🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Чатовете - може и без Facebook

Потребителите масово се насочват към чат клиенти, които не са собственост на социалната мрежа. Какви са възможностите им

Гласовитата част от потребителите на чат приложението WhatsApp остана разочарована, когато разбра, че до 8 февруари трябва да приеме новите условия за ползване - и конкретно частта, в която се споменава, че трябва да споделя част от данните си с компанията майка Facebook. Впоследствие крайната дата бе дръпната до средата на май, но по това време щетите вече бяха нанесени.

WhatsApp е единственото криптирано чат приложение на Facebook - за разлика от Messenger или Instagram Direct Messenger. То ще продължи да бъде такова, а промяната в правилата не е точно промяна - WhatsApp и досега събираше някои данни на свои потребители. За милиони потребители решението, че ще напуснат всички чат приложения, собственост на Facebook, вече е взето. Въпросът е накъде да се насочат?

Възможности не липсват. Илън Мъск вече насочи милионите си последователи към криптираното приложение Signal. Насоките от Мъск също така объркаха пазара и вдигнаха десетократно оценката на компанията Signal Technologies - която няма общо с чат приложението. Освен Signal други криптирани приложения са Telegram и Viber.

"Капитал" събра своите препоръки за чат приложения, които не са собственост на Facebook:

Telegram

Насоченост: Универсална

Telegram е, меко казано, интересен проект. Приложението е създадено от руските братя Николай и Павел Дурови, които са най-известни като основателите на социалната мрежа VK. През 2014 г. VK бе завзета от хора, близки до руската власт, след което братя Дурови се насочиха към развитието на Telegram. Приложението се финансира по нетрадиционен начин, като набра над 1.8 млрд. долара чрез монетно предлагане (ICO) през 2018 г., а в момента се ползва от 500 млн. души. Всякаква комуникация в приложението е криптирана, а неактивните акаунти се трият автоматично - след 1, 3, 6 или 12 месеца. Тези функции го правят особено атрактивно за журналисти като нетрадиционната медиа NEXTA в Беларус, която използва каналите си в Telegram, за да заобиколи държавната цензура в страната. Към всички по-сериозни плюсове на приложението могат да се добавят и някои не толкова сериозни - възможностите за персонализиране и свободно създаване на стикери - например с Бойко Борисов, ген. Мутафчийски или дори Валери Божинов.
Signal

Насоченост:
Универсална

Изборът на Илън Мъск (и Едуард Сноудън, и Джак Дорси) не е особено различен от Telegram. Signal се разработва от фондацията Signal Foundation, създадена от основателя на WhatsApp Браян Актън - който също се оказа разочарован от развитието на творението си, след като бе закупено от Facebook. Приложението е напълно криптирано и за момента има над 20 млн. активни потребители. Тази бройка обаче расте толкова бързо - особено след препоръката от страна на Илън Мъск и негативната реакция към WhatsApp - че сървърите на Signal паднаха няколко пъти в рамките на последните две седмици. Настрана от всички бизнес перипетии Signal е наистина добър и изчистен чат клиент, който по всяка вероятност щеше да расте като брой абонати и без подбутването от страна на Мъск - макар че то със сигурност помогна за ускоряване на процеса.
Viber

Насоченост:
Универсална

Едва ли има много български потребители, които не са наясно с Viber - според социологически проучвания то е най-популярното в цялата страна. Не липсват причини защо - Viber вкарва в себе си почти всички възможни функции на едно подобно приложение - от криптирани чатове до видеоразговори, забавни стикери, персонализиране на дизайна и т.н. Към март 2020 г. във Viber е имало близо 1.2 млрд. потребители по целия свят, като една от причините за това е, че освен всичко друго регистрацията в приложението също е особено лесна. На практика всеки, който има активна SIM карта и интернет връзка, може да използва Viber, за да замени повечето традиционни функции на един телефон - напълно безплатно.
Slack

Насоченост
: Бизнес

Slack е познато име за немалко екипи по света. Маниаците на тема технологии отдавна са се обединили около мнението, че Slack е най-доброто бизнес приложение в света. То не включва в себе си само чатове между отделни хора, но и канали за различните отдели в една организация. Slack предлага безплатна и платена версия - потребителите на безплатната са над 12 млн. души по последни данни (които са отпреди коронавируса), а платената се ползва от едва 142 хил. души. Това заедно с конкуренцията на Microsoft Teams доведе до край на оптимизма на Slack, която само преди две години излезе на борсата, а в края на 2020 г. бе придобита от друга софтуерна компания, Salesforce. За момента тези бизнес промени нямат отражение върху потребителите и те могат да продължат да ползват свободно Slack - което пък си остава наистина добро приложение.
Skype

Насоченост:
Бизнес

Skype, която преди 10 години стана част от Microsoft, е странна препоръка към началото на 2021 г., но обяснението за нея е просто: Skype работи. Нещо повече - с налагането на новите чат клиенти през последните десет години стана ясно и в колко много неща приложението е било, меко казано, напред с материала. Разликата днес спрямо преди десет години е, че Skype вече не изглежда толкова насочено към широката публика, колкото към бизнеси. За тази цел има дори отделно приложение, Skype for Business (версията е платена). Днес Skype изглежда като сравнително стандартизирано чат приложение, което има и плюсове, и минуси - нито един от които прекалено голям. Всъщност може би най-големият минус към евентуалното завръщане на потребителите в Skype е, че може да се чувстват като насред дигитално гробище, пълно с акаунти, в които никой не е влизал от години.
Discord

Насоченост:
Гейминг

Discord не е точно чат клиент. Приложението лесно може да се нарече платформа за геймъри (и не само, но основно) от целия свят. Всъщност Discord прилича преди всичко на свръхмодерна версия на mIRC каналите от началото на века. В платформата има общо 250 млн. регистрирани потребители, 100 млн. от които са активни всеки месец - общо те са създали над 6.7 отделни сървъра (стаи), в които да обсъждат различни неща. През миналата година Discord набра 100 млн. долара финансиране и обяви, че ще се разшири извън сферата на гейминга. Поне за момента обаче Discord остава царството на гейминг комуникацията.
Franz

Насоченост
: Универсално с много приложения за комуникация

Franz не е чат приложение, но заслужава място в този списък, защото е много вероятно да ви спести немалко нерви, грешно изпратени съобщения - и безброй натискания на бутони и тъчскрийнове. Franz събира в себе си всичките ви акаунти в чат клиенти и не само - от Telegram и WhatsApp до Slack, Gmail, LinkedIn и още 70 услуги. Така, вместо да влизате в две, пет или десет приложения, влизате само в едно. Уловката е, че в безплатната версия влиза интеграцията на до три услуги - персоналният план на цена 3 евро на месец включва до шест, а професионалният е с неограничен брой, както и допълнителни функционалности. Добрата новина е, че дори при безплатната версия няма значение колко акаунта имате към всяка услуга, т.е. дори да имате три мейла към Gmail, те ще се броят като една услуга, а не като три.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ivanush avatar :-|
    ivanush
    • + 3

    Хм, защо Teams го няма с списъка?

    Нередност?
  • 2
    egn05487920 avatar :-?
    egn05487920

    а BOTIM? Много добро приложение за комуникация, особено когато интернета не е като в България!

    Нередност?
  • 3
    funeral_home avatar :-|
    HADES Sofia Mario Ivanov

    Изкуственият интелект започва да се въвежда и в областта на погребалните услуги. А именно чат с починал роднина на база събирани данни за човека от социални медии, имейли и др. Аз като funeral director вече получих запитване от IT индустрията за предоставяне на такъв вид траурна услуга на българските клиенти, но отказах. Мисля, че е рано за родния пазар, въпреки, че в София IT технологиите са на доста високо ниво, но такъв вид услуга няма да е хич евтина.

    Нередност?
  • 4
    Nelegalen avatar :-P
    Nelegalen

    Скоро ще има всичко. Читателите от форум СЕГА ще налазят това пространство.
    Причините:
    "Писателите" във форум СЕГА са наречени тролове и заработващи мангизи от ЦРУ и КГБ. Това е официално съобщение на Глав. Редактораката на гъзетата.

    Нередност?
Нов коментар