Как българска банка предложи лихва 9%

TBI Bank пуска облигации с доста атрактивен купон, които са предназначени за професионални инвеститори. Но има вратички и за непрофесионални

Взехме предвид състоянието на пазара и след дискусии с потенциални инвеститори решихме да предложим конкурентни условия, казва Лукас Турса, изпълнителен директор на банката
Взехме предвид състоянието на пазара и след дискусии с потенциални инвеститори решихме да предложим конкурентни условия, казва Лукас Турса, изпълнителен директор на банката
Взехме предвид състоянието на пазара и след дискусии с потенциални инвеститори решихме да предложим конкурентни условия, казва Лукас Турса, изпълнителен директор на банката    ©  TBI bank
Взехме предвид състоянието на пазара и след дискусии с потенциални инвеститори решихме да предложим конкурентни условия, казва Лукас Турса, изпълнителен директор на банката    ©  TBI bank
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

На банковия пазар лихвите отдавна са закотвени на дъното и там почти нищо не се случва. Депозитите продължават да са най-предпочитаният продукт за българите, най-вече заради държавната гаранция по тях, но и заради консервативния инвестиционен характер на българите. През тази седмица от банковия сектор обаче дойде едно доста атрактивно предложение - TBI Bank обяви, че ще пласира облигации с годишна лихва между 8.5% и 9%, които са с 3-годишен матуритет. Минималният обем за успех на емисията е 5 млн. евро, а максималния е 20 млн. евро. В бъдеще максималният може да достигне 70 млн. евро. Облигациите са необезпечени и подчинени - при евентуални проблеми на банката държателите им могат да понесат загуби редом с акционерите. Но тъй като такива събития изглеждат далечни на фона добре представящия се оперативно банков сектор, апетитната доходност веднага прикова вниманието.

Изгледи за рефинансиране

На пръв поглед веднага възниква въпросът защо банка ще се финансира при тези лихвени нива, при положение че лихвите по депозитите са около нулата и в системата има предостатъчно ресурс. Отговорът е, че емисията е структурирана така, че да отговаря на регулаторните изисквания за инструменти на приемливите задължения (MREL), които засягат всички банки в Европа. "Тази емисия не е за набиране на капитал или финансиране, а за покриване на регулаторни изисквания. Ние се финансираме на много по-ниска цена чрез депозитния пазар. Така че тази облигация (целяща 10 - 20 млн. евро) ще бъде много малка част от общите ни задължения с незначителен ефект върху разходите", коментира пред "Капитал" Лукас Турса, изпълнителен директор на TBI Bank.

Той допълни, че в банката са взели предвид настоящите условия на пазара в Европа и затова са решили да предложат на инвеститорите такава доходност и по-краткосрочен падеж. "Смятаме, че лихвените проценти в еврозоната ще достигнат своя връх през тази година и по този начин след 2-3 години ще имаме възможност да рефинансираме облигацията при по-нисък лихвен процент", казва Турса.

Ограничение и възможности

Емисията има някои ограничения - тя е предвидена за институционални (пенсионни фондове и застрахователи) и професионални индивидуални инвеститори, като минималната сума е един лот, или 100 хил. евро на облигация, колкото е номиналът. На хартия това изключва непрофесионалните инвеститори. На практика обаче те могат да го направят през доверително управление на инвестиционни посредници, но в този случай има и такси, които може да са по-високи от стандартните, което да изяде от доходността.

От "Експат капитал" вече обявиха, че имат възможност да закупят ограничено количество за свои клиенти с минимална сума на инвестиция от 100 хил. евро. Това е паралелно с оферта за бондове на румънската Banca Comerciala и полската PKO Bank Polski с матуритети 4 и 3 години, доходност 7.03 и 5.10% с минимална сума 10 хил. евро. При тях обаче обемите са доста по-големи, което предполага, че може би ще има и по-активен пазар, отколкото емисията на българската банка, която ще бъде листвана на БФБ.

Записването на облигациите ще започне от 5 юни и ще продължи 5 работни дни. Краткото обявяване на сроковете може да говори и за сериозен интерес, а представители на пазара, с които "Капитал" разговаря, потвърдиха за това. Например "Експат" приемат поръчките до този петък, 2 юни.

В момента TBI Bank има 10-годишна облигационна емисия за 10 млн. eвро, издадена през 2021 г., а купонът по нея е 5.25%. Тя определя себе си като challenger банка и е една от агресивните в България. В началото на годината пусна на пазара мобилно приложение с банкова карта без такси и олихвяване на сумите, с което предизвика директно финтех компаниите. Фокусът й е и върху сравнително по-рискови, но и с по-високи лихви потребителски заеми, което й позволява да оперира с най-високи маржове и показатели за рентабилност на пазара, като в последното издание на банковата класацията на "Капитал" К10 оглавява тази категория.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    syo51474224 avatar :-|
    syo51474224
    • + 3

    Абсолютни измамници! "Облигациите са необезпечени и подчинени - при евентуални проблеми на банката държателите им могат да понесат загуби редом с акционерите." Какво ще рече това...?! и продължава..."Емисията има някои ограничения - тя е предвидена за институционални (пенсионни фондове и застрахователи) .Кои са пенсионните фондове?...Виж свързаното с банката дружество Хипокредит-емитент на облигации.

    Нередност?
  • 2
    amilia avatar :-@
    SPP AMS
    • + 2

    Подвеждащо заглавие

    Нередност?
  • 3
    sladkara avatar :-|
    РадоКолев Вълканов
    • + 1

    Който не е застрахован срещу фалит на банката няма да рискува.

    Нередност?
  • 4
    xgc1611089088701231 avatar :-|
    Стоян Стоянов
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#1] от "syo51474224":
    Едва ли ще инвестират пенсионните фондове. Те си имат законови ограничения относно поемането на риск.

    Нередност?
Нов коментар