🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сам Банкман-Фрийд бяга от публично изслушване в Конгреса за колапса на FTX

В няколко публични изаяви през последните дни той така и не даде конкретно обяснение, какво се е случило с борсата

Банкман-Фрийд (вдясно) отговаря на въпросите не Андрю Рос Соркин от Dealbook на New York Times
Банкман-Фрийд (вдясно) отговаря на въпросите не Андрю Рос Соркин от Dealbook на New York Times
Банкман-Фрийд (вдясно) отговаря на въпросите не Андрю Рос Соркин от Dealbook на New York Times    ©  New York Times Events
Банкман-Фрийд (вдясно) отговаря на въпросите не Андрю Рос Соркин от Dealbook на New York Times    ©  New York Times Events
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Бившият главен изпълнителен директор на фалиралата криптоборса FTX - Сам Банкман-Фрайд направи сериозен публичен и медиен гастрол през последните дни, но няма да направи един от най-ключовите - изслушване в Конгреса на САЩ. На 2 декември конгресменът Максин Уотърс, представителка от Калифорния, открито покани SBF, както е известен той, да свидетелства, за да помогне на обществеността да разбере какво точно се е случило с платформата през последните месеци.

Въпреки многобройните публични изяви на SBF през изминалата седмица, той изглежда малко вероятно да свидетелства по време на изслушването на Комисията по финансови услуги към Камарата на представителите на САЩ на 13 декември.

I'm not sure that will happen by the 13th. But when it does, I will testify. https://t.co/c0P8yKlyQt

- SBF (@SBF_FTX) December 4, 2022

"... ние оценяваме, че бяхте откровен в дискусиите си относно случилото се във FTX. Вашето желание да говорите с обществото ще помогне на клиентите на компанията и на инвеститорите. За тази цел ще приветстваме вашето участие в нашето изслушване на 13 декември."

Докато членовете на криптосектора желаят да видят SBF зад решетките, той дори не е сигурен дали е напълно готов да свидетелства, въпреки че в своите изяви по-рано тази седмица нямаше проблем "да говори за всичко".

Едно от твърденията му e, че американският клон на борсата FTX "трябва" да е напълно платежоспособен и че той не знае защо все още не са активирали потребителските тегления.

SBF отговори на Уотърс, като от своя страна написа в Twitter, че е негово задължение да се яви пред комисията, за да се справи със ситуацията. Той също така посочи, че ще го направи едва след като приключи с "научаването и прегледа на случилото се", предполагайки, че не е сигурен, дали ще може да се появи на 13-и, което допълнително вля напрежение.

Готов да говори публично, но не знае достатъчно като за пред съда

През миналата седмица SBF се появи в няколко интервюта и подкасти. Въпреки това голяма част от това, което той каза, беше просто опит да изкриви и отклони по-трудните въпроси, без да предостави много информация за това как точно всичко се е срина.

По време на скорошно интервю, водещият на Mad Money на CNBC Джим Крамър заяви, че SBF е "патологичен лъжец и измамник"."Този тип е нахален идиот. Намерението не означава нищо. Да се извиниш не означава нищо. Ако сте мамили и не сте водили документация, това е против закона."

SBF бе цитиран да казва, че причината да даде приоритет на тегленията от Бахамските острови в резултат на фалита е, че той физически се намира там и "не иска да е в страна с много хора, които са му ядосани".

Адвокатът Джейк Червински сподели на своите 120 500 последователи в Twitter, че SBF не желае да участва на 13 дек., защото "лъжата пред Конгреса под клетва не е много привлекателна."

На 30 ноември Bankman-Fried направи първата си публична изява на живо след колапса на FTX по време на конференция New York Times, където беше разпитан за обстоятелствата зад фалита на криптоборсата. Ден по-късно той се появи в интервю за Good Morning America, а също и в пространство в Twitter, организирано от основателя и главен изпълнителен директор на IBC Group Марио Науфал.SBF беше разпитан и от Coffeezilla в свое интервю в Twitter Spaces на 3 декември, където той напусна след 20 минути в разговора и изключително незадоволителни отговори.

На въпроса на Андрю Соркин от New York Times дали е заделил някакви пари, SBF отговаря, че всичко е реинвестирал в FTX и има само една карта с около 100 хил. долара в нея. Остава неизвестно кой и как точно хакна ексчейнджа точно дни след фалита му, като мнозина спекулират, че именно SBF заделя малко крипто за черни дни.

Междувременно главният изпълнителен директор на Coinbase Брайън Армстронг посочи, че "дори и най-лековерният човек" не трябва да вярва на твърдението на SBF, че прехвърлянето на милиарди долари клиентски средства от FTX към нейната търговска фирма Alameda Research е било в резултат на неволна "счетоводна грешка".

- Brian Armstrong (@brian_armstrong) December 3, 2022

Главният изпълнителен директор на Tesla и Twitter Илон Мъск, който неведнъж е заемал често спорни позиции за криптоскетор, се "съгласи" с член на криптообщността, че SBF се излага и не заслужава повече медийно внимание до съдебната дата, като добави, че SBF се нуждае от "таймаут за възрастни".

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nkr051069990 avatar :-|
    Охо
    • - 2

    @Робърт, я пак постни "Как да си изберем криптоборса" статията, че нещо не виждам оригинала. Да не си го изтрил?

    Нередност?
  • 2
    johnniewalker avatar :-|
    johnniewalker
    • + 2

    ЧовекО взе парите, каза "чЕкай малко..."

    Наивници, сър.

    Нередност?
  • 3
    drkskwlkr avatar :-P
    Иван Арнаудов

    "конгресменът Максин Уотърс, представител от Калифорния..."
    Максин Уотърс (Maxine Waters) е една достопочтена, 84-годишна госпожа.

    Нередност?
Нов коментар