🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Център за данни в САЩ ще добива биткойни директно с ток от атомна централа

Cumulus Susquehanna в Пенсилвания е изграден до едноименната АЕЦ и се очаква да заработи това тримесечие

Дейта центърът е на метри от централата.
Дейта центърът е на метри от централата.
Дейта центърът е на метри от централата.    ©  DCD/Talent-Cumulus
Дейта центърът е на метри от централата.    ©  DCD/Talent-Cumulus
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Cumulus Susquehanna е с капацитет от 48 мегавата, площ от близо 28 хил. кв. м. и е директно свързан с атомната електроцентрала
  • Създателите на центъра смятата, че с тока от АЕЦ ще се елиминират екологичните притеснения при добива на биткойн
  • Трудностите при копаене на биткойн се повишиха с 10.26% на 16 януари до нов рекорд за всички времена

Енергийната криза и срива на криптопазара през последната година и половина извади много фирми за добив на биткойн от играта, някои дори фалираха. Други обаче не се отказват и инвестират в нови проекти, търсейки по-висока рентабилност и независимост.

Този месец в САЩ приключи важна фаза от изграждането на първия център за данни, който ще бъде захранван с електроенергия от АЕЦ. Планирано е той да хоства и услуги за копаене на bitcoin, като се очаква да започне работа това тримесечие и ще бъде отдаван под наем и на външни клиенти.

Cumulus Susquehanna се намира в Пенсилвания, изграден е от Cumulus Data, дъщерно дружество на независимия производител на енергия Talen Energy и ще бъде захранван от близката 2.5-гигаватова атомна електроцентрала (за сравнение АЕЦ "Козлодуй" е с мощност 2 гигавата).

Световната практика показва, че често до енергийни мощности се изграждат центрове за добив на криптовалути, за да се използва излишната енергия или да се пестят разходи за логистика и изграждане на сложна инфраструктура. За първи път такъв обаче се прави до АЕЦ.

Добивът на криптовалути, които използват блокчейн от типа Proof-of-Wоrk, какъвто е при биткойн, често е бил критикуван заради високата му енергийна консумация и екологичен отпечатък. Нещо, което накара например Ethereum да промени своя блокчейн и начина на верификация на своите транзакции.

Сега създателите на Cumulus Susquehanna казват, че използването на ядрена енергия за добив на крипто и поддръжка на мощни сървъри ще е елеминира екологичните притеснения, макар самият добив генарално да предизвиква противоречия (виж карето).

Cumulus Susquehanna е с капацитет от 48 мегавата и площ от 300 000 квадратни фута (близо 28 хил. кв. м) и е директно свързан с атомната електроцентрала Susquehanna в североизточна Пенсилвания, която е въведена в експолатация в началото на 80-те година на миналия век. През август 2021 г. Talen Energy започна да си партнира с базираната в САЩ фирма за копаене на биткойн TeraWulf, за да разработи Nautilus Cryptomine, съоръжение за копаене на биткойн с нулеви въглеродни емисии, в кампуса на Cumulus.

От консорцума не разкриват каква е инвестицията в проекта.

"Нашият център за данни Cumulus Susquehanna е в позиция да посрещне първия си наемател и да започне търговски операции още в началото на тази година. Очакваме с нетърпение напредъка на нашата мисия за решаване на енергийната "трилема", която определяме като бързо нарастващото потребителско търсене на евтина и надеждна електроенергия с нулеви въглеродни емисии от страна на клиенти на центрове за данни.", коментира пред World Nuclear News, изпълнителният директор на Cumulus Data и Talen Energy Алекс Ернандес.

Операциите по изграждането на биткойн мощностите бяха преустановени за кратко в началото на декември миналата година, но наскоро TeraWulf заяви, че е в ранна фаза на засилване на своите операции, за които очаква да осигури 50 мегавата нетен капацитет за копаене през Q1 на 2023 г., като очаква част от тях да са в центъра Cumulus Susquehanna. Компанията освен това добива биткойн и с ток от ВЕИ.

Трудностите при копаене на биткойн се повишиха с 10.26% на 16 януари до нов рекорд за всички времена, тъй като много фирми за копаене, базирани в САЩ, се завърнаха в играта, след като преди това кризите в сектора и цените на биткойн ги бяха принудиха да преустановят дейността си.

Една от причините за копаене с ядрена енергия би била високата енергийна плътност на произведената енергия, което потенциално би позволило по-ефективни операции. Остатъчната енергия от центъра за данни също би влязла в употреба.

Колко е печелившо да си биткойн копач

Рентабилността на добива на Биткойн може да варира значително в зависимост от различни фактори, между които са цената на електроенергията, текущата цена валутата, която се добива и общия хешрейт на мрежата. Като цяло, когато цената е висока и цената на електроенергията е ниска, копаенето е най-изгодно. Въпреки това, тъй като общият хешрейт на мрежата се увеличава, трудността на добива също расте, което може да направи начинанието по-трудно и значително по-малко печелившо за самостоятелните копачи. По-големите играчи се възползват главно от възможности за намаляване на цената на електроенергията, която търсят начин да са максимално конкурентноспособни и да инвестират повече в хардуер. Общият хешрейт на биткойн мрежата в момента е около 290 екзахаша в секунда (EH/s), за сравнение през 2021 е около 180 екзахаша.

Друг важен фактор, който влияе върху рентабилността на крипто копаене, е нивото използвания хардуер. Колкото по-ефективен е той, толкова по-ниска е консумацията на електроенергия и разходите. Освен това, по-новият и по-усъвършенстван хардуер за копаене също има по-висок хешрейт.

Противоречията около добива на биткойн

Това е енергоемък процес и е изчислено, че общото потребление на енергия на биткойн мрежата в момента е равно на това на някои малки държави. Атомните електроцентрали не отделят парникови газове, но изискват значителни количества енергия за изграждане, поддръжка и извеждане от експлоатация. Тази консумация на енергия, заедно с процеса на добив, може да доведе дефицити на ток, особено на фона на енергийната криза от последната година. В САЩ 20% от токът се произвежда от АЕЦ.

В същото време добивът на биткойн е спекулативна и непостоянна индустрия и стойността на биткойн може да се колебае силно. Това затруднява оправдаването на големи инвестиции. Отделно ядрената енергетика е силно регулирана в САЩ, което би затруднило други компании да отворят центрове за копаене на биткойни. Това в комбинация с повече желаещи да стават миньори, би означавало и експоненциално увеличение на трудността, което може да изхвърли нискоконкурентните соло играчи и те да не копаят на печалба. А това може да нарани екосистемата отвътре.
Все още няма коментари
Нов коментар