Как да се подготвим за промяната в блокчейна на Ethereum

Голямото криптосливане се очaкава да се случи след около месец - през септември

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Блокчейнът на Ethereum ще претърпи промяна в модела и валутата вече няма да се добива от миньори
  • Това трбява да направи мрежата по-ефективна, бърза, енергийно ефективна и с лесен достъп за финтех
  • Притежателите на криптовалутата не трябва да правят нищо освен да са внимателни за измамници

За инвеститорите Back to School сезонът, в който всички се завръщат по пазарите, се очертава да бъде интересен. След години на забавяне сега през втората половина на септември трябва да се случи едно от най-дългоочакваните събития в криптосектора - софтуерна актуализация на Ethereum, известна още като The Merge. Накратко - това е промяната в начина, по който ще се валидират транзакциите. В момента това се случва чрез модела proof-of-work (PoW), при който те се верифицират от копачите, които изчисляват сложни математически уравнения, които съставят блоковете от транзакции с криптовалутата в мрежата. Като награда получават етери. Процесът е силно енергоемък, бавен и изисква мощни компютри с видеокарти. Такъв модел използва и блокчейнът на bitcoin.

От следващия месец Ethereum трябва да премине към proof-of-stake (PoS) и при него транзакциите се верифицират от притежателите на монетите. Старата система, наричана още Ethereum Mainnet, и новата - Beacan Chain, ще се слеят.

Очакванията са, че след преминаването към PoS въглеродният отпечатък ще намалее с до 99.95%, като именно климатичният отпечатък е сред причините Ethereum Foundation да предприеме тази промяна. Освен това се очаква мрежата да стане много по-ефективна. Всъщност именно последните събития и повечето яснота дадоха тласък в цените на ETH от юли насам. Той е втората по-големина криптовалута по капитализация след биткойн.

Затова и двете валути често са обект на съперничество, което се поддържа от техните фенове. Например наскоро съоснователят на Ethereum Виталик Бутерин каза, че проектът вече е завършен едва само 40% и че след прехода към Proof-of-Stake ще има още много подобрения. На конференцията на общността на Ethereum в Париж през юли той сравни мрежата с нейния дългогодишен съперник, заявявайки, че биткойнърите смятат биткойн за 80% завършен, а почитателите на ETH знаят, че Ethereum е едва 40% завършен, което, преведено, означава само повече потенциал и усъвършенстване на мрежата. Прогнозира се, че Ethereum ще достигне 55% завършеност след дългоочаквано сливане.

Какви ще са ефектите от сливането

След сливането се очаква предлагането на Ether (ETH) да намалее, тъй като ще бъдат емитирани по-малко монети. В момента в обращение има 122.1 млн. монети за 225 млрд. долара. Очаква се сигурността на блокчейна срещу потенциални атаки да се подобри; институционалните инвестиции в мрежата Ethereum се очаква да се увеличат многократно; освен това използването му ще стане по-лесно за разплащания от финтех компании, което дава надежди за повече разпознаваемост и използваемост. С него се полагат и основите за следващата по-нова версия, Surge. Тя ще позволи на "Етериум" да обработва до 100 000 транзакции в секунда. Ефектът се планира да се постигне чрез използването на технологията за шардинг, която ще намали рязко цената за транзакция. Това обаче ще се случи след време, а не сега.

Ethereum не само захранва Ether, втората по големина криптовалута, но също така поддържа множество популярни приложения за децентрализирано финансиране (DeFi) и незаменими токени (NFT). Затова, за да гарантират, че сливането става гладко, разработчиците на Ethereum правеха множество тестове и надстройки в продължение на години.

Надеждите се прехвърлят и в цената

Всъщност всички тези надежди са сред основните причини за поскъпването на ETH, а много от инвеститорите си задават въпрос адали това ще продължи. Още повече че въпреки последното поскъпване етерът е доста под рекордната си цена от 4820 долара в началото на ноември миналата година.

"Криптовалутите все още са много тясно свързани и смятам, че когато сливането завърши успешно, това може да повиши и цената на биткойн", казва пред Reuters Алекс Милър, главен изпълнителен директор на Hiro, софтуерна компания, която създава инструменти за създаване на криптоприложения.

Според Милър обаче, ако ъпгрейдът на системата се провали, това ще върне криптосектора 5 - 10 години назад. Това и кара инвеститорите да остават предпазливи и малко нервни, тъй като вече имаше няколко отлагания на сливането през годините.

Трябва ли да правя нещо? Да, пазете се от скамъри!

Все пак това ще е едно от най-големите събития в историята на цялата криптовалутна индустрия и като такова е много вероятно измамници (скамъри) да се опитат да го използват, за да заблудят наивници и да ги подведат за парите им.

Ето защо е добре да се знае, че потребителите и притежателите на ETH не трябва да правят нищо конкретно със своите средства или с портфейлите си преди сливането.

Самият Ethereum, вече на осем години, както и историята им ще останат непроменени след прехода към PoS. Всички средства, съхранявани в портфейлите, ще продължат да бъдат достъпни след сливането и не е необходимо действие за надграждане от името на потребителите и притежателите.

Едно голямо погрешно схващане е, че Ethereum ще има "нов" токен след сливането. Това е неточно, каза разработчикът на Ethereum Тим Бейко пред Fortune. Криптовалутата на Ethereum - Ether (ETH), ще остане същата.

Тази заблуда около "новия" токен е причината Ethereum Foundation да издаде насоки през януари относно това как трябва да се посочи сливането.

В миналото сливането се наричаше Ethereum 2.0 или Eth2. Но през януари фондацията Ethereum и основните разработчици на блокчейна обявиха, че това етикетиране ще бъде премахнато, тъй като много измамници се опитваха да убедят потребителите, че ще има нов токен Eth2, отделен от ETH, което е невярно.

"За съжаление злонамерени участници се опитаха да използват погрешното наименование на Eth2, за да измамят потребителите, като им казаха да сменят своя ETH за ETH2 токени или че трябва по някакъв начин да мигрират своя ETH преди надграждането на Eth2."

Както винаги се препоръчва на инвеститорите да останат "подозрителни" към всякакви обещания от външни лица относно airdrop или безплатни токени, свързани със сливането.

Какво ще стане с миньорите

Не всички са щастливи обаче от сливането. Особено миньорите, които досега верифицираха транзакциите с Ether чрез своите скъпи PC машини и така получаваха доходност чрез части от криптовалутата. Добивът на етер като цяло е по-печеливш от този на биткойн. По данни на Arcane Research, цитирани от Reuters, през 2021 г. миньорите са направили 18 млрд. долара от копаене, а тези от биткойн - 17 млрд. долара. След сливането миньорите на криптовалута вече няма да могат да копаят ETH. Противно на общоприетото схващане обаче, преминаването на Ethereum към PoS няма да е краят на копаенето. Копачките за ETH не стават за bitcoin, но все още има много интересни проекти, към които миньорите могат да насочат своите мощности. Основно Etherium Classic (ETC) Ravencoin (RVN), Flux (FLUX) и Ergo (ERG), чиито цени вече започнаха да усещат промяната и се радват на по-висок интерес.

Как ще се печели с новия модел

Преминаването към PoS обаче ще позволи на притежатели на ETH да участват в процеса по верификация на транзакциите и без да имат мощни компютри. Стейкингът (или на български залагането) ще изисква просто потребителите да заключат определено количество криптовалута, за да участват в процеса на проверка на транзакциите в мрежата. Инвеститорите трябва да заложат най-малко 32 етера, за да станат валидатори в мрежата на Ethereum. Инвеститорите, които не притежават такова количество, също така могат да се присъединят към стейкинг пулове, където инвеститори в "Етериум" обединяват своите активи и след това поделят печалбата спрямо своя дял от пула. За всички останали остава надеждата за покачване на цените на Ether, от което да реализират капиталова печалба.

Все още няма коментари
Нов коментар