Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
2917 споменавания в статии

Глобалното затопляне

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Глобално затопляне се нарича процесът на постепенно повишаване на средните температури на планетата, който се наблюдава през последните десетилетия. Повишаването, макар и да се измерва трудно, е от порядъка на около един Целзиев градус. На пръв поглед това изглежда малко, но поражда промени в климата, които могат да имат (и вече имат) твърде нежелателни въздействия върху околната среда, земеделието, водните запаси, туризма, природните бедствия и много други. Като основна причина за глобалното затопляне се считат парниковите газове (основно въглероден диоксид), които изпуска човечеството в атмосферата.

Проблемът за глобалното затопляне се превърна в горещ новинарски и научен въпрос в голяма степен благодарение на усилията на бившия вицепрезидент на САЩ Ал Гор. Превратен момент в убежденията на човечеството бе излизането на филма "Неудобната истина", в който Ал Гор убедително представя опасността от глобалното затопляне. За дейността си Ал Гор и Междуправителственият панел за промяната в климата донякъде учудващо бяха наградени с Нобелова награда за мир през 2007 година.

Климатологията е една от най-малко развитите основни науки. Това се дължи на нейната сложност и огромния брой фактори, които повлияват климата във всеки един момент. Комплексността на проблема и многото неизвестни около глобалното затопляне са в основата на дискусията за неговото съществуване и влияние върху климата на планетата. Въпреки убедеността на учените и мнозинството хора съществува група скептици, които оспорват различни аспекти на проблема, например дали хората причиняват глобалното затопляне или това е нормален природен процес. 

Къде да прочета за глобалното затопляне?

Чудесно подготвена страница от застрахователния гигант Allianz, която осветлява повечето от основните въпроси за глобалното затопляне, промяната в климата, причините и следствията от процеса. Allianz логично се интересува от промяната в климата, защото затоплянето е причина за повече природни бедствия, което увеличава риска на застрахователя.

Чудесна отправна точка е статията за глобалното затопляне в Wikipedia. Там има всичко, което е необходимо, за да се ориентираме в проблема. Източниците са многобройни и при желание могат да осигурят материал за задълбочено запознаване с материята. Wikipedia поддържа и специален портал за глобалното затопляне.

Страницата на междуправителствения панел за промяната в климата е подходящо място да се запознаем с науката зад каузата "Промяна в климата".

Climate change: A guide for the perplexed е тематично подредена страница от престижното научно-популярно списание New Scientist, която се стреми да разсее заблудите на част от хората, че глобалното затопляне не е факт, както и да информира непредубедения читател за ролята на хората в процеса. 

Кратки факти за глобалното затопляне от сп. National Geographic.

Страницата на Wikipedia за диспута около глобалното затопляне. Тук ще намерите голяма част от аргументите на скептиците и техните основни притеснения. Вероятно тази страница на Wikipedia е най-малко емоционалния източник на информация по темата, който можем да открием.

Новините около глобалното затопляне можем да следим например в специалните секции на Science Daily, New Scientist, NY Times, AccuWeather, Yahoo News UK. За политиката на глобалното затопляне, можем да се информираме тук

На български език: за глобалното затопляне, за изменението на климата и какво е парников ефект.

Няма намерени резултати за Глобалното затопляне


Още от Капитал
Трудното събуждане на трудовия пазар

Кризата покрай епидемията от коронавирус удари много бизнеси и остави десетки хиляди хора без работа

Нито един път не води към сараите на Доган

Как за пореден път властта се постави в услуга на почетния лидер на ДПС

Новият син папа

Наско Сираков няма финансовия ресурс да издържа "Левски", но разполага с доверието на феновете

Площад "Александър Невски" ще се ремонтира, но няма да се промени

Общината ще похарчи предвидените 17. млн. лв. за реконструкцията на зоната, но ще има само козметични намеси

Кино: "Фарът"

Самоизолацията като романтика, абсурд и лудост

Кой се страхува от Джеймс Болдуин

Прозата и мислите на афроамериканския писател отекват повече от 30 години след смъртта му