Криптодестинация "България"

Българските платформи и криптопродукти се борят за пазарен дял на домашния пазар

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Криптосекторът в страната продължава да се разраства, а редица платформи и услуги дават достъп до него
  • Все повече бизнеси и индивидуални потребители в България приемат криптовалутите и търсят най-добрия начин да ги добавят към бизнес моделите си
  • Платформите предоставят различни стратегии за инвестиции, което позволява на потребителите да избират в зависимост от своите инвестиционни цели и апетит към риск

През последните години криптовалутите и блокчейн технологията промениха начина, по който хората разбират и използват финансовите услуги. В България този феномен също не остана незабелязан, като страната става все по-активен участник в световната криптосцена. От стартирането на местни криптопроекти до внедряването на разнообразни криптоуслуги и платформи, България показва голям потенциал за развитие, а българските платформи започнаха да се борят за родния пазарен дял. След като европейската правна рамка (MiCA) бе приета и след като блокчейнът бе описан в в Зaĸoнa зa пaзapитe нa финaнcoви инcтpyмeнти (ЗΠФИ), пoдгoтвeн oт Mиниcтepcтвoтo нa финaнcитe и oдoбpeн oт cлyжeбния ĸaбинeт, става време да надникнем върху основните играчи на българския пазар.

Българските борси трудно се конкурират с международните, главно заради разликата в цените и спредовете, но за онези, които са решили да се занимават с крипто, са добро решение и портал към научаването на нова информация и разширяването на познанията. Строгият aнализ на цените не предоставя пълна информация за най-изгодната опция за потребителите. Трябва внимателно да се проучат всички възможности, особено ако става въпрос за по-големи транзакции, защото малко проучване би се отплатило многократно.

Altcoins.bg

Altcoins е една от водещите криптоборси у нас и е на на пазара от 2017 г. Освен обмяна на криптовалути платформата предлага услуги за бизнес клиенти и инвеститори, които включват фактури за търговия, данъчна консултация и счетоводно обслужване, най-подходящи за юридически лица, които искат да навлязат в криптосектора и да инвестират средства, както и копачи. Според сайта на "Крипто Трейд" ЕООД, под което име е регистрирана платформата, юридическите лица с голям оборот могат да се възползват от специални и по-гъвкави курсове при работата си с платформата, а се очаква да се добавят и още възможности, посочват от борсата.

Минималната сума за покупка е 100 лева, максималната за единична "поръчка" 30 000. Комисионните са включени в цената, а като допълнителни такси влизат покупката на кеш терминал-1,2% от сумата и "Изипей"-3.6% от сумата. Към момента на писане цената на биткойн е 27 299 долара, или 49 442 лева, а на Altcoins можете да купите за 50 364 и да продадете съответно за 48 383 лева. За 2019 "Крипто Трейд" е регистрирала 169 хил. лева приходи и 43 хил. лева печалби, но от този период дейността на компанията силно се е повишила.

Както повечето платформи, Altcoins има своя афилиейтна програма, която дава по 20 точки за всеки регистриран нов клиент от стар такъв, а за всяка поръчка, която вашите приятели генерират, печелите 0.2% под формата на точки в бонус акаунта си. На сайта е обяснено, че тъй като не са финансова институция, платформата не може да предлага директно фиатни пари под някаква форма на рейкбек, затова точките са техен заместител и се обръщат в левове по формула 10 точки = 1 лв.

Bonex

Платформата на Bonex е много популярна, като има над 70 хил. потребители. Освен услугите за покупка/продажба и обмен на крипто те предлагат криптосчетоводство и консултации, продажба и поддръжка на майнинг техника, както и покупка на недвижими имоти с крипто. Цената на биткойн си остава 27 299 долара, а на техния сайт можете да купите за 50 137 лева и да продадете съответно за 48 655 лева, което на ниво комисиони прави платформата по-изгодна алтернатива от Altcoins.bg и от българския пазар най-много доближава процентите на чуждите борси.

С напредъка на изкуствения интелект идва и хайпът за продукти, които го използват печелившо. Bonex рекламират "DEFI BOT" на своята платформа, който представлява продукт за криптотърговия, за който регистрираните потребители получават 15% отстъпка. "Бонекс" също има афилиейтна програма, от която някои ютубъри и инфлуенсъри се възползват, за да рекламират едновременно напредъка и полезността на крипто, както и да изградят допълнителен ревню канал. За 2020 година "Бонеккс" ЕООД има 27.9 млн. лева приходи и 11.4 млн. лева печалба, като основен принос в приходите имат положителните разлики от промяна на валутните курсове.

Xchange.bg

От Xchange оперират от 2017 г. и предлагат покупка/продажба и обмен на криптовалути, както и продукта "BOOST" и своята афилиейтна програма. Имат над 20 000 регистрации на сайта си и над 35 000 транзакции. Те са създателите и на първото българско мобилно приложение за търговия с крипто. Поддържат транзакции по банков път, ePay, EasyPay, Cashterminal, Settle и дигитален портфейл. За пореден път, за целите на статията, цената на биткойн остава 27 299 долара, а ако продадете на платформата, ще получите 47 913 лева, значителна разлика с предишните 2 платформи. За 2021 приходите на "Глобал ексчейндж" ООД са 900 хил. лева, а печалбата - 148 хиляди.

Продуктът "Boost" обещава до 7% на година, пасивен доход, нисък риск, гъвкави условия и проследяване на сметката в реално време. Всичко това звучи страхотно, но едновременно и притеснително. Има 3 "нива" на Boost за сметки на стойност до 15 хиляди, 50 хиляди и 200 хиляди, като всяко от тях предлага съответно 5, 6 и 7% на година. Според сайта xChange.bg депозира средствата в различни децентрализирани протоколи и/ или централизирани борси, където се генерира печалба чрез т.нар. Yield farming (staking, lending, liquidity providing), която варира във времето. xChange премахва риска от променливите печалби, като изплаща фиксирана награда на клиентите си в зависимост от криптовалутата, плана и пазарните условия. Криптовалутите и Boost сметките не са банкови депозити и не са гарантирани от никоя централна банка или държава и не попадат под Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

"Непрестанно еволюиращият свят на блокчейн, финансите и Web 3.0 предлагат безброй възможности за съхранение на стойност и пасивни доходи, които не са съществували преди. Припознали сме за наша мисия улесняването на масовото приемане на криптовалутите чрез изграждане на мостове между традиционните финанси и DeFi," казва Никифор Илиев, управител на компанията зад xChange.bg.

Crypto.bg

Crypto.bg предлага покупка и продажба на биткойн и етер и също е основен гейт на голяма част от българите, навлизащи в крипто, да закупят първите си активи, и то на личен портфейл. Таксите са малко по-високи от останалите описани до този момент, като при цена на биткойн 27 299 долара ще се получат 47 656 лева, ако продам, а при желание да покупка възможността ще бъде за 50 372 лева.

За 2020 "Биткойн солюшънс" ЕООД е регистрирала 312 хил. лева приходи и 46 хил. печалба, а за 2021, приходите са 131 хиляди.

Blockchain.bg

Blockchain.bg е може най-добре да бъде описан като индивидуална инвестиционна сметка с криптоактиви. Клиентите на този фонд влагат средства с цел да се постигне по-висока доходност от това просто да ги държат по портфейлите си. Това дава възможност за инвестиции в криптосферата и на сериозни играчи, които нямат времето, интереса или желанието да менажират парите си самостоятелно и искат да доверят тази задача на експерти.

Фондът предоставя възможността да проследявате транзакциите в реално време и да решавате кога да теглите или внасяте пари от и към него. Според сайта на фонда на инвестициите се гледа дългосрочно, клиентите се подбират индивидуално и не се предприемат никакви рискови краткосрочни трейдове. Минималната сума за участие на частни инвеститори е 50 000 лева, а таксите за управление на средствата възлизат на 20% от реализираната печалба.

Фондът е основан от Благовест Белев, а негов съдружник е Димитър Велев. Дружеството им "Блокчейн-БГ" ООД има 1.49 млн.. лева приходи и 1.34 млн. лева печалба за 2021 г.

Elana GlobalTrader

ELANA Global Trader e платформа за търговия на Българската фондова борса. Тя дава възможност за търговия в реално време с всички финансови инструменти, които се търгуват на БФБ - София, както и достъп до текуща пазарна информация в реално време.

Техният продукт "CRYPTO FX" позволява да спекулирате върху краткосрочно ценово движение на криптопазарите, като по този начин търгувате на ливъридж с криптовалути като Bitcoin и Ethereum, без да се налага да ги притежавате, а печалбата/загубата са в пряка зависимост от движението на цената на дадена криптовалута. Двойките са BTC/ETH vs USD/EUR/JPY.

Трябва да се отбележи, че огромен процент от "трейдърите" и инвеститорите на дребно губят пари и договорите за разлика (CFD), какъвто е и "CRYPTO FX", комбинирани с ливъридж, дават предпоставки за бързи и високи загуби на средства.

ETN на БФБ

От февруари на фондовата борса в София има възможност за търговия с финансови инструменти, базирани върху bіtсоіn и ethereum. Чрез тях инвеститорите могат да се възползват от движенията на цените на двете най-големи криптовалути в света. Те имат избор между осем инструмента, които представляват крипто exchange-traded notes (ETN) и са на четири доставчика: ETC Issuance GmbH, VanEck ETP AG, 21Shares AG и WisdomTree. Търговията ще се случва на сегмента BSE International, на който от миналата година се предлагат акции на няколкостотин от най-големите американски и европейски компании, както и няколко водещи борсово търгувани фонда (ETF). ETN е по-сложната форма на борсово търгуваните фондове и представляват дългов инструмент, базиран върху даден актив. Някои от тях са с определен матуритет, а притежателят им има право да изиска вместо изплащане кеш да му бъде прехвърлен базов актив в зависимост от устава.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    babaiaga avatar :-|
    babaiaga
    • + 1

    Ха ха, някой си е платил за статията !

    Нередност?
  • 2
    fdm1442505356474560 avatar :-|
    Ivo Hristov
    • + 1

    Много полезна статия.

    Нередност?
Нов коментар