Борсов фонд и инвеститорите в него спечелиха 80% от срива на биткойн

Канадският BetaPro Inverse Bitcoin залага на късо срещу криптовалутата

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Канадският BetaPro Inverse Bitcoin залага спад в цените на криптовалутата.
  • Заради срива на биткойн и Уолстрийт минава на късо - през седмицата тръгна първия инверсен фонд в САЩ
  • Тези фондове са по-евтиният и лесен начин за залог на спад в цената отколкото класическата къса продажба

От ценовия си връх през ноември миналата година до днес биткойн (bitcoin) е загубил близо 70%, а пазарната му капитализация падна до 400 млрд. долара. Това се отрази на портфейлите на много инвеститори, борсово търгувани и взаимни фондове, чиято стойност силно се понижи.

В цялата тази среда обаче има и печеливши - онези които заложиха именно на спада на най-голямата криптовалута. В случая възможностите са ограничени, но през миналата година се появи и първият финансов продукт, който позволява да се печели от спад на биткойн - това е борсово търгуваният фонд (ETF) на канадското управляващо дружество Horizon - BetaPro Inverse Bitcoin.

От листването му в Торонто през април 2021 г. досега той е донесъл доходност от около 50%, а от началото на годината печалбата е почти 80%, по данни на Morningstar Direct. Доходността на BITI, както е борсовият тикер на ETF-a, е на база нетната стойност на една акция и e преди таксата а управляващото дружество от 1.45%, разходите за дистрибуция и комисионата за брокера, която е в подобни размери, в зависимост от доставчика.

Вече и в САЩ

Активите на фонда са около 45 млн. канадски долара, което го поставя сред малките на пазара. През тази седмица обаче в САЩ беше регистриран и качен за търговия на борсата в Ню Йорк още един такъв фонд - той е на управляващото дружество ProShares и се казва ProShares Bitcoin Short Strategy. Интересното е, че неговият борсов тикер също е BITI, което провокира официална реакция и съобщение на пионерите от Hоrizons, в което напомниха на инвеститорите, че те са първи и да не се бъркат двата кода. Но все пак приветстваха влизането на американския борсов фонд. Който пък за два дни от листването му предизвика сериозен интерес за 35 млн. долара.

И двата фонда не инвестират директно в биткойн, а във фючърси на криптовалутата. Борсовите фондове като BITI са по-евтиният и лесен начин за инвестиции на крипто песимистите, които залагат на спад в цените. Освен това много от криптоборсите ограничават заемането на къси позиции в крипто валути, което може да оскъпи и самата операция с 5 до 20%, по данни на ProShares.

През миналата година ProShares пуснаха и първия фонд в САЩ, който залага на ръст на биткойн - BITO. След няколко отлагания борсовият регулатор SEC даде разрешение за листването, което беше и още един стимул за бума в цените на биткойн, а само за два дни в края на октомври оборота с него беше 1 млрд. долара, което го направи най-горещия дебют на борсов фонд в историята. Тогава цената на биткойн беше 65 хил. долара. Логично в момента BITO е на загуба от над 50% от въвеждането си досега, заради лошия тайминг - беше лансиран точно преди пика на най-голямата криптовалута.

Известен проблем за покупката на борсови фондове в Канада и САЩ е, че стават през специализрани борсови платформи. Този на Horizon - BetaPro Inverse Bitcoin, се предлага от InteractiveBrokers, които са налични и от България.

Материалът не е препоръка за покупо-продажба на ценни книжа, крипто и финансови активи

Все още няма коментари
Нов коментар