🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Портокаловият град Валенсия

По време на юлския фестивал, емблема на града, ще има огън, гигантски скулптури, концерти на световни изпълнители и битки с цветя

Plaza Virgen във Валенсия    ©  VisitValencia

По света има цели 58 места, наречени Валенсия. Но само едно е пропито с аромата на портокалов цвят.

Милиони дървета растат целогодишно в третия по големина испански град. Ще разберете колко силно свързана е местната икономика с цитрусите още щом пристигнете на северната гара и зърнете декора във фоайето. В непосредствена близост до това архитектурно бижу със статут на художествено-исторически паметник се намира Колизеумът на града.

Арената за борба с бикове побира 11 000 зрители и е една от най-големите и най-старите в Испания. Сезонът на коридата във Валенсия съвпада с два от най-популярните и зрелищни празници в града - фестивала "Лас Фаяс" от 14 до 19 март и юлския панаир от 1 до 28 юли. Огън, пиротехника, духова музика, гигантски скулптури и конструкции или концерти на местни и световни изпълнители, битка с цветя и фойерверки. Вие избирате.

Из квартал "Русафа"

Натрупаните впечатления можете да споделите на по чашка в някое от артистичните кафенета (El Desván del Café, Unhate Café, Bluebell Coffee, Ubik Café) в близкия квартал "Русафа". Тази градска "градина" (в превод от арабски) е осеяна с пекарни, ресторанти, нощни барове и клубове и напомня на "Маласаня" в Мадрид или на "Сохо" в Лондон. По улиците са разпръснати малки художествени галерии, книжарници, бутици и магазини за органични храни. Кварталът разполага и с два оригинални ресторанта, управлявани от готвачи със звезда "Мишлен" - Canalla Bistró на Ricard Camarena и Mercatbar на Quique Dacosta.

Много от продуктите, използвани в гореспоменатите заведения, идват от пазара в "Русафа", формирал се през 1957 година. Тук добре се усеща пулсът на града и местните хора продават се пастет от патладжани с чили или чушки, пълнени със сирене фета, а има възможност за дегустация на оригинално айоли или една от местните бири Turia, кръстена на парка "Градините на Турия". Но един щанд от общо 160 със сигурност ще прикове вниманието ви. Insectum предлага ядливи насекоми и цветя (пресни и сушени), като например чипс "Хрупкави същества" или червеи, обвити в шоколад.

Чарът на "Барио дел Кармен"

Има още едно място, което представлява автентичната, но жива история на Валенсия и нейните хора - бохемския квартал "Барио дел Кармен" (Barrio del Carmen), който има характер на огнената испанска синьорита Кармен, която съблазнява със страстно фламенко. Посетителите минават през портите на кулите Серанос и Кварт, за да се шмугнат в лабиринт от тесни калдъръмени улички, криещи находки. Например Mossén Sorell, който предлага широка гама от гурме продукти. Този възхитителен бутиков пазар е разположен точно в сърцето на стария град и е изграден на мястото на готически дворец, опустошен от пожар през 1878 г.

Тук не само можете да пазарувате местна храна, но и да я опитвате. Отбийте се в Ostrería del Carmen, където ще ви предложат осолена риба и пресни валенсиански и галисийски стриди с чаша хубаво вино на разумни цени. В съседния бар Vinostrum пък ще дегустирате изискани местни вина, богата селекция от бири и вкусни тапас. Ако дойдете тук в събота между 8.00 и 14.00 часа, ще срещнете фермерите от селскостопанския регион Л'Орта, които продават продукцията си.

Отличителен белег на "Ел Кармен" е и уличното изкуство по стените. То е създадено със специална смесена техника от фини бои, аерозол и много други. Не би било необичайно да се натъкнете на художник, който рисува стена с четка в ръка посред бял ден. И макар че не е позволено, никой не гледа на това с лошо око. За графит в първия момент можете да помислите Къщата на Котките (Casa de los Gatos) в квартала. Достъпът е само за улични котки, които търсят скришно място за отдих в подножието на синя стена. Къщата е висока около метър или два, но е проектирана в класически валенсиански стил. Има испански керемиден покрив, малък фонтан и "градина" отстрани (саксийно растение). Входът й е тъмен и, изглежда, не води до другата страна на стената, но може би това е просто уловка за човешки натрапници.

Легендата разказва, че някогашната стопанка оставила дома си на своите четирикраки валенсиански съграждани. Дали това е вярно или не, остава загадка. Не по-малко загадъчна и чудата е най-тясната къща, която се намира на площад "Лопе де Вега". Със своята фасада от 107 сантиметра тя се нарежда на първо място в Европа и на второ в света (първото място държи "Каса дел Метро" в Бразилия със своите 100 см). Днес тя принадлежи на съседния бар La Estrecha. Собственикът Алберто Мартинес споделя, че би искал да я превърне в малък музей. Според легендата тук някога живеела красива девойка. В деня на причастието си тя била принудена да се преоблече на улицата, тъй като празничната й премяна не минавала през рамката на вратата.

Тайният тунел към миналото

Лесно се преминава към съседния Кръгъл площад (Plaza Redonda). Построен през 1847 г., местните хора го описват като таен тунел към миналото. Тук се извършва постоянната търговска дейност в продължение на почти два века. Магазини за бродерия, фаянс, керамика или такива, специализирани в орчата (студена напитка от тигрови ядки) са само част от фирмите, които приветстват новодошлите.

Всяка неделя сутрин мястото се превръща в импровизиран пазар, където ще намерите всичко - от битови предмети до евтини дрехи за домашни любимци, сувенири, религиозни печати и статуетки и какво ли още не. След покупките можете да се отпуснете в някой от близките ресторанти и да опитате най-добрите панирани октоподи в града - еs muy rico.

Задължителни точки от маршрута ви, за да опознаете града, са още Копринената борса, Централният пазар, пазарът "Колон", Катедралата, Параклисът на Светия граал, Градът на науката и изкуствата, Биопаркът, Градините на Турия. Едно е сигурно - където и да отидете, каквото и да правите, Валенсия ще открадне сърцето ви.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал