Сбогом на оръжията?

Фотографският проект "Невинни години – децата и оръжията в САЩ" на французина Лоран Бадеси цели да привлече вниманието на законодателите върху проблема с все по-младите любители на оръжия

Селена М., 12 г., Тексас 2016: "В оръжията ми харесва това, че произвеждат изстрел"
Селена М., 12 г., Тексас 2016: "В оръжията ми харесва това, че произвеждат изстрел"
Селена М., 12 г., Тексас 2016: "В оръжията ми харесва това, че произвеждат изстрел"
Селена М., 12 г., Тексас 2016: "В оръжията ми харесва това, че произвеждат изстрел"

"Насилието със законно притежавано оръжие е другата агресивна и смъртоносна пандемия, с която трябва да се бори американското общество", написа д-р Белал Джоузеф, активист за предотвратяването на свързаните с оръжия престъпления и шеф на спешното хирургическо отделение на университетската болница в Аризона, в официално писмо до Конгреса на САЩ само седмица преди там да нахлуят привържениците на Доналд Тръмп.

Именно по време на неговия мандат американската организация Guns Down America изнесе тревожна статистика - броят на престъпленията, извършени със законно или незаконно притежавано оръжие през април 2020 г., са скочили с 15 процента спрямо същия период на 2019 г.

"Причините са няколко, но най-вече увеличаващата се безработица и стресът, свързан с пандемията", коментира пред телевизия NBC директорът на организацията Игор Волски. Той припомня само два от случаите през последните десет дни: В семеен магазин във Вашингтон е застрелян охранител, защото изискал от клиент да си сложи защитна маска. А в Оклахома клиентка в "Макдоналдс" открива огън с личния си пистолет и ранява трима служители, разгневена от обяснението, че не може да седне в заведението заради противоепидемичните мерки.

До ноември 2020 г. официално регистрираните от Guns Down случаи на масова стрелба (за такива се смятат случаите с минимум четирима засегнати, независимо дали са ранени или загинали) в Щатите са 578, със 161 повече от предходната година.

На този драматичен фон френският фотограф Лоран Бадеси представя своята изложба и книга "Невинни години - децата и оръжия в САЩ" в парижката галерия Art Trope (до 30 януари). В партньорство с Polka Galerie и френското издателство Images Plurielles Бадеси изследва този сериозен проблем на съвременното американско общество с ясното съзнание, че за Европа той изглежда като "телевизионен репортаж по CNN".

Проектът "Невинни години - децата и оръжията в САЩ" е осъществен в продължение на три години (2016 - 2019). Идеята на фотографа е да обиколи американските щати, които влизат в черната статистика с най-много деца, станали жертва на огнестрелно оръжие (заради лесния достъп), и да заснеме младежи, които нямат против да застанат пред обектива и да отговорят на въпроса "Защо харесвате оръжията".

Интересът му към темата е провокиран още в първите години на преместването му от Париж в Тексас, когато самият Лоран става свидетел на няколко улични престрелки и осъзнава, че за много американци носенето на оръжие е неизменна част от идентичността и делничния им живот. Особено за фермерите, които твърдят, че това е единственият начин да се защитят.

"Живея в САЩ от повече от 30 години и съм силно заинтригуван от тенденцията все повече малки деца и млади хора да посягат към оръжията", разказва за "Капитал" от Ню Йорк Лоран Бадеси. Според него относително лесният достъп на деца до оръжията вкъщи става причина броят на жертвите да расте мълниеносно: "По официалната статистика, с която разполагам, в страната циркулират повече от 300 милиона оръжия (населението на САЩ е около 330 млн. - бел. ред.). Лесният достъп до оръжия на децата, тяхната емоционалност и състоянието на афект са опасен коктейл, който е причина за зачестилите стрелби в училища или търговски центрове."

Заедно с асистента си Бадеси обикаля различни локации (в щати, известни с това, че най-много домакинства законно притежават оръжие), чука на много врати и успява да убеди достатъчно семейства да позволят на децата си да участват в артистичния проект.

За негов ужас по време на обиколката няколко пъти става свидетел на това как родители учат децата си да боравят с оръжие в много ранна възраст - в името на семейството и неговата защита.

От уста на уста откриват "въоръжени" фамилии и след понякога дълго убеждаване ги канят в импровизираното "номадско" студио, както го нарича Бадеси. Обикновено това са хотелски стаи, наети помещения или дневните в домовете на хората. Семействата и децата имат право на избор - да дойдат с истинско оръжие или оръжие играчка. А задължителен елемент в цялото приготовление е и присъствието на специално нает полицай или друг специалист, който да проследява протокола по безопасност.

Децата са приканвани да разсъждават за оръжията. Така например за 12-годишния Аштън от Тексас пистолетът му е символ на неговата вяра в свободата на индивида и тежестта на Втората поправка на американската конституция (осигуряваща правото за притежаване и носене на оръжие), която му позволява да защитава семейството си. Седемгодишният Конър от Ню Йорк също е готов на всичко, за да защити семейството си. Седемгодишният Гейбриъл от Айдахо и 15-годишният Гарет от Тексас дават почти същия отговор на основния въпрос на Лоран - "Обичам да убивам неща и да се храня с тях. Харесвам оръжията, защото осигуряват храна".

С книгата и изложбата "Невинни години - децата и оръжията в САЩ" Лоран Бадеси се надява не само да привлече общественото внимание към проблема, но и да предизвика други хора на изкуството да разработят тази тема и така да окажат натиск върху политиците, от които зависи законодателството в тази посока. Разчита на силата на фотографиите и есето на американската социоложка Дженифър Карлсън, която напомня, че проблемът е колкото политически, толкова и обществен. Оръжейната индустрия захранва с мечти и герои не само филмовия и телевизионния свят, но оказва силно влияние върху производителите на детски играчки. Така в САЩ през 50-те години на миналия век рязко се увеличава броят на играчките, които представляват оръжия, вдъхновени от образа на традиционния каубой. Десетилетия по-късно се оформя една още по-смущаваща тенденция - увеличава се броят на малките момичета, които намират стрелбата за забавление и приятен начин да убиеш няколко часа време - при това съвсем буквално.

Интересът ви към този проблем е от години - американската мечта, която се превръща в сериозна американска болест, а именно притежанието на оръжия и лесният достъп на деца до тях. Какво е вашето послание с проекта?

- Да установя и споделя социалната връзка между този провокативен феномен (децата и оръжията) и изградената в обществото нагласа, че оръжията са необходими. Много важно беше за мен и за проекта да дам на участващите деца свободата да изразят себе си и отношението си към оръжията, като отговорят на един простичък въпрос - "защо обичате оръжия". В САЩ общественото мнение е поляризирано и силно политизирано, разделено на две по отношение на притежанието на оръжие. Политизирано - в смисъл, че консервативните хора, това са основно поддръжниците на републиканците, подкрепят притежаването на оръжие и Втората поправка на конституцията. Със зачестилите случаи на стрелба на обществени места - училища или търговски центрове, все повече хора осъзнават необходимостта от контрол. В предговора към изданието на книгата Дженифър Карлсън отбелязва, че все повече деца са заинтригувани от оръжията. От поколения насам децата си играят с играчки оръжия не само в САЩ, но и навсякъде по света. Днес децата прекарват часове пред екрана в света на виртуалната война, някои от игрите са изключително жестоки и кървави и така много лесно се загубва тънката линия, която разделя реалността от играта.

Имаше ли нещо, което ви смути по време на подготовката на проекта?

- Да, официалната статистика. Бях шокиран да разбера, че всеки ден в Америка осем деца са ранени или убити от оръжия и до голяма степен това се случва, защото те намират оръжия у дома, които не са заключени или скрити, пожелават да си поиграят с тях и така се стига до трагедиите, за които научаваме от новините. Според същата тази статистика над 4.5 милиона американски семейства с деца притежават оръжия за самозащита.

Оказва се, че по времето на мандата на Доналд Тръмп продажбите на оръжия са скочили двойно. Въпреки всичко в разработването на проекта се опитвах да остана неутрален, за да дам възможност на участниците да изразят себе си. Запазих документалния формат от начало до край - децата имаха пълна свобода, бяха напътствани единствено от родителите си, и то само във връзка с това, че с оръжията трябва да се внимава.

След срещата с тези "млади стрелци" все още ли вярвате, че изкуството може да променя?

- Определено да, въпреки че винаги има риск фотографиите да бъдат извадени от контекст и да бъдат натоварени с различно послание. Затова в този проект исках на преден план да бъдат децата и техните отговори на въпроса "Защо обичате оръжията". Искам техните отговори да бъдат големите въпросителни в главите на големите, за да не превръщаме тази тема в табу, което я прави още по-голямо зло. Трябва да говорим открито за проблема, започнал преди много, много години, още по време на индустриалната революция. Тогава двама бизнесмени с размах, Оливър Уинчестър и Самюел Колт, са видели възможност да правя големи пари, като продават оръжия.

С годините оръжията стават все по-съвършени, а хората има лесен достъп до тях благодарение на вратичките в законите. Голяма роля във фаворизирането на оръжията има Холивуд, който продължава да пропагандира тяхното използване. И лобито им във Вашингтон работи усилено, а тъжния резултат виждаме всички ежедневно.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    alllivesmatter avatar :-|
    NotWokeEnough
    • - 6
    • + 1

    Най-голямата група млади хора в САЩ, притежаващи незаконно огнестрелно оръжие, са чернокожите.Двете най-характерни профилни черти са да жиевят в гета и да нямат бащи (в затвора, починали, изоставили семейство)

    Не знам защо се вадят от 9 кладенеца вода че причината за престъпността е лошите условия на живот, при положение, че в САЩ има много лоши условия за живот за много групи от хора...Не е като да не сме ги виждали

    Нередност?
  • 2
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • - 3
    • + 1

    'За негов ужас по време на обиколката няколко пъти става свидетел на това как родители учат децата си да боравят с оръжие в много ранна възраст - в името на семейството и неговата защита.'

    Моите деца също са научени(лично от мен) да защищават семейството си. @КОЙто, АКО някой им се натресе и се опитва да ги тероризира - огън на поражение. Живите адвокатите ги измъкват, умрелите поповете ги опяват!

    Нередност?
  • 3
    gru187 avatar :-|
    Ivan Ivanov
    • - 3

    Да, значително по-добре е във Франция. Оръжието е рестриктирано. Терористи ходят по улиците и разстрелват полицаи, а такива като автора на този проект, с треперещи ръчички снимат с телефончета, скрити зад пердето. Истнски, модерни и чувствителни мъже. Капитал, неолибарлизма, в който нагазвате все по-дълбоко ви обезличава, не сте ли наясно?

    Нередност?
  • 4
    demokoko18 avatar :-|
    demokoko18
    • + 2

    Супер якия проект, браво, че се говори за теми-табу с изкуство !

    Иначе си оставаме с идеите, че притежаването на лично оръжие ще спре тероризма, ще ни защити от олигархията и т.н.

    Нередност?
  • 5
    bjt04679571 avatar :-|
    Mitko Dimitrov
    • - 1

    Притежанието на оръжие променя психиката, и превръща робите в граждани. Разбира се, това трябва да бъде съпроводено със съответните закони, които да са строги към злоупотребата с оръжие, но това (притежанието) е в основата на истинската демокрация.

    Нередност?
  • 6
    bjt04679571 avatar :-|
    Mitko Dimitrov
    • - 1

    До коментар [#4] от "demokoko18":

    Притежаването наистина ще помогне в доста случаи. Ти за колко терористични акта в Щатите си чувал? Имам предвид такива като тези в европа, където някой откачен алахакбар подкарва хората наред с нож на улицата, или с друго оръжие. А дори при самозащита в случай на нападение от криминален характер, проблемът е, че полицията винаги действа пост фактум - след като са те пребили, извадили окото, счупили зъбите, ограбили и т.н. Да не говорим, че 90 процента от тези случаи никога не се разкриват, а даже и да се разкрият, травмите - и физически и психически са вече нанесени; кой ще ти възвърне спокойствието и самочувствието след това - 1-та година условна присъда на новопрохождащите мутри ли?

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал