Bitcoin с нов срив: Как да печелим от спад в цената му

Няколко варианта за инвестиции и в какво да се внимава

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Текстът е актуализиран на 20 май, 15.00 часа

Еуфорията около криптовалутите през последните месеци изведе цените на някои от тях до невиждани нива. В рамките на малко повече от една година Bitcoin например поскъпна от 7400 до почти 64 863 долара. Ако приемем, че инвеститор е купил на дъното в този период и е продал на върха, то той е реализирал доходност 780%. Звучи прекрасно, но едва ли много хора са се възползвали точно от това.

Типична за криптовалутите обаче е тяхната волатилност - днес си на върха, утре си много под него. В случая сега цената на Bitcoin е под 40 хил. долара.

През последните месеци компанията Tesla и нейният създател Илън Мъск наливат допълнително масло в огъня. Първо през февруари те обявиха, че са купили биткойни и етери за 1.5 млрд. долара и че ще ги приемат като платежно средство, което изстреля цените им. Миналата седмица пък обявиха, че се отказват от криптото заради високата им енергийна стойност и климатичния отпечатък. Удар по биткойн дойде и от Китай - централната банка, асоциацията на банките и представителите на интернет индустрията излязоха с общо становище, според което финансовите и платежните институции не трябва да приемат криптовалути за разплащане. Това доведе до спад с над 10 хил. долара, а от върха насам загубата за bitcoin e 40%.

Освен това има и много песимисти, които вярват, че биткойнът е силно надценен и е балон с неговите 1 трилиона долара капитализация. И те очакват цената му да падне - както например се и случва напоследък. А от загуба може да се печели, стига да има надежден инструмент за това, например продажба на късо. Доскоро нямаше лесен начин да се печели от понижение в цената на биткойните - това можеше да стане с някои сложни и рискови инструменти, които също са разгледани по-долу. Ето и няколко варианта:

Покупка на къс ETF - наскоро канадското управляващо дружество Horizons структурира борсово търгуван фонд (ETF), благодарение на който инвеститорите могат да заемат къси позиции спрямо Bitcoin. Фондът се казва BetaPro Inverse Bitcoin. ETF дебютира на фондовата борса в Торонто преди няколко седмици и доходността му е 100% в обратната посока на движението на цената - ако биткойн поскъпне с 5%, той ще загуби толкова. И обратно. Така например за един месец след въвеждането му на 15 април до края на миналата седмица той е нагоре с около 20% при спад на Bitcoin около 25% за същия период. Тук сравнението е малко условно, тъй като криптовалутата се търгува денонощно без прекъсване всеки ден, а ETF-ът е по време на борсовата търговия в Торонто, което предполага и особености при изчисляване на цената му.

Освен това фондът има такса 1% плюс комисиона за продажба на самия брокер. Засега проблемът е, че достъпът до фонда от България е малко труден, ще има и отделна такса за брокера, през който става покупката. Инвестицията в ETF обаче е най-безрискова от гледна точка на изискване за маржин, гаранции и други. Просто все едно директна покупка на акции, стига да се уцели посоката.

Продажба на късо - някои платформи предлагат такива сделки с криптовалути. При нея инвеститорът ще вземе назаем биткойн от своя брокер и ще го продаде. Когато цената се понижи, инвеститорът ще купи биткойни и ще се издължи на своя брокер. За разлика от късия ETF обаче тук рисковете са много големи. Сделките на късо изискват покритие на позицията и в случай че цената тръгне рязко нагоре, това може да доведе до изискване за още средства по сметката, а ако инвеститорът не може да ги осигури, брокер може да закрие позицията и той ще бъде изхвърлен от пазара. Така може да реализира загуба, а не печалба. За волатилен пазар, какъвто е крипто, заемането на къси позиции е доста рисково и не е препоръчително за хора с малък опит и слаби нерви.

Внимание с бинарни опции и фючърси - вариант е и търговията с фючърси върху биткойн, каквито предлагат платформи като еToro, TD Ameritrade и други. Търговията с деривати обаче не е за всеки и крие много рискове и опасности. В интернет се предлагат и търговия с бинарни опции върху криптовалути - при тях най-общо инвеститорът залага на определена посока в движение на актива. Най-близкия вариант до казино. Затова и Европейската комисия забрани преди година предлагането им в рамките на Европейския съюз. В безграничния интернет обаче човек може да се натъкне на какво ли не.

Притеснителна волатилност

Банкери и портфолио мениджъри са притеснени от високата волатилност на биткойн, което увеличава подозренията им доколко криптовалутата може да се наложи като инвестиционен клас актив. Те имат съмнения и в способността на виртуалните валути да действат като защита срещу инфлацията и диверсификация на портфейл с акции. "Волатилността им е космически висока и често виждаме, че когато има разпродажби на акции, това се случва и с биткойна, което означава, че той не е добър инструмент за диверсификация", коментира пред Saturday Night Live, цитиран от Financial Times, Джейсън Прайд, главен инвестиционен мениджър за управление на активи към Glenmede. "Не мисля, че Федералният резерв и други регулатори са фенове на текущата пазарна структура на криптовалутите", казва още той и посочва, че съветват своите клиенти да стоят далеч от тези активи. Тази година се очаква Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) да се произнесе дали ще разреши да се структурират борсово търгувани фондове върху биткойн. Досега финансовите регулатори на САЩ няколко пъти отхвърляха такъв.

Николас Джонсън, портфолио мениджър в Пимко, коментира пред FT и невъзможността на биткойн да се докаже като застраховка срещу инфлацията. "Идеята, че крипто е инфлационен клас, е странна. Инфлационните активи се представят под пазара през последните години, докато криптовалутите се движат много добре. Хората търсят причинатa, която да оправдае това поскъпване на криптовалутите", казва той.

Притесненията се увеличиха тези дни и от предупреждението на американския финансов регулатор към инвеститорите във взаимни фондове, които имат експозиции в криптовалути. Поделението за инвестиционен мениджмънт към SEC обяви това за високо спекулативна инвестиция и предупреди тези фондове, че ще бъдат обект на по-интензивен контрол.

Все пак има инвестиционни компании, които гледат по-благосклонно на криптовалутите, смятайки, че поведението им е нормално за клас актив в начален стадий на развитие. Като Fidelity, които инвестират и предлагат достъп до криптовалути на своите клиенти. "Някои инвеститори са склонни да приемат волатилността на биткойна, приемайки я като част от идеята, че инвестицията им е дългосрочна", казва пред Financial Times Том Джесоп, ръководител на поделението за дигитални активи във Fidelity.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    lionly avatar :-|
    lionly
    • - 1
    • + 1

    "Сделките на късо изискват покритие на позицията и в случай че цената тръгне рязко нагоре, това може да доведе до изискване за още средства по сметката..." - непрофесионално написана. Никъде не се споменава, че това би се случило при ливъридж.

    Нередност?
Нов коментар