🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Антони Тренчев: Целите бяха политически, но те се опитаха и да ни ограбят

Съоснователят на Nexo разкри пред "Капитал", че групата има деветцифрена печалба в долари за 2021 г.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Антони Тренчев е съосновател на критовалутната компания Nexo, чиито офиси преди две седмици бяха претърсени от прокурори, следователи и агенти на ДАНС. Ден по-късно той, партньорът му Коста Кънчев и двама мениджъри в компанията бяха обвинени, че от 2018 г. са били част от организирана престъпна група. Двамата съоснователи на компанията бяха обявени за издирване. Те не са в България и отхвърлят обвиненията. В писмено взето интервю Тренчев отговори на въпросите на "Капитал" за причините за акцията, за ефекта върху бизнеса на Nexo и за това какво смятат да предприемат оттук нататък.

Да се върнем малко преди събитията от 12-13 януари. Имаше ли някакви знаци, предупреждения, искания или заплахи към вас?

Естествено е, че имаше знаци, но очевидно не сме ги разчели правилно. Nexo е глобална компания, българското ни дружество Ен Ди Ес е от най-големите IT работодатели в страната.

Никога не сме имали нужда от политическа подкрепа, ние сме независим, високотехнологичен бизнес и никога не сме работили с обществени поръчки, еврофондове или каквито и да било публични средства. Единственото, което правим, е да даваме - за 5 години над 80 млн. лв. са влезли в българската икономика от нас под формата на данъци, осигуровки и заплати, без да броим инвестициите ни в офис сгради. Очаквахме, че както е в цял свят, след като спазваш законите и си плащаш данъците, няма кой и защо да се закача с теб.

От самото начало ни съветваха въобще да не се занимаваме с България, за да не бъдем подложени на безобразния произвол, който точно в момента преживяваме и за който българските институции се използват като бухалка. Искахме България да има своя хубав пример, както Естония има Skype, който да покаже нагледно, че има и алтернатива на това как да си успешен като българин - с много труд, с иновативност, със смелост да се бориш на световната арена със собствен продукт.

Въпреки безпрецедентното мобилизиране на цялата държавна машина и присъдружните им медии в безобразния опит да ни заличат бизнеса и да ни оберат - те нито ще успеят, нито ще ни отвратят да се наричаме българи. Повече от 600 висококвалифицирани хора от Nexo в България само могат да са горди с успехите на компанията.

Вие сте и бивш политик, познавате как работи системата и повечето от играчите. Виждате ли възможност някой да е искал да превземе бизнеса ви или според вас в акцията има само политически мотиви?

Поради това, че пазарът на Nexo е изцяло извън България, едва преди три дни се завърнах в нашата действителност, като дадох първите си интервюта на български от почти 6 години насам.

Тази незаконна и срамна за българската държавност акция целеше да се подреди перфектната буря, като се постигнат няколко цели:

Политически - оправдание третият мандат да не отиде в партия, която може да го реализира в полза на евроатлантическата ориентация на България. Традиционно предизборно бе нанесен пряк удар по "Продължаваме промяната" и "Демократична България" - партиите извън статуквото.

Друга ясна цел бе и сплашване на всеки независим бизнес, в случая силно проспериращия IT сектор, така че нито секторът, нито работещите в него лично да подкрепят под никаква форма партиите извън статуквото.

Цялото трябваше да бъде и PR акция по изпирането на имиджа на прокуратурата и на главния прокурор, който от години отказва да обясни за едни чували с пари в брой от парите за АМ "Хемус", изтеглени от лицензирани български банки и изнесени зад граница, нито за едни кюлчета, пачки по 500-еврови банкноти и къща в Барселона.

Когато собствената ти посредственост те изолира от световните процеси и се изживяваш като "инструмент в ръцете на Господ", замисленото като PR акция бързо се превръща в кошмар.

От 12 януари всяко последващо изказване на българските органи е рязка смяна на наратива и в остро противоречие с предходните им твърдения. Първоначално на зрителите на спектакъла се обясни, че всичко е по искане на САЩ, но след споразуменията ни с всички федерални и щатски органи се измени в това, че българското обвинение щяло да дава данни на САЩ. И така до кулминацията на безумието на 24 януари, когато главният прокурор буквално се скри от парламента и наложилото се признание на самия шеф на ДАНС, че разиграващият се фарс е изцяло българска акция уж заради инвестицията ни в новата ни бизнес сграда в София. В един глобален свят, където практически няма нищо скрито-покрито, освен че деонтологично е недопустимо, е и много рисково да спекулираш с имената на чужди държави, служби и институции. Видяхте, че Иван Гешев се опита да продължи, като извади новината за присъствието си на едно събитие в САЩ, което доведе до незабавното и безпрецедентно разграничаване на американската държава от въпросното частно посещението на г-н Гешев.

Влизането на г-н Гешев в списъка "Магнитски" е въпрос на "кога", а не на "дали".

Антони Тренчев
Антони Тренчев

съосновател на Nexo

Та от цялото безумие най-вероятно лудите сме ние, че решихме да инвестираме в бизнес сграда, за да открием още нови висококвалифицирани работни места в България. Между другото сградата e закупена напълно законно и прозрачно от българското ни дружество Ен Ди Ес, чийто предмет на дейност включва аутсорсинг услуги и където работят над 600 души, и сделката е описана в детайли и от вашата медиа. Всички документи са публично достъпни в Търговския регистър.

Стратегическите им цели не пречат и на личната им далавера - те се опитаха да ни ограбят. На обиските се търсеха основно флашки с криптовалути. Надяваха се, че както при акцията в митниците през 2017 г., когато бяха иззети 213 000 биткойна - по днешни курсове 9 млрд. лв., ще намерят "плячка" и при нас. Ние ги разочаровахме обаче, тъй като заради естеството на международните ни застраховки ние спазваме много строги протоколи за сигурност и нашите активи са по доверителни сметки, включително в лицензирани американски институции, и при най-добро желание, колкото и да плашат и тормозят, няма как някой да им ги предаде.

Та плячка нямаше, а сега цялото се обръща срещу тях и са в амок, не могат дни наред опорки да спуснат. Но пък хубаво сега се присещам за това и ние с нашите блокчейн одитори, които са известни с това, че разкриха криптоактивите, откраднати от севернокорейските хакери, да потърсим къде всъщност са отишли тези 213 000 биткойна.

На един от обиските ни в дома на наш колега изрично изискаха и иззеха цялата техника на другия живеещ там човек, който работи за една от най-иновативните криптографски компании в света, с технология за държавния сектор на съюзни страни.

Казахте, че Nexo е оценена на над 1 млрд. долара. На какво е базирана тази оценка и колко голям точно е бизнесът на компанията?

Имаме три отделни оценки на Nexo от 2022 г. от най-големите инвестиционни банки на Уолстрийт, най-ниската от която поставя стойността на Nexo на повече от 4 млрд. долара. Оценките са направени след анализ на бизнеса ни и сравнения със сходни сделки и компании.

Nexo има деветцифрена печалба в долари за 2021 г. Това е и което привлече интереса на инвестиционните банки, а видимо и на някои среди в България.

Антони Тренчев

съосновател на Nexo

Преди време имаше идея да подредите структурата наNexo в холдинг и той да публикува консолидирани отчети - какво стана с нея? Предвид засиления интерес в последните седмици, бихте ли разкрили обобщени данни за приходи, печалба, собствен капитал и активи на групата към 2022 г. или към последна налична дата?

Nexo e световен пионер по отношение на прозрачността сред блокчейн компаниите, много отвъд това, което от нас се изисква по закон. Като частна компания не сме длъжни да публикуваме такива данни, но ние имаме нещо много по-добро - одиторска атестация, достъпна отново в реално време на сайта ни от 2021 г. насам.

Ще ви кажа за печалбата на дружеството, за да няма спекулации - Nexo на ниво група има деветцифрена печалба в долари за 2021 г. Това е и което привлече интереса на инвестиционните банки, а видимо и на някои среди в България. Според консултантите ни вероятно ще добавим и още около 1 млрд. долара в приходите си, след като осъдим прокуратурата за този произвол.

Как се отразиха новините за обиските и обвиненията на бизнеса ви? След обиските в офисите и повдигнатите обвинения наблюдавате ли съществен отлив на клиенти? За какъв обем като сума и дял от клиентските средства става въпрос?

Нетните тегления в резултат на незаконните действия на българските власти са под 2% от поверените ни активи, с други думи - локална буря в чаша, но пък отлага предстоящи неща като листването ни на NASDAQ. За ваше разбиране - и пропуснатите ползи също ще бъдат обект на нашите искове.

Фактът, че новината за регулаторните ни споразумения е отразена десеторно повече от незаконните рейдове, ясно показва как се възприемат навън дори гръмки обвинения за финансиране на тероризъм - никой не вярва на родната прокуратура.

Отделно от събитията в България споразумението в САЩ също представлява финансов удар за компанията. Сумата 46.5 млн. долара, която Nexo трябва да изплати, може ли да бъде осигурена от оперативната дейност на групата или ще се търси и външно финансиране?

Пак да повторя, че нетната печалбата на Nexo за 2021 г. е деветцифрена сума.

Вижте, Nexo е мултимилиардна компания, 46.5 млн. долара, които ще се изплащат на вноски през идните 12 месеца, е значима, но напълно обозрима парична санкция. Такива глоби се случват на всяка голяма глобална компания, изберете си име на компания и проверете в Гугъл.

Много неразбиране и спекулации има по темата за нашите споразумения - те са с всичките 55 федерални и щатски органа, включително Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC) и прокуратурата на Ню Йорк (NYAG), и са изцяло от административен характер. Освен в България темата за "вина" не се поставя от никого, изрично се споменава в текстовете на споразуменията, че не се изисква от нас да признаваме вина. Добре е, че предприемач с познания за американската система като председателя на Българо-Американската търговска камара го разясни в ефир, надявам се това да сложи точка на неверните твърдения.

Нетните тегления в резултат на незаконните действия на българските власти са под 2% от поверените ни активи - буря в чаша, но пък отлага предстоящи неща като листването ни на NASDAQ.

Антони Тренчев

съосновател на Nexo

В текста на разпореждането на SEC се казва, че към март 2022 Nexo има 440 хил. клиента, ползващи Earn Interest Product (EIP), от които 112 хил. от САЩ. Също така стойността на активите по EIP е била 9 млрд. долара, от които 2.7 млрд. долара от САЩ. Можете ли да предоставите актуални числа в края на 2022 г. и към момента, т.е. след действията на прокуратурата?

Безсмислено е да се сравняват числата от март 2022, когато цените на криптовалутите бяха много високи и все още нямаше нито един фалит в сектора. В синхрон с преговорите с регулаторите ние излизаме поетапно от американския пазар още от миналата година, като към момента оставащите баланси на клиентите ни в САЩ са около 330 млн. долара, тоест под 15% от активите на компанията.

Изглежда, дейността в САЩ е била съществена за Nexo - без нея накъде ще е фокусът ви? Виждате ли риск и на други места да стигнете до подобни сблъсъци с регулаторите?

Напротив, поради високите маркетингови разходи бизнесът ни в САЩ допринасяше за неголяма част от нетните ни приходи. Затова и решихме, че е по-добре да не продължаваме на този пазар, докато не се изясни регулаторната рамка. Както знаете, светът е голям и интерес към криптовалутите дебне отвсякъде. Пренасочили сме фокуса си към Югоизточна Азия, Латинска Америка и Близкия изток, където не е тайна, че имаме офис и където аз живея отдавна.

През кое дружество оперира компанията в Европа с крайни клиенти?

Имаме множество дружества в ЕС, лицензирани от съответните органи, Италия, Полша и Литва, всичко е достъпно на сайта ни. Като нямаме търпение да се изяснят и европейските регулации MiCa 2, защото в момента ситуацията е хаотична за всички участници, в това число и регулаторите.

Как реагират на случващото се служителите ви в България? Има ли притеснения за бъдещето на компанията и страхувате ли се, че може да има репресии, а също и да напуснат ценни кадри?

Разбира се, че целият този театър на абсурда е изключително стресов за нашите колеги и техните семейства, но това са невероятно силни хора, истински воини. Те знаят, че имат нашата безусловна подкрепа, че истината е на наша страна и че ще излезем по-силни от всякога.

Атакувате обвиненията на прокуратурата от чужбина. При какви обстоятелства бихте се завърнали в България?

И аз, и Коста от доста време не живеем в България, не е като да сме я напуснали "по неотложност". Нашето физическо присъствие по никакъв начин не е необходимо и за разследването по безумните обвинения, които даже още не са артикулирани официално от прокуратурата. Нещо повече - още през 2021 г. сме подали новите си адреси в чужбина на Столичната община и редица други български институции.

На пресконференцията видяхте и най-звучното обвинение на прокуратурата в какво се състои, две трансакции за общо 1900 долара, направени от наш потребител към Binance (най-голямата борса за криптоактиви), ДВЕ ГОДИНИ преди адресът, към който са изпратени, да бъде санкциониран от Националното бюро за борба с финансирането на тероризма в Израел. Изцяло сме изпълните всички свои задължения по отношение на мерките срещу изпиране на пари и финансиране на тероризма.

Такива са всичките обвинения. На всички е ясно, че никога няма да се стигне до обвинителен акт, те и затова само говорят колко сложно и комплексно е разследването, защото за тях са важни само медийната акция и потенциалът за кражба и рекет, като ни поставят в небитието на вечния обвиняем, за което България е остро критикувана от Венецианска комисия поради липсата на срок, в който прокуратурата трябва да внесе обвинения, удобно гласувано от ГЕРБ и ДПС с цел репресия на всички неудобни.

В първите си изяви дадохте доста остри заявки - шайка, която трябва да се изрине; дело за 1 млрд. долара; Гешев ще влезе в списъка "Магнитски". Как ще стане всичко това?

Вече сме наели най-добрите световно признати професионалисти, които да ни помогнат в нашия кръстоносен поход за справедливост. Няма да пожалим ресурс. В голяма част битката ще мине през САЩ и международни съдилища и институции, писали сме на всички конгресмени и сенатори, на всички компетентни органи там. Те са запознати със случая. Влизането на г-н Гешев в списъка "Магнитски" е въпрос на "кога", а не на "дали".

Ще видите и колко бързо "евроатлантическите" партии ГЕРБ и ДПС ще го изхвърлят от техния влак. Но знаете в мафията как е - разпадът е първоначално бавно, после светкавичен. За много от тях е въпрос на оцеляване. Да не говорим, че в последните дни научихме, че редица от тях, оказва се, са доста вещи в криптотрансферите, наивно смятайки ги за анонимни. Ето това примерно би била информация, интересна на щатските и други международни органи, а не това, което аналоговата ни прокуратура си фантазира, че може да им даде за Nexo.

Още една заявка: "Всички хора, които ги е грижа за България, имат мощен съюзник в лицето на Nexo." Това какво значи - финансова подкрепа, помощ с разкрития и изобличаване на корупция, политическа заявка нещо друго?

Нека ясно да кажа - ние политически амбиции не сме имали и нямаме. Не сме търсили тази война, поставиха ни под прожекторите с користни и краткосрочни политически цели и много сбъркаха. Има много по-ефективни легални методи от политиката и ние ще се възползваме от всички тях.

Наше убеждение е, че в България има прекрасни, талантливи и смели хора, с тях разговаряме и това имам предвид, че имат мощен съюзник в лицето на Nexo. Подхващаме борбата с тази престъпна шайка, на които по някаква причина сме позволили да деребействат из България, да крадат държавните ресурси и да ни закотвят на дъното на всички класации за качество на живот.

Икономистът Нуриел Рубини заяви тази седмица, че Nexо, както и цялото крипто, е пирамида, която в близките месеци ще рухне. Какво мислите за тази прогноза? Защо криптосекторът предизвиква толкова крайни емоции?

Аз си спомням и как през 2018 г. Нуриел Рубини провъзгласи криптото за окончателно загинало, знаете, че прякорът му е Dr. Doom. На всеки десет години веднъж е прав, че ще има икономическа криза.

Бил съм и на дебат с Рубини - доста елементарни са познанията му за блокчейн технологиите, а за Nexo буквално няма представа какво е, не знам какво му дава увереност да говори за нас.

След краха на FTX нормално има подозрения към всички. Как ще убедите хората, които си казват какво пречи и Nexo да са правили нещо такова?

Enron и Lehman Brothers бяха публични компании, одитирани от най-големите одитори в света, и уж покриваха всички регулаторни изисквания, такъв беше случаят и при FTX. Това не им попречи да се окажат измами или да фалират, винаги ще има такива случаи. Но нека видим фактите - Nexo е на пазара от 2018 г., което си е цяла вечност в криптоиндустрията. Успешно навигирахме нашите клиенти през множество катаклизми в криптото, включително спад с 85% на цената на биткойна през 2018 г; дневен спад над 50%, март 2020 г.; целият свят проследи как 2022 г. фалираха всички наши конкуренти, насред може би най-тежката криптозима досега. Виждате, че и сега въпреки рейдове в офисите ни в България, достойни за акция срещу колумбийски картел, или постепенното ни излизане от САЩ ние продължаваме да оперираме бизнеса си по начина, по който клиентите ни са свикнали. Тези неща сами по себе си казват много повече за формулата ни за стабилност, отколкото звучните епитети, които аз бих могъл да формулирам.

Интервюто взе Николай Стоянов

17 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 23
    • + 9

    Глобата в Ню Йорк е просто административно наказание, но след него следва реалното ликвидиране на криптопирамидата: петгодишна забрана за дейност на територията и да върнат до 1 април на няколко млн. американци вложенията им - няколко млрд долара плюс лихви.
    Така че БГ прокуратурата ще разследва реално фалирал икономически субект. Което едва ли е проблем на Тренчев и Со. Ако не успеят да се разплатят с щатските вложители ще станат Ружа Игнатова 2.0: криене, пластики на лице, фалшиви документи или до 20 г във федерален.

    Нередност?
  • 2
    meteowrite avatar :-|
    meteowrite
    • - 15
    • + 7

    Сори, нексо, ама не ви вярвам. Усещам, че градите дефанзивната си тактика около некомпетентната и корумпирана ПРБ, но това само по себе си не ви оправдава.
    Пък и като гледах тая акция, ич не прилича да е като да са пробвали да ви заграбват, ама вие си знаете.

    Нередност?
  • 3
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • - 8
    • + 9

    Не мисля, че има някой добър в този спор между Прокуратурата и Нексо.

    Опитът да се изкарат жертва също едвали ще мине, особено като знам какви билборди лепиха из София доскоро.

    Нередност?
  • 4
    yanaya avatar :-|
    Яна
    • - 21
    • + 6

    Няма смисъл от напоителни излияния. Пътят нататък е ясен. Фалит, арести, затвор.

    Нередност?
  • 5
    severozapadnal avatar :-|
    Северозападнал
    • - 18
    • + 5

    Още един "борец " срещу хунтата!
    И все в Дубай бягат тези клетници. Не щат ни ЕС, ни САЩ. Де що има айдучор из Българско, все към бежанските центрове на Емирствата ги тегли.

    Нередност?
  • 6
    peaspiring avatar :-P
    peaspiring
    • - 5
    • + 11

    До коментар [#1] от "D.r D":

    Може да се напънеш да намериш документите по обвинението и споразумението. Там пише, че става въпрос за няколко хиляди американци, и за инвестиции в рамките на милиони, а не милиарди долари.

    Бъркаш с три нули...

    Нередност?
  • 7
    hcb081158808 avatar :-|
    hcb081158808
    • - 2
    • + 12

    До коментар [#1] от "D.r D":

    Аз само не мога да разбера едно нещо. На всяка статия ти си първия коментирал, все едно някой ти плаща да сееш омраза. Не изглеждаш достатъчно запознат, или поне се опираш на информация, която не е споделена от която и да била институция.

    Обичам свободата на словото, но само ако е потвърдена информация. Това българина вече почва да прекалява с това право, но толкова е акъла на повечето хора

    Нередност?
  • 8
    emil_ avatar :-|
    emil
    • - 11
    • + 4

    Горе долу такива са и приказките на Божков от Дубай и на Цветан Василев от Белград.

    Нередност?
  • 9
    seniorbb avatar :-?
    джендър NATO generals
    • - 10
    • + 6

    Появил се навремето един търговец в едно село в Африка и обявил на местните, че изкупува маймуни по 100 долара едната. Хората решили, че това е много добра оферта и започнали да ловят маймуни и да ги продават на търговеца за 100 долара бройката.�Следващата седмица той обявил, че вече купува маймуни по 200 долара. Хората отново се втурнали в гората и изловили голяма бройка маймуни и ги продали на търговеца за по 200 долара.�Третата седмица търговеца обявил, че вече купува маймуни по 500 долара. Дори и най - мързеливите станали и започнали да ловят маймуни, докато изловили всички маймуни и човека ги изкупил по 500 долара.�На четвъртата седмица човека събрал всички и обявил, че заминава за известно време, но като се върне ще купува маймуни по 1000 долара бройката. Всички събрани до момента маймуни той затворил в клетка и поставил пазач отпред. След като заминал, хората се чудели откъде да вземат маймуни и обикаляли джунглата по цял ден. В един момент пазача на клетката им казал, че започва тайно да продава маймуни по 700 долара. Богатите купили по колкото могат, бедните взели заеми от богатите и също купили маймуни. И дошъл момента в който търговеца трябвало да дойде и да купува маймуни по 1000 долара. Но той не дошъл...и пазача на клетката бил изчезнал!�И така приказката за биткойните и крипто-валутите свършила...

    Нередност?
  • 10
    deeron avatar :-|
    Бай Стоен
    • - 2
    • + 7

    Времето ще покаже кой крив и кой прав.

    Нередност?
Нов коментар