🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Bitcoin падна под 30 хил. долара, загуби половината от стойността си за два месеца

Поредно напомняне за забрана на криптовалутите в Китай донесе нови дъна за цените им

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Статията е актуализирана в 16:15 часа на 22 юни

Тревожни за криптопазара новини от Китай донесоха нова дъно за Bitcoin. В ранната търговия на 22 юни цената на най-голямата криптовалута падна с 10% до 31 125 долара за монета, а втората по големина Ether загуби около 13% до 1950 долара. През деня спадът се ускори и най-голямата криптовалута пана под 30 000 долара за първи път от януари насам, като почти изтри цялото си повишение за тази година.

Централната банка на Китай обяви в понеделник, че е събрала представители на най-големите си финансови институции, като им е било напомнено, че има забрана за използване на криптовалути. Това е последният знак, че Китай планира да направи всичко, за да затвори вратичките към криптопазара, коментира Bloomberg.

На среща в централната банка са били привикани представители на Индустриално-търговската банка на Китай, Земеделската банка и платежния доставчик Alipay, на които е било напомнено за забраната. В момента криптопазарът е движен именно от новините от азиатската държава - забраните за използване на криптовалути там е сред причините цената на биткойн да загуби почти половината от стойността си за малко повече от два месеца - в средата на април биткойн достигна исторически рекорд от близо 65 хил. долара за монета.

Забраните за използване на виртуални пари в Китай обаче идва на фона на разработване на собствена криптомонета на страната. Страната пусна през май дигиталния юан, електронна версия на собствената си валута, в четири града - Шенжен, Суджоу, Ченгду и Пекин. Starbucks, McDonald's и Subway, бяха посочени от Китайската народна банка (PBOC) като участници в първоначалната пилотна програма заедно с Ant Financial, Tencent и няколко местни ресторанта и магазина на дребно. Именно налагането на криптоюана се спряга от някои анализатори като причина за забраната за използване на всички останали конкуренти.

Въпреки последните спадове в цените за последната година биткойн и етера са донесли солидна доходност за своите притежатели - при първата то е 200%, а при втората валута съответно 630%, измерено през цената им в долари.

Технически анализатори коментират пред Bloomberg, че след като миналата седмица биткойн не успя да мине нивото от 40 000 долара, то сега може да търси подкрепа и към нива от 20 000 долара за монета. Агенцията все пак припомня, че преди вторник криптовалутата е падала няколко отделни пъти под 30 000 долара за монета и всеки от тях е успявала да се възстанови над това ниво.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Балончейн ...

    Нередност?
Нов коментар