Защо актуализиацията на блокчейна на Ethereum е важна

Промяната е част от един процес, който трябва да направи втората криптовалута почти съвършена и да й помогне в конкуренцията с Bitcoin

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • The Merge, най-големият ъпдейт на блокчейна на Ethereum (Етериум), е определян за най-важното събитие в сектора
  • Тя променя основната философия за това как се добива втората по големина криптовалута
  • За собствениците на валутата няма реална промяна, но не така стоят нещата за миньорите

Определяна като най-голямото събитие от създаването на самия криптосвят досега, актуализацията - The Merge, създаде огромни очаквания и надежди, но и притеснения и спекулации за бъдещето на блокчейна Ethereum (Етериум) и едноименния му токен ETH, или етер. След няколко отлагания и значително забавяне тя приключи през миналата седмица. Това обаче е само част от един процес, който ще продължи години и трябва да направи Ethereum напълно завършена валута, а за някои етер ентусиасти - и съвършена.

Затова и в бъдеще предстоят още важни актуализации, които ще са истински тест за мрежата. Накратко - ако сега с The Mеrge (сливането) се променя начинът, по който се добива Ether, и той става малко енергоемък и природосъобразен, то следващите ъпдейти трябва да го направят по-лесен за използване от компаниите за разплащане, а транзакциите с него да са по-бързи и ефективни.

Всичко това трябва да го прави и по-силен конкурент на Bitcoin, а според някои фенове дори и може да го изпревари по капитализация в бъдещето. В момента Ethereum e с капитализация 160 млрд. долара спрямо 360 млрд. за биткойн. Нива далеч от трилиона, който беше заличен по време на криптозимата, продължаваща и в момента.

Блокчейнът на Ethereum е важен, тъй като не само захранва Ether, втората по големина криптовалута, но и поддържа множество популярни приложения за децентрализирано финансиране (DeFi) и незаменими токени (NFT), които стават основата и за развитие на Web 3.0 и метавселената, където се завъртяха сериозни обороти. Ethereum притежава над 85% от пазара на NFT, който вече се свързва с гейминг и социални мрежи. Еthereum и подобни блокчейни като Solana, Cardano и Тezos разработват инфраструктурата, върху която може да бъде изградена бъдещата визия на Web3. Инвеститорите виждат тези нови разработки като подобни на .com бума и залагат, че някои от тях са новите Google, Facebook и Apple.

Разработчиците на Ethereum Foundation искат да гарантират, че сливането става гладко, и затова правеха множество тестове и надстройки в продължение на години. Освен това сливането е тест с огромни залози за криптосектора, след като сривът в цените на токените тази пролет изтри 2 трилиона долара от стойността на цифровите активи и разклати вярата в пазара до основи. През последните месеци то даваше надежда и за ръст в цената на валутата, която засега не се оправдава - в момента не само Ethereum, но и всички останали валути се държат по-скоро като традиционни рискови активи и се влияят от почти същите фактори (инфлация, лихви, очаквания за рецесия), както и акциите.

В режим на изчакване

Сливането най-накрая се случи и докато биткойн остава предпочитаната криптовалута от институции (и една национална държава, Ел Салвадор), новият консенсусен механизъм на Ethereum - и мащабируемостта, която трябва да върви с него - може да привлече известен интерес от далеч по-голяма аудитория, дори докато лютият студ на криптозимата продължава.

Все пак институциите все още се колебаят да се впуснат масово към етер. Една от причините е регулаторната несигурност. Председателят на Комисията по ценни книжа и борси на САЩ Гари Генслър каза, че криптовалутите с POS, какъвто е ETH след мърджа, могат да се разглеждат като ценни книжа. Според други регулаторни оценки стейкингът е вид депозитна услуга и затова тя трябва да бъде регулирана. Междувременно изглежда, че ако е имало някакви потоци от биткойн към етер, голяма част от тях са спрели с началото на сливането.

Какво е това сливане

Сегашната актуализация The Merge на практика промени начина, по който се валидират транзакциите. До миналата седмица това се случваше чрез модела proof-of-work (PoW), при който те се верифицираха от миньорите (копачите), които изчисляват сложни математически уравнения, които съставят блоковете от транзакции с криптовалутата в мрежата. Като награда получават етери. Процесът е силно енергоемък, бавен и изискваше мощни компютри с видеокарти. Такъв модел използва и блокчейнът на bitcoin.

С The Merge верификацията на транзакциите в Ethereum вече се получава чрез миграция към система, известна като Proof-of-stake (POS), която заменя миньори с валидатори. Вместо да управляват големи ферми от компютри, валидаторите ще използват съществуващите си монети етер като средство за проверка на транзакции и генериране на нови токени. Ethereum няма да е единствената мрежа, която използва POS, но е първата, която мигрира към него от POW.

Стейкингът, както е известен новият модел, изисква много по-малко енергия от копаенето - намаляването на потреблението на енергия в блокчейна на Ethereum с приблизително 99.95% не само ще създаде по-голяма устойчивост на мрежата, но също така ще извърви дълъг път към намаляване на бариерата за навлизане на институционалните инвеститори. За притежателите на Ether като инвестиция промяната няма пряк ефект. Такъв обаче има за миньорите, които в момента остават с компютри за милиарди, които почти няма за какво да използват. Най-големият миньор в този сектор - Ethermine, вече обяви, че спира да работи. По данни на Bloomberg в един момент компютри за 10 млрд. долара са копаели Ether.

Сега за осъществяване на транзакциите в Ethereum ще е нужно всеки валидатор просто да заключи 32 ETH (по 1300 долара всеки към 19 септември), след което ще получава доходност под формата на награда - в момента тя е около 4% годишно, като може да се очаква още толкова заради самите транзакционни такси.

По данни на Arcane Research през 2021 г. миньорите са направили 18 млрд. долара от копаене на Ether, а тези от биткойн - 17 млрд. долара. Копачките за ETH не стават за bitcoin, затова миньорите насочват своите мощности основно към Etherium Classic (ETC) Ravencoin (RVN), Flux (FLUX) и Ergo (ERG).

The Merge също така променя токеномиката около Ethereum. След сливането етерът придобива някои от характеристиките, типични за традиционен финансов актив, като сертификат за депозит, който плаща лихва на притежателите.

Надграждането към POS ще доведе до значително намалено предлагане на ether токени в обращение, което проправя пътя му да се превърне в дефлационна валута. Още от август 2021 г. част от таксите за транзакции с етер се изгарят - извадени за постоянно от обращение. Около 2.63 милиона ETH ($3.73 милиарда) са били изгорени оттогава според данни на ultrasound.money.

Там можете също да симулирате параметрите, които определят дали етерът е нетен инфлационен или дефлационен. След сливането предлагането на ETH се е увеличило с около 400 ETH ($568 000). Но това е само 2.2% от увеличението, което бихме очаквали, ако все още съществуваше POS.

Скоростта на издаване зависи от броя валидатори, работещи и печелещи награди за стейкинг. Има 428 000 активни според beaconcha.in. При текущия процент на залога Ethereum става дефлационен при базова такса от 15 gwei.

Някои инвеститори твърдят, че това също може да помогне за повишаване на цената на токена. Мрежата ще спре да плаща ETH на копачите, което ще доведе до намаляване на емитирането с около 90%. Преди Ethereum емитира около 13 000 ETH дневно, но сега ще разпределя само около 1600 ETH на валидатори.

Бъдещето в 4 фази

От тук нататък предстоят още ъпдейти на блокчейна, но това няма да започне още от днес, а се очаква да отнеме около 2-3 години. Няколко са ключовите етапи след The Merge.

• The Surge • The Verge • The Purge

• The Splurge

A quick breakdown of what each stage means for $ETH. 👇 pic.twitter.com/FnaWww8mHZ

- Miles Deutscher (@milesdeutscher) July 22, 2022

- The Surge-Sharding

По време на тази фаза се очаква въвеждането на шардинг в Ethereum. Шардингът ще раздели цялата мрежа на Ethereum на по-малки части, известни като "шардове", което има за цел да увеличи скалируемостта на мрежата. Това става много по-лесно, след като протоколът премине към доказателство за дял благодарение на мърджа.

- The Verge-Verkle trees

Ъпгрейд, които ще позволява много по-малки размери на доказателствата. Така нареченият Verge ще оптимизира съхранението и ще намали броя на валидаторите. В крайна сметка това ще направи Ethereum по-мащабируем.

- The Purge (100 хиляди транзакции в секунда)

The purge има за цел да намали или "изчисти" резервните исторически данни. Намаляването на количеството им ще направи процеса на валидиране на блокчейна по-ефективен за валидаторите съгласно новия консенсусен механизъм за доказателство за дял. Това трябва да сведе до минимум претоварването на мрежата и да позволи много повече транзакции да бъдат обработени в блокчейна.

- Splurge (безопасност)

Има за цел да гарантира, че мрежата продължава да работи гладко и че актуализациите на протокола в предишните раздели не причиняват проблеми. Трудната работа по превръщането на Ethereum в по-мащабируема ще бъде завършена.

Очаква се последните две фази да приключат едновременно. С това Ethereum трябва да бъде постигне пълна завършеност. Преди The Merge се смяташе, че той е развит до около 40%, а след него се счита, че процентът е 55. За биткойна се смята, че е 80% завършен, което дава основания на феновете на по-малката валута да смятат, че именно тази разлика прави големия му потенциал.

Речник

Kонсенсусен механизъм - метод за валидиране на записи в разпределена база данни и поддържането й защитена. В случая на криптовалутите се валидират техните транзакции, а базата данни се нарича блокова верига, или това е блокчейнът.

POS (Proof-of-stake) - вграден механизъм за консенсус, който се използва от мрежата или притежателите на криптовалута, които заключват част от своите активи, за да валидират транзакциите.

Копаене (Proof-of-work) - доказателството за работа е децентрализиран механизъм за консенсус, който изисква членовете на мрежата да изразходват усилия за решаване на произволен математически пъзел като средство за защита на системата. Изисква мощни и енергоемки компютри и така се валидират транзакциите с крипто.

Форк (Fork) - криптовалутите като Bitcoin и Ethereum се захранват от децентрализиран софтуер с отворен код, наречен блокчейн. Форк се случва всеки път, когато дадена общност направи промяна в протокола на блокчейна или основния набор от правила, който той използва.

Валидатор - валидаторите са хора, които доброволно предоставят компютър, за да поддържат целостта на блокчейна, като постоянно изчисляват връзката от първия блок до последния.

Сливането (The merge) - The Merge е надстройка на блокчейн Ethereum, която задвижва планирани бъдещи иновации.

Staking(Залог) - Staking е, когато заключвате криптоактиви за определен период от време, за да подпомогнете работата на даден блокчейн или да покажете доверието и дългосрочните си намерения в неговата екосистема. В замяна на залагането на вашата криптовалута вие печелите повече криптовалута.

Дефлационни токени - токени, чийто общ брой на пазара ще намалее с времето. Токените, които се изразходват за такси за транзакции или за други процеси в мрежата, се изпращат до т.нар. бърн портфейл, без шанс да влязат в обращение отново.

Интелигентни договори - програми, съхранявани в блокчейн, които се изпълняват, когато са изпълнени предварително определени условия. Те обикновено се използват за автоматизиране на изпълнението на споразумение, така че всички участници да могат незабавно да бъдат сигурни в резултата, без участието на посредник или загуба на време.

Defi - децентрализираното финансиране (DeFi) е нововъзникваща финансова технология, базирана на регистри, подобни на тези, използвани от криптовалутите. Системата премахва контрола, който банките и институциите имат върху парите, финансовите продукти и финансовите услуги.

NFT - незаменимите токени, често наричани NFT, са базирани на блокчейн токени, всеки от които представлява уникален актив като произведение на изкуството, цифрово съдържание или медия. NFT може да се разглежда като неотменим цифров сертификат за собственост и автентичност за даден актив, независимо дали е цифров или физически.

Метавселена - пространство за виртуална реалност, в което потребителите могат да взаимодействат с компютърно генерирана среда, видео, NFT, игри и други потребители.

Web 3 - това е третото поколение от еволюцията на уеб технологиите, базирана на блокчейн технологиите. Той е децентрализиран и няма собственик, а в него например става лесен трансфер на криптовалути директно между притежателите им, тъй като домейнът осигурява пряка връзка с портфейлите.

Gwei е деноминация на криптовалутата етер (ETH), използвана в мрежата Ethereum за покупка и продажба на стоки и услуги. Gwei е една милиардна от един ETH. Gwei е най-често използваната етерна единица, тъй като е по-лесно да се определят цените на газа на Ethereum. Газ се отнася до единица за транзакционна такса в блокчейна на етериум. За да може Петър да прати 2 долара на Иван, той ще плати 18 gwei и общата сметка на транзакцията ще струва 2.30 долара. Ако Петър реши да прати 2 милиона долара на Иван, транзакцията ще бъде 2 милиона и 30 цента.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар