🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Mt. Gox връща на клиентите си биткойни за милиарди

След хакерска атака през 2014 г. японската платформа фалира, а днес възстановява на кредиторите си 20% от откраднатите между 650 и 850 хил. BTC

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Mt. Gox беше най-голямата централизирана криптоборса в света, като обработваше 70% от глобалния обем на търговия с биткойни.
  • След хакерска атака през 2014 г. японската платформа фалира, а днес възстановява на кредиторите си 20% от откраднатите между 650 и 850 хил. BTC.
  • След 10-годишен процес на ликвидация потребителите имат възможност да избират между бърза еднократна сума от 90% от това, което им се полага, или да чакат още.

Преди десетина години на зараждащия се още криптопазар имаше едва няколко децентрализирани борси. Mt. Gox беше една от тях. Базираната в Токио криптоплатформа функционираше между 2010 и 2014 г., а в своя пик през 2013 г. тя обработваше 70% от глобалния обем на търговия с биткойни. За нещастие това бързо се промени, след като борсата претъпя хакерска атака, тя фалира. Едва около 20% от активите са възстановени, а след съдебни дела и планове за ликвидация на борсата днес идва време за възстановяване на тези bitcoin, част от които най-вероятно принадлежат и нa инвеститори от България. Това е добрата новина за тях. Не толкова добрата е, че ако подобно количество биткойни се изсипе на пазара, то ще натисне цената, каквито са опасенията на пазара. Става въпрос за няколкостотин хиляди BTC, при положение че при хака бяха откраднати до 850 хил. BTC, които навремето струваха половин милиард долара. Днес са над 20 млрд., но както казахме, от тях ще бъдат възстановени 20%.

"Планът за рехабилитация" дава на кредиторите няколко възможности как да бъдат изплатени техните активи. Целият процес се отлагашe многократно, като последното удължение на срока за подаване на кредиторските заявления беше удължен от средата на март до 6 април. Най-важният избор е дали инвеститорът да вземе веднага еднократна сума в размер на 90% от това, което му се полага, или да изчака още производства и съдебни дела и да вземе цялата сума. Освен това кредиторите имат и избор дали да получат средствата във фиатни пари или в крипто.

Oнези, които са имали имали щастието или нещастието да са инвестирали толкова рано в крипто и са били потребители на Mt.Gox, трябва да подадат нужната информация и заявление на официалния сайт на борсата - mtgox.com. Точният брой на кредиторите на Mt. Gox и техните страни на произход постоянно се променят, тъй като процесът по установяването им продължава, но според данни от Coindesk кредиторите до този момент са над 127 000.

Поради ръста в цената на Bitcoin, ако кредитор си върне 90% от двайсетте процента възстановени активи на борсата, тези 18% от средствата ще бъдат повече от общата стойност във фиатни пари в сравнение с 2014, когато стойността на BTC варира между 350 и 900 долара. Ако инвеститор е имал 1000 биткойна по 900 долара тогава, в доларово изражение това е струвало 900 хил. долара. А днес 18% от тях, или 180 BTC, струват над 5 млн. долара при цена 28 хил. долара за един BTC.

Историята на Mt.Gox

Нарастващата популярност на криптовалутите преди повече от 10 години ги прави мишена за хакери. Mt. Gox има проблеми със сигурността няколко пъти през годините, в които оперира. През 2011 г. хакери използват откраднати идентификационни данни, за да прехвърлят биткойни. Същата година се отчита "загуба" на няколко хиляди биткойна.

До февруари 2014 г. клиентите постоянно се оплакват от проблеми при теглене на средства. Технически грешки пречат на компанията да разбере детайлите на транзакциите, включително несигурността относно това дали биткойните са били прехвърлени към цифровите портфейли на клиентите.

Борсата претърпява своя фатален удар през февруари 2014 г., когато спира тегленията и обявява, че е открила подозрителна дейност в своите цифрови портфейли. Компанията открива, че е "загубила" стотици хиляди биткойни. Докладите за броя на изгубените монети варират от 650 000 до 850 000. Това възлиза на 480 млн. долара по това време. Днес тези активи биха стрували над 20 млрд. долара. В изявление след загубата тогава се казва, че има "голяма вероятност" парите да са били откраднати от хакери. Изпълнителният директор Марк Карпелес приписва загубата на "слабости" в ИТ сигурността на компанията.

По-късно успяват да се намерят 200 000 биткойна, a липсващата криптовалута дълбоко дестабилизира пазара. Стойността на биткойните е оценена на стотици милиони, което тласва Mt. Gox към несъстоятелност. Борсата подава молба за банкрут в Окръжния съд на Токио и е разпоредено да бъде ликвидирана през април 2014 г.

Съществува възможност връщането на намерените тогава биткойни да повлияе на цената отново. Това количество биткойни представлява около 90% от средното активно предлагане през последния ден и 28% през последната седмица според данни от Coingecko. Това е важно, тъй като активните увеличения на предлагането обикновено се свързват със слабост в цената на BTC.

Бъдещето на Mt. Gox

През ноември 2021 г. г-н Кобаяши, попечител на Mt. Gox, публикува съобщение, след като японските съдилища и кредиторите на Mt. Gox постигaт споразумение относно плана за рехабилитация на Mt. Gox. Планът за рехабилитация установява план за регистрация и компенсация на базата на фази за различни кредитори. Одобрените рехабилитационни кредитори се регистрират в oнлайн система за подаване на искове за възстановяване. Тук можем да направим сравнение с Джон Рей, специалиста по несъстоятелност, който пое FTX, a в миналото e работил и за връщането на кредиторските средства по фалиралата Enron.

Двата най-големи кредитора на Mt. Gox са избрали възстановените им средства да бъдат изплатени предимно в биткойни (BTC) според източници, запознати с въпроса, цитирани от Cointelegraph. Това са несъществуващата вече борса Bitcoinica и MtGox Investment Funds (MGIF) - които заедно представляват около една пета от всички искове на Mt. Gox.

Решението им да изберат първия вариант - средствата да бъдат върнати веднага, и то в дигитални валути, може да намали дългогодишните страхове сред притежателите на биткойн, че ще има вълна от едновременни ликвидации, свързани с възстановяването от фалита на Mt. Gox, може да намали цената на биткойн. Ако тези два кредитора бяха избрали да получат изплащането във фиатни средства, попечителят г-н Кобаяши, който наблюдава несъстоятелността, вероятно щеше да бъде принуден да продаде значителна част от възстановените биткойн притежания на Mt.Gox, за да изпълни всички искания за фиат.

Ако кредиторите не искат да вземат ранната еднократна сума в размер на 90% от дължимата сума, единствената друга възможност, която кредиторите имат, е да изчакат края на съдебния процес за гражданска рехабилитация. На теория тази опция може да доведе до малко по-високо възстановяване. Но за кредиторите няма гаранция, че то потенциално няма да бъде по-ниско от 90% от възстановимите дялове, гарантирани от еднократното изплащане.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pjw16777142991165301 avatar :-|
    Petar Petrov
    • + 2

    Изгубих 6 биткойна там. Купих ги за към $500, станаха $1000. Ще се почерпим като го върнат в иени :)

    Нередност?
  • 2
    lqf16681946041149382 avatar :-|
    Ivo Bulsan
    • + 1

    До коментар [#1] от "Petar Petrov":

    Дай им българска сметка, ще превалутират в лева.

    Нередност?
Нов коментар