Биткойн токов удар

Енергийната ефективност на Биткойн пазара и предизвикателствата пред копачите и индустрията

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Биткойн добивът представлява ожесточена конкуренция и предизвикателства, но и стимулира възобновяемата енергия
  • Високите цени на електроенергията правят мините по-иновативни
  • Ролята на халвинга и неговото въздействие върху рентабилността на копачите и енергийната икономика на биткойн

Конкуренцията на пазара на биткойн не се изразява единствено в битката кой ще купи по-евтино и ще продаде на по-висока цена, за да реализира печалба. Освен спекуланти и дългосрочни инвеститори има цяла армия от миньори, които верифицират транзакциите на блокчейна на най-голямата криптовалута и така получават субсидия, съвкупност от таксите и наградите от всеки нов блок. На този пазар също кипи конкуренция - колкото повече копачи има, толкова по-широко ще бъде разпределянето на наградите. А в сектора са компании с милиарди приходи, които управляват свои ферми за добив, някои от тях са дори и публични дружества в САЩ. Кризата на криптопазара и високите цени на тока преди година донесоха още сътресения в мините, но благодарение на стабилизирането в котировките засега се избегна най-лошото.

Големите играчи например търсят най-добри ценови условия за ток - включване на възобновяеми източници на енергия като хидро, атомна енергия, неизползвана енергия като при добив на газ, с цел допълнително да се намалят цените. Често именно малки преимущества дават възможността да се изплати по-бързо старото оборудване, да се закупи ново и бизнесът да започне своето експоненциално разрастване. Тази надпревара доведе до изключително повишение на трудността на копаене и изчислителната мощност, от която миньорите се нуждаят, за да останат рентабилни и конкурентоспособни.

Напрежението се увеличава и заради т.нар. халвинг. Той се случва приблизително на всеки четири години, като при него се намалява наполовина наградата за копаене на нови блокове - един блок се копае на 10 минути. От халвинг до халвинг се изкопават 210 000 блока. Предстоящото преполовяване, което трябва да се случи през 2024 г., ще намали наградата за блок от 6.25 на 3.125 биткойна, които се разпределят сред всички копачи, според алгоритмите, които са решили. Подобно събитие е способно да разтърси целия сектор, защото директно засяга рентабилността на копачите, цената на биткойн и следователно енергийната икономика на копаенето на биткойн.

Ако през началото на 2022 със своята ферма сте копали средно по 10 биткойна на месец, в края на 2022, ако не сте променили своето оборудване и сте го поддържали добре, добивът ви ще е паднал на около 8 заради нарастването в трудността. Тези сметки са използвани само за пример и не включват цената на електроенергия, която най-вероятно, дори да сте с най-модерния хардуер, ще възлиза на поне 4-5 биткойна месечно, освен ако нямате някакъв досег до безплатна електроенергия. В средата на 2024, след халвинга, фермата ви ще добива по-малко от 4 биткойна и тук идва моментът да си зададем въпроса как индустрията ще се справи, ако стойността на биткойн остане същата. Все пак значителен брой от копачите продават част от добития биткойн, за да плащат сметките си за ток.

Сценариите са няколко

Най-оптимистичният е този, който ще позволи поддържането и увеличаването на сложността за копаене същата, е цената на биткойн магически да се удвои за една нощ - нещо, което очевидно трудно ще се случи и не може да се предвиди, но не би било огромен шок, предвид историята на актива.

По-реалистичните са трудността временно да намалее поради затварянето на част на майнинг фермите, след което да се увеличава постепенно, като дяловете на сектора се преразпределят към играчи, които имат някакво преимущество за по-евтина енергия. За да излезе математиката на плюс, ще са нужни допълнителни оптимизации, а с напредъка на биткойн добива от възобновяеми източници и "блокирана енергия", бъдещето на мрежата изглежда стабилно.

Неразбраната валута

Биткойн продължава да се сблъсква със скептицизъм и неразбиране, особено що се отнася до консумацията на енергия чрез копаене. Широко разпространено схващане е, че добивът на биткойн поглъща огромен дял от световната енергия. Тази гледна точка обаче пренебрегва важни елементи като факта, че най-евтината енергия е тази, която иначе би останала неизползвана - съответно е най-желана за биткойн миньорите, както и процентът на потреблението на енергия, който майнингът на биткойни наистина представлява и неговата уникална роля в по-широката енергийна екосистема.

Според Центъра за алтернативни финанси в Кеймбридж към май 2023 г. годишното потребление на енергия на биткойн е около 121,36 TWh, което е приблизително сравнимо с това в Холандия. Това число обаче представлява по-малко от 0.6% от общото потребление на енергия в света, което се оценява на 20 000 TWh.

В сравнение с традиционното банкиране и добива на злато Bitcoin консумира по-малко енергия. Глобалната банкова система, включително клонове, банкомати и центрове за данни, използва около 263,72 TWh годишно, докато добивът на злато консумира около 240.61 TWh годишно.

Възобновяеми източници

Добивът на биткойн също играе роля в сектора на възобновяемата енергия. Около 39% от енергията, използвана за копаене на биткойни, идва от възобновяеми източници, според доклад от 2020 г. на Bitcoin Mining Council. Този процент се увеличава, тъй като миньорите търсят евтина възобновяема енергия, за да останат конкурентоспособни. На места като Съчуан, Китай или Тексас, САЩ, където има излишък от възобновяема енергия, операциите за добив на биткойни могат да се възползват от този излишък, като по този начин спомагат за по-голяма финансова жизнеспособност на проектите за възобновяема енергия.

Добивът на биткойни, като "купувач на енергия от последна инстанция", също играе важна роля за балансиране на електрическата мрежа и вече се използва от множество компании, защото се самоизплаща. Възобновяемите енергийни източници, като вятър и слънце, са периодични; те произвеждат излишна енергия, когато условията са подходящи, но не могат да генерират енергия, когато няма вятър или слънчева светлина.

Технологията на батериите за съхраняване на тази излишна енергия все още се развива и е прекалено скъпа. Тук идват и биткойн миньорите, които абсорбират излишната мощност, а когато има дефицит, те спират операциите си, позволявайки на мрежата да се балансира. Този динамичен характер на добива на биткойн често се пренебрегва, но потенциално може да играе значителна роля в стабилизирането на електрическите мрежи и насърчаването на възобновяемите енергийни източници. Чрез осигуряване на печеливш "изход" за излишната енергия, добивът на биткойн стимулира развитието на инфраструктури за възобновяема енергия.

Иновации и "зелен биткойн"

С навлизането на по-ефективен хардуер за копаене и нарастващото внедряване на възобновяема енергия енергийната ефективност на биткойн мрежата се подобрява. Разработването на решения като Lightning Network увеличава скалируемостта на биткойн, като същевременно намалява потреблението на енергия за транзакция.

Потенциалът на копаене на биткойни при използване на "блокирана енергия " е друг аспект. Тя се отнася до енергийни източници, които са географски изолирани или по друг начин неикономични за използване. Това включва газови факели в петролни сондажи, отдалечени водноелектрически централи и дори слънчеви ферми в по-слабо населени райони, където предаването на енергия не е рентабилно.

Операциите за добив на биткойни - с тяхната мобилност и мащабируемост могат да използват тези блокирани енергийни източници. Например в нефтената и газовата промишленост излишъкът от газ често се изгаря или вентилира, освобождавайки въглероден диоксид и метан в атмосферата. Съоръженията за копаене на биткойн, захранвани от този излишен газ, стават все по-често срещани, превръщайки отговорността за околната среда в икономически актив.

Присъщите характеристики на биткойн действат като катализатор за енергийни иновации. В крайна сметка рентабилността на миньорите зависи от достъпа до най-евтината енергия, а те имат икономически стимул за разработване и внедряване на най-ефективните, рентабилни енергийни решения. Това продължаващо търсене на евтина енергия има потенциала да стимулира технологичния напредък в енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници, макар че значителни ресурси се хвърлят и в сферата на разработка на по-добри и "силни" копачки, които да изкарат собствениците си едни гърди пред конкуренцията, ефективно принуждавайки ги да променят собствения си хардуер или да прекратят дейността си.

"Биткойн е най-доброто, което можеше да се случи за зелената енергия"

Пламен Андонов
Пламен Андонов

Пламен Андонов е професионален софтуерен разработчик и експерт в областта на криптовалутите. Той е основател на конференцията "Крипто Революция" и поддържа популярен YouTube канал с над 23 000 абонати. Главната му цел е да насърчи по-широкото и по-разбрано приемане на биткойн. Aвтор e на две книги за биткойн и на два курса в платформата Udemy.

Как влияе халвингът върху рентабилността на биткойн копачите и каква е вашата прогноза за неговото потенциално въздействие върху целия пазар?

Халвингът е непроменен от 2009 г. и всеки път като има такъв, изникват едни и същи притеснения: Ами като се отреже наполовина добивът, няма ли да фалират миньорите? Вече имахме халвинг през 2012 г., после 2016 и 2020, а сега идва следващия през 2024. Досега биткойн успява след всеки халвинг да си вдигне цената достатъчно, за да компенсира миньорите. Не очаквам да има разлика с предишните пъти. Неоптимизираните миньори ще фалират и само пазарът ще реши дали цената на биткойн ще се вдигне или не - както е решавал и през последните 14 години.

Биткойн често е обвиняван, че е много енергоемък и оставя екологичен отпечатък. Каква е вашата позиция по този въпрос?

Биткойн е най-доброто, което можеше да се случи за зелената енергия. Благодарение на него имаме на разположение подвижен консуматор на енергия, който има възможността мигновено да спира и да възстанови консумацията си. Малко е против интуицията: Защо ни трябва консуматор на енергия? Понякога за да се изгради мегапроект, ни трябва средно стъпало, на което да стъпим - някой, който да изкупува нашата енергия, преди да сме завършили напълно проекта. Биткойн помага на редица проекти да започват да получават възвращаемост много по-рано, а електропроводите не биват излишно натоварвани заради енергия, която не може избирателно да се пуска и спира. Възможността да имаме консуматор на енергия, който можем да спрем мигновено, е голямо преимущество.

Имате ли притеснения по отношение на бъдещето на биткойн?

Не. Имаме нужда от лимитиран брой пари. Ако това беше проблем и ни трябваха повече пари - просто щяхме да изпринтираме липсващите долар, евро, лев, но това не е проблемът. Трябва ни място, където да можем да записваме информация, за която да сме сигурни, че не е манипулирана. Това се припокрива с нуждата от изключително достъпно онлайн банкиране. Биткойн все още не е показал пълните си възможности и тепърва върху него ще се строят нови приложения. Той ще отвори един напълно нов свят за микротранзакции, а именно с него ни очаква бъдещето.

А как биткойн се справя с нарастващата конкуренция от други криптовалути и технологии?

Биткойн няма конкуренция. Няма друга криптовалута, която да е толкова децентрализирана и да е изградила такова доверие като биткойн. Изкуственият интелект не е по никакъв начин заплаха за биткойн, а напротив - нещо, което ще се отключи от потенциала на биткойн.

Нови технологии като ChatGPT, MidJourney и прочее могат да генерират много бързо и евтино ново текстово или графично съдържание. Но не могат да генерират нов биткойн. Виждам бъдеще, в което приложения, базирани на изкуствен интелект използват интернет парите - биткойн, като тяхна валута, прескачайки политическите фиатни валути.

Очаквате ли регулацията на криптовалутите да се промени в близкото бъдеще и как това може да повлияе на биткойн?

В крипто света има много измами. Много криптовалути са нерегистрирани ценни книжа. Тяхната регулация само ще премахне шума и изпрати ясно съобщение: биткойн, не крипто. Единствено Сатоши Накамото е направил протокол, над който дори той няма никакви привилегии, който е наистина децентрализиран и е напълно премахнат човешкия фактор. Той не случайно е избрал да остане анонимен. Всяка друга криптовалута след това е започнала с идеята: Много хора направиха много пари с биткойн, да пуснем нашата криптовалута и и ние да направим пари.

Какви са предизвикателствата, с които биткойн секторът се сблъсква в момента и как те могат да бъдат преодолени?

Лично аз не виждам никакви предизвикателства. За разлика от други криптовалути биткойн вече е квалифициран като стока от SEC. Той е достатъчно децентрализиран, за да бъде полезен, а без голямата си децентрализация се губи нецензурираемостта. Нужно е да прави само едно единствено нещо - нови блокове. Докато това се случва, то протокола работи и индустрията оцелява.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sashkov avatar :-|
    sashkov
    • - 6
    • + 2

    Глобалната банкова система харчи 2 пъти повече ток от Биткойн. Срещу това обслужва милиарди потребители, трилиони транзакции, не малко хора плащат всичко - включително кафета от автомати и автобусни билетчета - през банковата система.
    Сравнението на енергоемкостта на двете може да е в подкрепа единствено на банковата система, а в статията е манипулативно поднесено като аргумент в полза на биткойна.

    Нередност?
  • 2
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • - 4
    • + 5

    До коментар [#1] от "sashkov":

    Финансовата неграмотност е голям проблем. В магазина не можеш да платиш с магическите ти пари, дори визионера Мъск вече спря покупката на ел. коли със същите. Сигурно щеше да инвестираш в лалета в едни други времена. Сега парите са в ДЦК.

    Нередност?
  • 3
    zqm051180113 avatar :-|
    zqm051180113
    • - 1
    • + 4

    До коментар [#2] от "Бай Ганьо":

    Бай Ганьо, много подгодящо име си си избрал.
    Първо не си прав че не мога да си купя нищо в магазина с Биткойн.
    Втото явно не знаеш замисъла на Биткойн-а.
    И трето - като погледна първите две точки, излиза че ти не си финансово компитентен.

    П.с. Образовай се какво е Биткойн ( Биткойн не останалите крипто валути ) и някпй ден ще си благодарен.

    Нередност?
  • 4
    cxv32666841 avatar :-|
    Georgi Georgiev
    • + 2

    До коментар [#1] от "sashkov":Глобалната банкова система харчи всъщност в пъти над 2х на бтц мрежата. А ако сложиш човешката енергия, пространствата/филиали те и т.н е не измеримо повече. А всичко това се замества от бтц мрежата - тя е като релси - веднъж построени е нужно нищожно усилие да се придвижва товар по тях.- Лайтинг мрежата е светкавична, почти безплатна и не консумира ток повече от телефона ти, а и в Африка вече работи през смс-и, няма нужда и от Интернет! Банковата система вече е архаична и робовладелска- който иска да живее в миналото или да продължава да робува е негов избор и няма как да бъде убеден с разумни доводи. Единственото лекарство винаги е било времето.

    Нередност?
  • 5
    cxv32666841 avatar :-|
    Georgi Georgiev
    • + 2

    До коментар [#2] от "Бай Ганьо":

    Мхм, самият доказваш, че си финансово НЕГРАМОТЕН! В магазина и сега плащаш с магическите си интернет цифрички на пластика VISA, MAESTRO, MasterCard. Вече има Лайтинг карти с които ти като клиент плащаш с крипто, а отсрещната страна си получава в каквато измислена ПВЕ (Политическа Валутна Единица- това не са пари!) иска (лев, евро, долар, франк и т.н). А ДЦК са за малоумници- там загубата ти в реална покупателна стойсност е ГАРАНТИРАНА! Само изостанали, архаични, белокоси люде могат да се хванат на тази най-голяма Понци измама нар. държавен дълг!

    Нередност?
  • 6
    cxv32666841 avatar :-|
    Georgi Georgiev
    • + 1

    Поздравления за автора, показва огромен напредък в биткойн образованието си. Дано продължи и образова колегите си, че традиционната медия е под всякаква критика. Балансирана и добре написана статия. Трябва по-често да се обяснява: биткойн- НЕ крипто! И да се оборват плитко скроените опорки на умиращия стар ред- Историята показва, че се римува- вижте FUD-а за Интернет, за Автомобилите, за Електричеството- при всяка революция умиращия стар ред се бори със зъби и нокти, но просто е обречен- само времето ще го покаже. Успех и очакваме повече смислени статии :)

    Нередност?
Нов коментар