Крипто за всички

Преминаването на Ethereum към по-нискоенергийна система и финализирането на първата европейска регулация водят дигиталните валути към масовизация

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

"Много е атрактивно за либертарианската гледна точка, ако можем да го обясним добре. Аз обаче съм по-добър с кода, отколкото с думите", пише анонимният създател на bitcoin Сатоши Накамото през 2008 г., още преди първата криптовалута в света да се появи на бял свят и да се опита да пробие монопола на традиционните финанси.

Днес някогашната идея за паралелен свят без централна власт, регулатори и гарантирани от държавите пари изглежда още по-утопично.

Вместо да се насочват към нишовите идеологически групи, се случва точно обратното - криптовалутите стават все по-полупярни, но не толкова заради децентрализирания им характер, а защото много хора и институционални инвеститори видяха в тях източник на бързи печалби.

Има известна ирония във факта, че причина за това са факторите, които движеха и традиционните пазари - ниските лихви и купищата евтини пари, които се наливаха в рискови активи и дигитални валути. Така през последните две години централизирани и децентрилизирани финанси малко се оплетоха - създадоха се инвестиционни продукти, базирани на криптоактиви, криптоплатформи се листнаха на традиционните фондови борси, а печалбите от инвестициите в крипто се осребряваха и брояха във фиатни пари.

Мечтите за бързи печалба в комбинация с неразбиране на материята дойдоха с всичките си последствия - злоупотреби и измами с наивни инвеститори, фалити на криптокредитори и фондове с експозиции на тези пазари. Това прикова още повече вниманието на регулаторите и властите, които се опитват по някакъв, макар и засега хаотичен, начин да предпазят парите на инвеститорите. С действия, а често и бездействия - например като отказват да лицензират определени продукти, базирани на криптовалути.

Изглежда, това ще се промени. В момента два процеса павират пътя за някаква по-контролирана масовизация на криптовалутите. Единият е чисто децентрализиран - станалата популярна актуализация на блокчейн мрежата на втората по големина криптовалута Ether. Другият е стремежът на властите да създадат рамка от регулации на криптовалутите, като засега най-напред в тази посока е Европейският съюз.

Един децентрализиран стимул

Нищо до този момент не е по-голям символ на опитите за криптомасовизация от The Merge, преминаването на втората най-популярна криптовалута в света Ethereum към Proof-of-Stake. Силно опростено, това събитие означава, че Ethereum вече не се "копае" от миньори с мощни компютри - процес, който отнемаше около 0.3% от общото електрическо потребление в света. Вместо това криптовалутата влиза в дългия списък на по-малки, но и по-достъпни криптовалути.

Отвъд пестенето на енергия ефектите от тази актуализация и предстоящите през следващите години ще са много повече - етер ще стане много по-лесен за употреба, традиционните бизнеси ще могат по-лесно да се възползват от блокчейна му за разплащания, но и ще се създава още по-добра среда за развитие на Web 3 и метавселената, които стават източник на все повече приходи и бизнес модели.

The Merge ("Сливането") е огромно събитие в криптообщността не на последно място заради сложността на операцията и демократичното решение, взето от милиони потребители по света. Но то е и показателно за това накъде върви целият криптосектор. Повече за The Merge може да прочетете на следващата страница.

Последствията от сливането и масовизацията не са ограничени само до криптоентусиастите. Някои монети вече се превръщат в изцяло нов клас активи, които могат на практика да бъдат депозирани в различни платформи и да носят пари на собствениците им под формата на фиксирана доходност. Същевременно обаче възвращаемостта при т. нар. стейкинг показва продължаващия разрив между традиционни и нови инвеститори - за първите доходност между 5 и 20% на година може да изглежда изкушаващо, но за вторите тя би била скучна и демотивираща, нямаща общо с очакванията им за стократни печалби в рамките на дни.

Пионерите на крипторегулациите

По-далеч от общественото внимание засега остава работата на ЕС по общоевропейското законодателство за криптоактивите, което ще направи блока първия голям пазар в света, който да сложи реални правни рамки в пространството. Регулацията MiCA по всяка вероятност ще бъде приета със смесени реакции, но и ще вкара в сектора отдавна чакани от някои потребители и компании правила и защита за инвеститорите. Засега ЕС се оказва пионер в тази област, но в САЩ въпреки заявките на администрацията на президента Джо Байдън да работи за някаква рамка се оказа, че последните шест месеца не е направено почти нищо. Разкри го доклад, публикуван в края на миналата седмица.

Макар криптовалутите отдавна да не се опитват да победят финансовата система, а по-скоро да я променят дотолкова, че да се впишат в нея, някои техни аспекти винаги ще си останат високорискови. Дни след The Merge за пореден път през тази година целият пазар на крипто загуби рязко 10% от стойността си. Освен това, макар да върви процес на опростяване, за много потребители пълният потенциал на криптото остава заключен зад сложни процеси като създаване на портфейли, изчисляване на такси за транзакции, прехвърляне на активи от един "чейн" към друг и т.н.

Така въпреки опитите за масовизация и регулация криптото вероятно никога няма да бъде напълно "опитомено", но пък вече изглежда "много атрактивно" далеч не само за либертарианската гледна точка. И въпреки че Сатоши Накамото не сложи край на печатането на пари, събитията около The Merge са добър момент за равносметка колко много криптовалутите промениха финансовия свят.

Все още няма коментари
Нов коментар