Къмпинги насам, къмпинги натам

Кои са по-интересните, добре уредени и уютни къмпинги в България това лято

"Къпиновски манастир"

Колкото и клиширано да звучи, това лято е като никое друго. И след като голяма част от плановете за пътуване и почивка се изпариха внезапно, се оказва, че много хора са се насочили към по-независима, гъвкава и близка до природата алтернатива, а именно къмпингите. Интересът към къмпингуването не спира да нараства вече повече от десетилетие, но през последните месеци е впечатляващ. Потвърждават го препълнените с кемпери, каравани и палатки места за настаняване по черноморското крайбрежие, но и много други локации в цял свят. Причините са ясни: планирането е по-лесно, а свободата по-голяма.

На открито социалната дистанция е много по-лесно постижима. Рисковете за здравето са по-малко, когато се завиваш със собствените си завивки, сядаш на собствения си сгъваем стол и вечеряш на своя маса. Друга интересна тенденция е, че все повече млади хора, включително т.нар. милениали, избират къмпингите пред хотелите. Проучванията показват, че важна причина да направят този избор е възможността да съчетаят почивката си със спортове и активности на открито. Друга засилваща се тенденция е търсенето на повече лукс. Предоставят го т.нар. глемпинг места за настаняване (от glamour - блясък, лукс и camping - къмпинг).

Луксозното къмпингуване се радва на най-голяма популярност отново сред младите, които са готови да платят цена, по-висока от хотелската, за да отседнат в дизайнерски шатри, дървени рустик къщички или спретнати каравани. Статистиките показват, че петзвездните къмпинги в Европа стават все повече от 2010 г. насам за сметка на тези, които предлагат базови условия. В България тази тенденция е най-силно изразена по морското крайбрежие, където наред с останалите в соца къмпинги започват да се появяват и все повече места, прицелени в платежоспособна аудитория. И докато плановете това лято все още се правят в крачка, решихме да ви изведем крачка напред в избора, проучвайки кои са най-добре уредените, уютни, нови и интересни къмпинги в България, както и няколко препоръчани места в близка Гърция, на които можете да се доверите.

Край морето

За решилите да опънат палатката, да паркират караваната или да отседнат в спретнато бунгало тази година се оказва, че има приятни места, разположени почти по цялото българско Черноморие. Докато някои от къмпингите не са реновирани от десетилетия и предлагат спартански условия, има и други, които се радват на голяма популярност и положителни отзиви. Едно от тези места е къмпинг "Крапец", разположен в най-северната част от крайбрежието. В него настаняването е в бунгала или в собствени палатки, кемпери и каравани. Къмпингът е на около 2 км от село Крапец и е непосредствено до един от най-дългите плажове в страната. За да се стигне морето, се минава по пътечка, заобиколена от стари бунгала. Санитарните възли са направени в кабини и са нови и добре поддържани. Сред плюсовете на мястото е сянката, която дава горичката зад плажа, както и близкият бар "Изгрев". Минус може да се окаже пренаселването - мястото привлича много румънски туристи.

На юг от Крапец интересно, препоръчвано място, което не е толкова популярно, е къмпинг "Лагуна" в Златни пясъци. Той се намира в най-северната зона на комплекса, в прохладна терасирана гора, която предлага живописни гледка към морето от почти всяка палатка. Голямо предимство на този къмпинг е, че има собствен плаж, както и добър ресторант. Друга екстра са чадърите и шезлонгите на плажа, предоставяни за безплатно ползване на къмпингуващите.

Южно от Варна е друг по-малък и неизвестен, но приятен нов къмпинг.

Името му е къмпинг "Екоклуб Варна" и се намира до вилна зона Ракитника, над плаж Черноморец. Създаден е преди три години и е разположен в горичка, част от природен парк. Плажът към къмпинга е див, бивш нудистки. Мястото е на тераса над стръмен склон, на около 30 метра над морето и е подходящо предимно за палатки и по-проходими кемпери, защото до него се стига по черен път.

Друго препоръчвано място за отсядане между Варна и Бургас е къмпинг "Шкорпиловци". Той също е сравнително нов - открит е през 2018 г., и се намира точно до плажа, в непосредствена близост до морето. Има зона за кемпери и каравани, както и такива за палатки, разположени на по-сенчести места с достъп до вода и ток. Къмпингът е оборудван с модерни и чисти санитарни зони, в които има дори специална детска минитоалетна. Важно е да се има предвид, че макар и сравнително нов, къмпингът е популярен и е добре места за него да се запазят предварително.

Къмпинг "Зора" в Обзор е друго сравнително ново място за настаняване в района. Интересното при него е, че е напълно новоизграден, а не реновиран соц къмпинг. Друга особеност е, че е разположен в самия град, а не край морето, и е обграден от сгради. Къмпингът предлага много добри условия, има детски площадки, туристическа кухня и изобилие от сянка.

Настаняването може да бъде на парцелирани места за палатки, с кемпери и каравани или във вилна част и бунгала от средиземноморски тип. Плажът се намира на 100 - 200 метра, което го прави сравнително бързо достижим.

Един от най-новите къмпинги по крайбрежието е "Айляк". Той се намира близо до плаж Атия, южно от Бургас, и макар и чисто нов, вече получава много положителни отзиви. Характерното за него е, че се развива основно като място за отсядане с кемпери и каравани и все още няма зона за палатки. Голямо предимство на този къмпинг е, че е буквално на първа линия и предлага живописна гледка към хубав залив.

Къмпинг "Градина" е широко понятие, но едно от най-препоръчваните места в него е Offshore Camp. Той е особено подходящ за по-млади хора, които искат да са близо до баровете в района и да съчетаят почивката с морски спортове. Местата за палатки са в борова гора, на около три минути пеша от плажа. Настаняването може да бъде както в собствени палатки, кемпери и каравани, така и в отдавани под наем.

В друга популярна къмпинг зона по Южното Черноморие - Арапя, се намира още един радващ се на добър рейтинг къмпинг - "Зона Кракен". Характерното за него е, че е насочен към палаткуващите. Местата за тях са терасирани, с гледка и цветна украса. Добре е да се има предвид, че къмпингът бързо запълва капацитета си и е желателно предварително да се правят резервации.

Един от най-популярните и препоръчвани морски къмпинги през последните години е "Якото място". Той е разположен в местност Караагач, северно от с. Лозенец. Макар и сравнително малък, къмпингът е добре уреден. На територията му има магазин ("Як маг"), ресторант и бар "Яката кухня", летни кухни, детска зона и др. Характерно за къмпинга е, че на територията му не се допускат автомобили, което го прави още по-предпочитан от хората с деца. Настаняването е предимно в бунгала и каравани, част от "Якото място". Възможни са нощувки и в собствени кемпери и каравани, като за палатките е добре да се има предвид, че зоната за тях е сравнително малка и с наклон почти като на зелена ски писта. Палаткуващите е добре да имат предвид и че таксуването не е според броя хора, а се прави на база вместимостта на палатката.

На около 100 метра от "Якото място" е къмпинг "Гардения". Той също предлага добри условия, но също като "Айляк" е предвиден засега главно за кемпери и каравани. Местата за тях са общо 180 и са обособени като тераси. Всеки парцел е номериран, водоснабден, електрифициран и със собствен канал. Къмпингът е първото място у нас, което предлага и глемпинг настаняване в т.нар. Гора. Луксозното къмпингуване е в 15 стилни и просторни бели палатки с широки легла. Друг важен плюс на "Гардения" и глемпинг "Гора" е, че са разположени край 400-метров плаж, до който достъпът е само през къмпинга.

Във вътрешната част на страната

Докато в къмпингите край морето се наблюдава по-ясна тенденция да се предлага повече лукс под формата на глемпинг алтернативи и много от местата да са предвидени главно за кемпери и каравани, във вътрешността на страната развитието е по-разнородно. Много от къмпингите са предвидени главно за палатки, не липсват такива, предлагащи атракциони, басейни, СПА зони, други са подходящи за "накъсване" на дълги пътувания или просто за отдих на тихо и прохладно място. (Любопитна подробност е, че няколко от тези къмпинги се стопанисват от британски семейства, влюбили се България и решили да останат и да развиват бизнес тук.)

Едно от най-новите и препоръчвани места в страната е Термален къмпинг Велинград. Макар и открит съвсем наскоро - на 1 ноември 2019 г., къмпингът вече има много верни фенове, според които условията му са на световно ниво. Той официално е и единственият къмпинг на Балканите със собствен термален център с три външни и един вътрешен басейн, сауна, парна баня, стая за релакс и други. Приема гости с палатки, кемпери и каравани, като местата за тях са строго регламентирани и всяко е свързано с източник на ток и вода. Едно от интересните решения на този къмпинг е детската зона, която има и ниво, разположено под земята, както и че има специален детски басейн.

Мястото е оборудвано с модерна кухня и санитарни възли, както и с уютна механа за подслоняване при лошо време. Термалният къмпинг е разположен в прохладна горичка и от него до центъра на Велинград може да се стигне и по велоалея за около 10 минути. За решилите да отседнал в новия къмпинг се препоръчва предварителна резервация, защото популярността му непрекъснато расте.

Друг къмпинг, предлагащ отлични условия, е "Къпиновски манастир", близо до Велико Търново. Вече четири години той стои твърдо на първата позиция в Годишната класация на къмпингите в България, която Camping.bg провежда чрез гласуване сред своята аудитория. Интересното при него е, че не е просто къмпинг, а цялостен комплекс с прилежащи басейн и заведения. Предпочитан е от много хора не само заради отличните му условия, но и заради неговата локация в полите на Еленския предбалкан, както и заради прохладата, която дава близката река със своите широки вирове и поредица от водопади. Къмпинг зоната е за палатки, кемпери и каравани, като по-голямата й част е добре уредена на сянка с ток и вода. През миналата година къмпингът беше оборудван и с нови санитарни възли за палатковата зона. Отсядането в "Къпиновски манастир" може да се съчетае не само с атракциите в комплекса, но и с разходки в района, който изобилства от забележителности и екопътеки.

В същия район е и друг къмпинг, който има висок рейтинг - къмпинг "Велико Търново". Той е едно от местата, чиито собственици са британци. Къмпингът е носител на редица награди и се намира край село Драгижево, на 14 км източно от Велико Търново. Ник и Ники Кинсън идват в България през 2005 г. за медения си месец и толкова им харесва районът на Велико Търново, че решават да се заселят там и да инвестират в разработването на нов къмпинг. Откриват го през 2007 г., не след дълго към него добавят и басейн. В момента той е едно от предпочитаните места за отсядане в района, предлагащо отлични условия, живописни гледки и интересни места за разходки. Къмпингът е създаден със специално внимание към децата, включително бебета, за които има предвидени места за повиване.

Други два добре уредени къмпинга у нас, които се стопанисват от британски семейства, са "Кромидово", близо до Петрич, както и Sakar Hills до Любимец. И двата къмпинга са много добра възможност за разделяне на части на дълги пътувания към Гърция или Турция, съчетани с опознаване на районите около тях. Къмпинг "Кромидово" се намира много близо до селската баня, която има хубав минерален басейн, и може да се съчетае с разходки в района на Мелник, както и с близката винарна, която предлага дегустации. Другото общо и за двата е, че са разположени в обширни дворове на къщи и имат приятна, приятелска атмосфера.

Друг препоръчван къмпинг е "Емануил". Той се намира на брега на язовир "Жребчево" и за 2019 г. си спечели второто място в класацията за любим къмпинг във вътрешността на страната. Стопанисва го местно семейство, което отделя голямо внимание на реда и хигиената, както и на гостоприемството. Къмпингът предлага живописни гледки към язовира и близките Стара планина и Средна гора. Към него има детска площадка и парти стая за най-малките, което го прави изключително подходящ за семействата с деца. Язовирът е богат на риба и водолюбиви птици, което прави къмпинга привлекателно място и за запалените по риболов, орнитология и фотография. "Емануил" е един от сравнително новите къмпинги - открит е през 2016 г.

Отново край язовир е и "Екокъмпинг Батак". Намира се на брега на едноименния язовир в Родопите. Характерно за него е, че може да се съчетае с водни спортове като каяци и други лодки, както и с пешеходни и велосипедни разходки в района. Друго характерно за къмпинга е, че е сравнително малък и лесно изпълва капацитета си.

Къмпинг "Оазис" в село Зверино е друго място, което не е особено популярно, но предлага добри условия. Той е част от комплекс с осем басейна, хотел, къщи за гости, ресторант, рибарник, фитнес зала, сауна, парна баня, джакузи и др. Намира се в Искърското дефиле, на брега на реката и е разположен амфитеатрално по склоновете на Стара планина. Приема гости целогодишно, те могат да бъдат с палатки, кемпери или каравани.

Интересно място е и "Мотокамп България". Той е единственият в България, а доскоро и на Балканите, специализиран къмпинг за мотористи. Намира се край севлиевското село Идилево, на 1 км от главния път София - Варна. Макар и замислен за мотористи, къмпингът приема и други туристи, повечето от които са с палатки.

Близо до едно от най-красивите места в страната - Белоградчишките скали, се намира и друг препоръчван къмпинг - "Хан Мадона". Изграден е по европейски стандарт с изходи за ток и вода за всяко място за кемпер, каравана или палатка. Към къмпинга има и хотелска част и механа, в която се предлагат местни специалитети.

Препоръчани къмпинги в Северна Гърция:

- Rea, полуостров Ситония, източен бряг

- Porto Elea, полуостров Ситония, източен бряг

- Lacara, полуостров Ситония, източен бряг

- Armenistis, полуостров Ситония, източен бряг

- Валти, полуостров Ситония, източен бряг

- Thalatta, Каламици, полуостров Ситония, източен бряг

- Stavros, полуостров Ситония, западен бряг

- Ouzouni Beach, полуостров Касандра

- Hellas, полуостров Пелион

- Pefkari Beach, остров Тасос

- безплатен общински къмпинг Varades, остров Самотраки, до с. Терма

Q&A

Веселин Вълев, Camping.bg*

Какви тенденции в къмпинг туризма забелязвате пред последните години?

- В България се откриват все повече нови къмпинги. Напоследък отчитаме средно между и 3 и 6 на година - както край морето, така и във вътрешността на страната. Наблюдаваме бурно развитие на този тип туризъм. Тенденцията идва от Западна Европа, където броят на нощувките в къмпинги гони тези на хотелите. Едни от ярките примери са Дания и Хърватия. За България за жалост статистиката не е много достоверна, но факт е, че на много места условията се подобряват и все повече хора започват да се интересуват от къмпингуване.

Какво се промени тази година?

- Значително по-малко са чужденците заради ограниченията от коронавирусната пандемия и трудностите при международните пътувания. Това се отрази на някои от къмпингите, предимно във вътрешността на страната, които бяха ориентирани до момента главно към чуждестранни посетители. В същото време други къмпинги, както и много от морските в момента, са препълнени главно с български туристи. Тази година Гърция е по-недостъпна чисто логистично и много българи се насочиха към Черноморието. От чуждите туристи най-много по родните ни къмпинги в момента са тези от Румъния, Полша, Чехия и Германия. За много хора този тип туризъм се оказва по-желан и безопасен вариант за настаняване от хотелите. На открито е много по-лесно да се пази социална дистанция. Единствена рискова точка биха могли да бъдат общите санитарни възли, но опитът ми с всички къмпинги, които посетих това лято, показва, че се поддържа добра хигиена и се дезинфекцират редовно. Смятам, че ситуацията с коронавируса в момента дава допълнителен стимул за развитието на къмпинг туризма.

*Camping.bg e каталог на къмпингите, както и единствената специализирана медиа в страната, посветена на къмпинг туризма. Издател на годишната брошура "Къмпинг пътеводител на България" и организатор на единственото в страната изложение за къмпинг и караванинг.

Източници на полезна информация:

- The Dyrt - международна къмпинг платформа за търсене, преглед и оценка на къмпинги. - Къмпинг пътеводителят на България от Camping.bg. Може да бъде намерен онлайн, както и в печатна версия, разпространявана в къмпинги, магазини за екипировка, туристически центрове и край забележителности.

- Camping Greece - мобилно приложение, даващо локации и информация за над 280 къмпинга в Гърция.

По данни на Европейската статистическа агенция Евростат през 2017 г. в ЕС е имало регистрирани 28 400 къмпинга. Около две трети от тези къмпинги са били само в четири държави членки: Франция (28%), Обединеното кралство (17%), Германия и Холандия (и двете с по 10%). През същата година общият брой на нощувките в ЕС е 397 милиона, което представлява 12% от всички туристически настанявания. Трите държави с най-висок дял на нощувките в къмпинги са Дания (33% от всички туристически нощувки в страната), Люксембург (32%) и Франция (29%). Според Евростат през 2017 г. в България са били направени общо 26 054 096 туристически нощувки, от които 58 340 в къмпинги, или едва 0.22%.

- 40% от пазара на приключенски туризъм е доминиран от Европа.

- В 77 милиона домакинства в САЩ има поне по един човек, който е бил на къмпинг.
- Всяка година 1 милион нови семейства в САЩ започват да къмпингуват. - Над 1 милион семейства в Канада редовно отсядат в къмпинг или лагеруват сред дивото. - 56% от къмпингуващите в САЩ и Канада са от групата на т.нар. милениали. - 28 милиона американци са нощували на палатка през 2018 г.
- 47% от къмпингуващите са изразходвали между 51 и 200 долара за къмпинг оборудване през 2016 г. - 81% от къмпингуващите казват, че основната им цел е да прекарват време със семейството и приятелите си. - Пътуванията, свързани с къмпинг, се планират средно 25 дни предварително. - В САЩ и Канада се наблюдава 17% увеличение на семействата, които лагеруват с децата си през последните пет години.

- 10 години е средната възраст за първо къмпингуване на хората в САЩ и Канада.

*Източник: KOA-Kampgrounds of America

Кое определя избора:

За 50% от къмпингуващите най-важни са чистите санитарни възли; за 23% достъпът на домашни любимци е определящ; за 21% най-важно е мястото да е подходящо за деца; 20% твърдят, че предлагането на развлекателни дейности е решаващо за тях.

Какво да не забравяме:

Съветите на специализирания магазин за къмпинг екипировка Camping Rocks за най-важните неща, които да вземем със себе си, отивайки на почивка с палатка:

Палатка

Шатра или тента

Надуваемо легло с помпа или постелка

Спален чувал

Възглавница

Допълнителни завивки

Сгъваеми столове и къмпинг маса

Барбекю с прибори/грил/газов котлон

Кибрит или запалка

Дървени въглища

Фенер и челник

Батерии

Кутии са съхранение на храна

Прибори за хранене, чаши и чинии

Отварачка

Хладилна чанта, лед или охладителни пакети

Термос

Салфетки и кърпи

Препарат за съдове

Пликове за боклук

Контейнер с питейна вода

Многофункционален нож

Брадва/чук/инструменти

Аптечка, пинсети, лекарства

Кърпи за баня или плаж

Препарат против насекоми

Дъждобран

Шапка

Тоалетни принадлежности

Мокри кърпички и тоалетна хартия

Слънцезащитен крем и очила.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    desolater avatar :-|
    Desolater
    • + 1

    Внимавайте много на Крапец да не отнесете глоба от 1000+ лв! Започна мутренска война за концесията на плажа! Бургаският рекетьор от Обединените Мафиоти изпраща полиция да глобяват плажуващите за да направи мръсно на сегашният концесионер защото "нашият" човек спечели новата концесия (на 30-ти юни в конкурс с един финалист...). И понеже сега се съдят, изведнъж много започна да му пука на министъра на туризма за дюните и изпрати държавните бухалки по случайни хора искащи да си починат на Крапец!!!

    Нередност?
  • 2
    tie_interceptor avatar :-|
    tie_interceptor
    • + 2

    Да отидеш на къмпинг е някакво извратено противоречие.
    Уж, идеята е да си починеш на спокойствие сред природата с отбран кръг от приятели, а се забиваш някъде пълно със много и всякакъв народ.
    Поне от моя печален опит, съседите са предимно новозабогатели простаци, на които и през ум не може да им мине, че не редно да дъниш чалга и да крещиш, докато не паднеш пиян под масата към 2-3 сутринта.

    Нередност?
  • 3
    ykm44535018 avatar :-|
    Storm
    • + 1

    Къмпинг Крапец и бунгалата му са ужасни - това което се вижда на първата снимка са ДВЕ бунгала, тоест един талашит те дели от съседите ти, врата до врата, веранда до веранда с 2 малки масички и столчета. Просто не си го представям, ако ще и да сте най-тихите и възпитани хора идеята е дебилна, както и изпълнението. Къмпинг Якото Място не е толкова яко, пълно е с кемпери и софийски бабички, на които новобогаташите са си тръснали децата да ги гледат. Съответно се налага да се разправяш с пубертясали тинейджъри в 12-1 посред нощ. Яката Кръчма е с цени като в Монако, ако искаш..

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал