Ether се превръща в нов клас инвестиционен актив

Осигуряването на доходност чрез стейкинг го доближава до облигациите и депозита и го прави по-малко спекулативен

"Успешната миграция е комплимент към способността на Ethereum общността да се справя с големи събития" смята Теунис Бросенс, главен икономист, дигитални финанси и регулиране, ING.
"Успешната миграция е комплимент към способността на Ethereum общността да се справя с големи събития" смята Теунис Бросенс, главен икономист, дигитални финанси и регулиране, ING.
"Успешната миграция е комплимент към способността на Ethereum общността да се справя с големи събития" смята Теунис Бросенс, главен икономист, дигитални финанси и регулиране, ING.    ©  Unsplash
"Успешната миграция е комплимент към способността на Ethereum общността да се справя с големи събития" смята Теунис Бросенс, главен икономист, дигитални финанси и регулиране, ING.    ©  Unsplash
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Актуализацията на Ethereum може да промени начина, по който инвеститорите възприемат криптовалутите.
  • Осигуряването на доходност чрез стейкинг го доближава повече до облигациите и го прави дългосрочна инвестиция.
  • Засега обаче големите надежди за повишен инвестиционен интерес след сливането не се потвърждават.

Надеждите, че биткойн и криптовалутите могат да бъдат спасение от инфлацията и рецесия, бяха разбити тотално тази година. Докато нивата на инфлацията в развитите страни остава близко до рекодни стойности и акциите глобално продължават да страдат, криптосекторът преживява болезнен удар. Биткойн е загубил над 55% от началото на годината (до 19 септември), етериум дори повече - около 60%.

За по-малко от година криптовалутите се простиха с над 2 трлн. долара пазарна капитализация. Причините са най-различни, но се появиха на повърхността почти едновременно. Лошото управление на някои проекти доведе до фалити на криптокредитори и инвеститори в сектора за много кратко време, влошаването на икономическата геополитическа обстановка и покачването на лихвите са само част от обстоятелствата, които принудиха инвеститорите да се откажат от най-рисковите си активи, за каквито вече се смятат криптовалутите. Може ли етериум да промени нещо?

Надежди за по-добро

В момента големите надежди за повишен инвестиционен интерес и след сливането обаче не се потвърждават. Цената на етера падна чувствително след сливането, а към края на седмицата, в която то се случи - към 16 септември, от фондове и борсово търгувани продукти върху Ether са изтеглени нетно над 16 млн. долара. Докато към подобни продукти в основния конкурент Bitcoin има нетен поток от над 17 млн. долара, по данни на CoinShares, цитирани от Coindesk. Тук статистиката е малко условна, тъй като на повечето пазари фондовете върху двете валути са на база фючърси, а не на реално притежание. В САЩ финансовият регулатор все още отказва да лицензира такива.

Повечето анализатори и инвеститори обаче са на мнение, че е нужно време, за да се видят позитивите и ефектите от актуализацията. "Когато нещата се успокоят в края на годината, вярвам, че етер ще се търгува на север от 10 хил. долара", написа още през април в блог пост Дейвид Хейс, съосновател на криптоборсата BitMEX. Според него след The Merge промяната на блокчейн системата на етериум, която се случи преди няколко дни, втората най-голяма криптовалута ще прилича повече на "суровинна облигация, с реална доходност". Тоест, подобно на облигациите, инвеститорите вече имат шанс да стейкват част от криптоактивите си срещу гарантирана доходност

"Ако кажете, че това (етер) е суровина, тогава се интересуват (само) един клас инвеститори. Ако кажете, че това е валута, тогава друг клас инвеститори се интересуват. Но какво ще стане, ако успеете да убедите света, че етерът е просто облигация с безкрайна продължителност?", пише Хейс, като според него аргументът, че стейкването, което ще носи гарантирана доходност, е достатъчен, за да се промени изцяло възприятието на инвеститорите спрямо криптовалутите.

Етериум ще трябва да нарасне със 700% за няколко месеца. "Цената на Ether може да се отдели от другите криптовалути след The Merge, тъй като неговите награди за залагане (стейкинг) ще го направят подобен на инструмент като облигация или суровина с премия за пренос", коментират в доклад и анализаторите на Chainalysis, американска компания за блокчейн анализи.

Гарантирана доходност в етер

В зависимост от това как инвеститорите стейкват етерите си, гарантираната доходност може да варира от 4% до 18% годишно и това е преди да се сметне промяната в цената на самата криптовалута, което, ако цената се е повишила, може да увеличи доходността в реални фиатни пари, но ефектът може да бъде и обратен. "Тези доходности биха могли да превърнат залагането на Ethereum в привлекателна алтернатива на облигациите за институционалните инвеститори", смятат анализаторите на Chainanylis.

Въпреки че едва наскоро се случи промяната, етериум е най-голямата proof of stake блокчейн криптовалута по стойност на стейкинг със заложени монети за над 18 млрд. долара. (спрямо цените на 19 септември). Някои инвеститори сами залагат етерите си, за да валидират транзакции, за което са нужни специален софтуер и поне 32 етера, докато други изпращат монетите си в стейкинг пулове, където обединяват активите си, за да увеличат шансовете си да бъдат избрани за съставянето на нов блок и да поделят наградите помежду си.

Според анализаторите стейкингът може да привлече повече инвеститори след The Merge поради няколко причини. От една страна, потребителите вероятно ще се чувстват по-удобно да залагат активите си, след като новият модел е официално въведен и старият остане в миналото според специалисти. "Преминаването към Proof of Stake също така направи етериум по-екологичен, което би могло да се окаже подходящо за инвеститорите с ESG ангажименти, особено за институционалните инвеститори", допълват от Chainanylis.

"Като се има предвид, че The Merge е най-значимото развитие в историята на мрежата Ethereum, инвестиционната теза за ether токена вероятно също трябва да се развие, в допълнение към някои от функциите или характеристиките на мрежатa", коментира и Джак Нойройтер, анализатор във Fidelity.

Данни на Chainalisys показват, че институционалните инвеститори, дефинирани като криптопортфейли, които стейкват над 1 млн. долара, се увеличават още преди The Merge. "Ще бъде интересно да се види дали броят на стейкващите с институционален размер на активите се увеличава с по-бързи темпове след The Merge, тъй като това може да предполага, че институционалните инвеститори наистина виждат стейкването на етериум като добра стратегия за генериране на доходност", заключват анализаторите.

Все още се очакват подобрения

The Merge поставя основата за бъдещи подобрения на втората най-голяма валута по пазарна капитализация. В момента етер, който се стейква, е заключен и не може да бъде изтеглен. Някои стейкинг услуги предоставят ликвидни синтетични връзки и активи като liquid Ether (ликвиден етер), но тези инструменти невинаги успяват да поддържат 1:1 връзка с цената на реалния етериум.

Въпреки че The Merge няма да промени ограниченията незабавно, актуализация, която все още не е обявена официално, но според различни източници е планирана за 6 до 12 месеца след The Merge, ще позволи на потребителите да теглят стейкнатия си етер по всяко време, осигурявайки повече ликвидност за участниците, което може да превърне дейността в по-привлекателна алтернатива за някои инвеститори според специалистите

Шардинг и други подобрения на скалируемостта на криптовалутата, предназначени да намалят таксите и да увеличат скоростта на транзакциите, също се очакват скоро след The Merge. Взети заедно, тези промени, започвайки с The Merge, трябва да направят етереум по-привлекателен актив за инвеститорите, с което да промени преобладаващото мнение, че криптовалутите не са ефективни и носят твърде висок риск за собствениците им.

Все още няма коментари
Нов коментар