Три канала, по които се разпространява криптозаразата

Как да разберем тежкото положение на биткойн и пазара

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

По време на тазгодишния празник Juneteenth на 16 юни в САЩ любителите на криптовалутите едва ли са празнували. На 18 юни биткойн достигна най-ниското си ниво от 17 600 долара - първият спад под 20 000 от 2020 г. - преди да се възстанови на следващия ден. Разпродажбата предизвика над 1 млрд. долара ликвидации, тъй като търговците, които бяха взели пари назаем, за да правят големи залози, не успяха да поддържат маржините си.

Като цяло биткойн е с около 70% под своя пик през ноември; етер, друга криптовалута, е загубила около 80%. Със спада на цените се появиха пукнатини в криптоинфраструктурата. Babel Finance и Celsius, два криптокредитора, замразиха тегленията, тъй като изпитваха проблеми със заявките на клиентите си. Техните конкуренти свиха балансите си, причинявайки кредитна криза. Three Arrows, крипто хедж фонд, не успя да отговори на изискванията за маржин, а борсата Hoo спря транзакциите.

Рискът от нова низходяща спирала остава. Търговците, които не бяха смазани, успяха да депозират допълнителни обезпечения при кредитори с децентрализирано финансиране (DeFi); нивото, при което се задействат маржин коловете, за кратко намаля. Но данните от Parsec Finance, приложение, предполагат, че прагът отново се е повишил до почти 900 долара за монета при етер от 700 долара на 20 юни (по време на писането на статията цената на етера е 1100 долара, а на 28 юни малко над 1200). Последните събития също така показаха как три слабости в криптовалутите могат да усложнят проблемите: размити оценки, сложни взаимоотношения и липсата на ликвидност.

Да започнем с оценките. Някои от най-често търгуваните криптовалути са сложни продукти като деривати и токени, издадени от DeFi платформи, за които няма установени модели за оценка. Липсата на връзка означава, че доверието в ценообразуването може да изчезне за миг; ефектът се увеличава през уикендите, когато обемите на търговия са по-малки. Проблемите в части от пазара на криптовалути могат да се разпространят и към други активи, не на последно място до биткойн, еталон за цялата вселена.

Втори канал за разпространение на заразата идва от високата степен на взаимосвързаност между DeFi платформите. Това отчасти е резултат от засилващата се конкуренция. Количеството пари, инвестиранi в DeFi, след период на експлозивен растеж спадна през последната година. Тъй като криптокредиторите се надпреварват да привлекат намаляваща купчина с долари, те обещават все по-високи доходи на вложителите, което от своя страна ги кара да инвестират средства на потребителите в по-рискови проекти - обикновено други платформи за кредитиране и генериране на доходност. Когато цената на един актив падне, ефектите преминават като вълна през системата.

Celsius е такъв пример. През декември компaнията твърдеше, че управлява криптоактиви на стойност 24 млрд. долара, които е привлякла, предлагайки доходност на вложителите от цели 18%. За да постигне тази възвръщаемост, компанията отпуска заеми на маркетмейкъри, хедж фондове и проекти на DeFi. Когато цените паднат обаче, се свива и стойността на тези активи. Като 400 милиона долара на Celsius, държани в токена staked ether (stETH), които се оказаха неликвидни. Това остави платформата неспособна да посрещне нарастващите заявки за тегления. Когато Celsius в крайна сметка замрази средства на 14 юни, биткойн потъна с 25%, отчасти поради страх от ефекта на доминото.

Тези събития разкриха трета слабост: липсата на ликвидност, която да предотврати свободно падане на цените на активите. При традиционните финанси регулаторите осигуряват защитна мрежа. Но не съществува институция, която да предпазва криптоактивите с огромно значение (поне за криптосистемата) по време на стрес, като стейбълкойни, или да спаси важни компании. Депозитите при криптокредитори не са застраховани. При конвенционалните финанси такива предпазни механизми намаляват риска от паническа продажба, когато цените паднат.

Ако биткойнът падне под 15 000 долара, ликвидациите биха могли да се ускорят толкова много, че депозирането на допълнително обезпечение или набирането на средства за спиране на срива може да се окаже трудно, казват Монсур Хюсеин и Алистър Сюел от Fitch. Но вероятно ще е необходим спусък, който да активира това: огромен хак на борса например или голяма икономическа изненада. Но времето, изглежда, е на страната на крипто. Криптоплатформите и рисковете, които поемат със своите активи, скоро може да попаднат под контрола на регулаторите. Някои стабилни монети се опитват да изградят по-стабилни резерви: Tether, емитентът на най-голямата такава монета в света, заяви, че планира да замени инвестициите си в търговски книжа с по-сигурните държавни облигации. Някои от предпоставките за мразовита криптозима обаче все още са налице.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    wzy291127476 avatar :-|
    Aleksandar Zahariev
    • + 1

    Супер анализ, само малка корекция - Three Arrows Capital (3AC), а не third arrow

    Нередност?
  • 2
    belof avatar :-|
    belof

    Много моля авторите на такива платени статии като упоменават 70% спад за последната година в двойката BTC/USD...
    Да споменат и двойката ЛЕВ/ХЛЯБ, защото когато BTC беше 3000USD 1 хляб в България струваше под 1лев... 2 години по късно BTC e 20000USD, а 1 хляб е 1.60 лв... Това какво ли означава над 500% печалба в биткойн спрямо USD и над 50% загуба за лева спрямо хляба... Всеки сам да се прецени....

    Нередност?
Нов коментар