на действие, с камера от първо лице, не толкова в логиката, предизвикала самото действие. Афлек е оставен свръхсериозен, само челюсти и втренчен в нищото поглед. Пролуки за ирония няма. Цвят и разнообразие дават точно намереният злодей (характерният актьор с немски произход Фихтнър) и контрастната на модела на Хичкок фатална жена до детектива. Тя е с топлата хубост на бразилката Алис Брага ("Град на бога"), крехка в близостта и корава в екшъна. Който е целта тук.

Все още няма коментари
Нов коментар